A Karácsony veszélyes oldala

Karácsonyi énekek szólnak az áruházakban, fenyőfás-díszes-csengős dekor már mindenütt, és a hó is leesett, hogy könnyebben hangolódjunk a Karácsonyra. Az óriási ajándékkergetési lázban aztán hajlamosak vagyunk megfeledkezni a négylábú aprónépről. Pedig számos veszély leselkedik rájuk a Szeretet Ünnepén is. Ha a következőket átgondolod, jó eséllyel kivédheted, hogy lehetetlen időpontokban kelljen ügyeletekre rohangásznod kedvenceiddel.

1. Szaloncukor. Részben csillog, részben finom. Ebben áll a veszélyessége. Ha egy cica vagy egy kutya, netán házigörény vagy nyuszi megkóstolt már ilyen csemegét, félő, hogy később is szeretné. Viszont a kicsomagolásával a legritkábban bajlódnak. Hadd ne ecseteljem a gyomorban vagy a bélben elakadó fóliadarabok következményeit, plusz a csokoládé önmagában is mérgező kedvenceinkre!

Óvintézkedések:Sose adj szaloncukrot kis barátaidnak! Igen, én is ismerem azt a tekintetet…Gondolj arra, hogy az ő szótárukban nem létezik a „csak egyet, csak most”! Inkább tarts készenlétben nekik való jutalomfalatokat (urambocsá’ diétásat ebből is). Ne hagyj elérhető magasságban szaloncukrot!

2. Karácsonyfa. Győződj meg róla, hogy megfelelően kikötötted, rögzítetted a feldíszítés előtt a fát (utána már nehezebb)! Olyan sok szép, színes, csillogó, izgalmas „játék” van egy karácsonyfán…

Óvintézkedések:Legjobb, ha felnőtt felügyelet nélkül nem tartózkodhat a karácsonyfával egy légtérben négylábú.

3.Díszek.Ha állatot tartunk, próbáljuk meg elkerülni a rájuk veszélyes díszítést. Az üveggömbök nyilván igényesebbek, mint a műanyagok, viszont törékenyebbek is, és nagyon rondán felsérthetik a velük játszó mancsokat, vagy ami még rosszabb, az ínyt is.

veszélyes dísz a macskáknak

Csillog és izgalmas: az angyalhaj játékra csábítja a pajkos cicákat.

Óvintézkedések: ha lakásban tartasz állatot, inkább mondj le azüveg- és a szalagszerű díszekről!

4. Gyertyák, csillagszóró. A szimatoló orrocskák és a csóválódó farkak valahogy mindig rátalálnak az égő gyertyákra… A csillagszóró pedig nekünk élmény, de azt vedd figyelembe, hogy egyes állatok megijedhetnek tőle.

Óvintézkedések:Soha ne hagyj felügyelet nélkül állatot (és gyereket – nem ide tartozik, de nekem is van kettő, úgyhogy nem álltam meg, hogy le ne írjam 🙂 ) nyílt láng jelenlétében (praktikusan égő gyertyával – pl. adventi koszorú)!

5. Lakoma. A december vége igen keveseknél szól a fogyókúráról, hogy finom legyek. Ilyenkor még a szigorúbb gazdiknak is meglágyul a szíve – na, hadd legyen neki is ünnep címszóval, és csurran-cseppen a finomabb falatokból is. Illetve ha csak csurranna-cseppenne… Na mindegy, nem az én dolgom, ki mennyire hagyja magát befolyásolni a folyton éhes kutyája, vagy az ínyenc macskája által, de legalább arra figyelj oda, mit adsz! Ne legyen túl fűszeres, füstölt, vagy zsíros! A túlzott szénhidrátbevitel (lisztes, cukros ételek) is borzasztó káros tud lenni, hamar felboríthatja a bélflórát, ami nehezen múló hasmenéshez vezethet. Nyulak különösen érzékenyek az ilyesmire: tapsifüleseknek SOHASE ADJUNK ÉDESSÉGET! Amikor anno december 25-26-án ügyeltem, az esetek nagy részét a gyomorrontásos páciensek tették ki, de a túl sós, fűszeres finomságok hosszútávon is okozhatnak gondot: máj-, vagy veseelégtelenséget.

Óvintézkedések: Félig előkészített ételek helye a hűtőben van, embernek való ételt csak ember egyen, és időben szerezz be az állatodnak szánt jutalomfalatot, hogy a lelkifurdalásodat egészséges módon csökkenthesd!

Állati jó egészséget!

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

A te állatodnak volt már pozitív vagy negatív élménye a Karácsonnyal kapcsolatban? Szólj hozzá az oldal alján, hátha tanulunk belőle!

Te mit gondolsz erről?

hozzászólás

About Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.
This entry was posted in Kisemlősök, Kutya, Macska, Ünnepek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.