11 tipp nyúltartáshoz – kezdőknek

Nyakunkon a Húsvét. Én ebben az időszakban minden évben buzgón kampányolok, hogy senki ne vegyen hirtelen felindulásból élő kisnyuszit magának vagy a gyerekének. Most azonban eszembe jutott, hogy nem csak felelőtlen, az állat érdekeivel mit sem foglalkozó nyúltartók vannak, hanem lehet olyan is, aki komolyan gondolja, és szeretne mindent megadni ennek a kedves kis házikedvencnek. Nekik szeretnék pár tippet adni, hogy a Húsvét elmúltával is öröm legyen tapsifülest tartani otthon.

1. tipp: Ha nyulat veszel, vegyél mindjárt kettőt!

A nyulak nem érzik jól magukat egyedül. Költségek vagy helyigény szempontjából nem számottevő a különbség egy vagy két nyúl esetében: hadd legyen tehát társa az új kedvencnek! (De persze időben ivartalaníttatni kell őket!)

VitaPetnyuszik1

2. tipp: Legyen egy nyugodt helyük!

Legjobb egy megfelelő méretű ketrec (minimum 1 m széles, és olyan magas, hogy az állatok felnőtt korukban is elférjenek benne – akár állva is)! A ketrecet olyan helyre kell tenni a lakásban, ahol nincs huzat, és nincs nagy „forgalom”, vagyis valami csendes sarokba, ha lehet.

3. tipp: Engedd ki őket, amikor csak lehet!

A nyuszik értelmes állatok, nagyon igénylik a foglalkozást, az új kihívásokat. Nem lehet elintézni őket azzal, hogy nagy ketrecet kapnak.

4. tipp: Csak felügyelettel engedd ki őket!

VitaPetnyusziszobaban

A nyúl rendszertanilag a nyúlalakúakhoz tartozik, ami nem egyenlő a rágcsálóval, de ettől még rágcsál. Mindent meg fog rágni, amit csak ér. Elektromos vezetékeket, szobanövényeket, játékokat, könyveket tessék elpakolni, mielőtt a tapsifülesek felfedezőútra indulnának! Nagyon találékonyak, még a polcokra is képesek felmászni.

5. tipp: Szoktasd szobatisztaságra őket!

Szerencsére eleve tiszta állatok, nem szívesen piszkítanak a helyükre. Ezért érdemes rögtön kialakítani egy sarkot nekik, ahova nyugalomban visszavonulhatnak elvégezni kis- és nagydolgukat. Itt sose zavard meg őket! Ja, és légy rugalmas! Ha ők másik sarkot szemelnek ki erre a célra, ne erőltesd az általad kijelölt helyet! Ők jobban tudják, miért jobb nekik a másik sarok. Itt vehetsz sarokWC-t a ketrecbe: http://bolt.vitapet.hu/Trixie-nyul-sarok-WC-alomtalca

6. tipp: Etesd őket egészségesen!

Érdemes a kezdetektől beszerezni egy kifejezetten jó minőségű száraztápot. Lehet, hogy a minőségi táp drágább, de hosszútávon biztos, hogy jobban megéri, mint egy gyengébb eleség: megfelelően magas a rosttartalma, így biztosítja a jó emésztést, valamint jól koptatja az állandóan növekedő fogakat, így nem kell folyton az állatorvoshoz járni fogkurtítás céljából. A táp mellett fontos a jó minőségű széna is, és az idénynek megfelelő zöldségek, gyümölcsök biztosítása is. Itt találsz tápot és szénát nyuszik számára: http://bolt.vitapet.hu/nyultap

7. tipp: Vigyázz, honnan szerzed be a zöldséget/gyümölcsöt!

A permetezett primőráruk mérgezéshez is vezethetnek! Ami nekünk, embereknek meg se kottyan, az nekik súlyos gondokat okozhatnak, hiszen arányaiban sokkal több méreganyag jut a szervezetükbe, mint nekünk.

VitaPetnyuszietetes

8. tipp: Legyen megfelelő etető- és itatóedényük!

Etetéshez kellően nehéz (fém- vagy kerámia-) tálkát vegyél, itatásra pedig a legjobbak a ketrecre kívülről akasztható ún. golyós önitatók. Ez utóbbiak megakadályozzák, hogy minden a kipancsolt vízben ússzon. De kezdetben oda kell figyelni, hogy biztosan tudják-e használni a nyuszik. Fél literes minimum kell nekik. Akár többet is fel lehet szerelni ezekből. Itató- és etetőedények közül ezeket ajánlom: http://bolt.vitapet.hu/nyuletetoitato

9. tipp: Tegyél a ketrecbe jó almot!

A jó alom nagy mértékben tudja felszívni a nedvességet, nem tartalmaz az állatokra veszélyes anyagot, és nem tapad a bundájukra. A mi tapasztalataink szerint a legjobban a kukoricacsutka-őrlemény alom vált be. Ez remek nedvszívó, és környezetbarát is. akár komposztálható is, ha valakinek van kertje. Alomkat itt vehetsz: http://bolt.vitapet.hu/nyulalom

10. tipp: Soha, semmilyen körülmények közt ne kapjanak a nyulak semmilyen édességet, csokit, kenyérhéjat!

VitaPetcsokitojas2Ezek nagyon magas szénhidrát tartalmúak, és hamar felborítják az érzékeny bélflórát, ami aztán hasmenéshez vezet. Tiltólistán van még: a nedves fű – ez is felpuffaszthatja őket, és a „K” betűs zöldségek: káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó (ezekből minimálisat adhatsz, de tényleg oda kell figyelni a mennyiségre). Nem szabad még ezeken kívül semmilyen egzotikus gyümölcsöt sem adni: mangót, banánt, narancsot. Most talán megmosolyogsz, hogy ilyeneket írok, de sajnos keserű tapasztalatokból indulok ki…

11. tipp: Érdeklődj, a környékeden melyik állatorvos foglalkozik nyulakkal is!

Ugyanis nem minden állatorvos tart pl. olyan oltóanyagot, ami pedig alapvető fontosságú a nyuszik számára. Tavasszal 2 féle betegség ellen is célszerű oltatni őket.

***

Ha nyúltartásra adod a fejed, készülj fel alaposan! Nem lehetetlen feladat kielégíteni ezeknek a kedves kis szőrmókoknak az igényeit, cserébe viszont egy okos, aranyos, jól szelidíthető kedvencet nyersz.

Webáruházunk nyúlgazdiknak szóló ajánlatait a képre kattintva találod:

Zsófinyuszi

Áldott, békés Húsvétot kívánok mindenkinek!

VitaPetHusvet

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, ‘online állategészségőr’

 

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

13 hozzászólás “11 tipp nyúltartáshoz – kezdőknek” bejegyzéshez

 1. Kedves dr nô ! Egy honapja vettunk egy 6 honapos lany nyuszit. Az aggaszt hogy amikor benyulunk a ketrecebe , adunk neki enni – akkor morog es raugrik a kezünkre es talán meg is harapna. Az udvaron van neki egy nagy ketrece , de egyedül van . Mit tegyünk hogy az agreszivitasa meg szunjon, mert így meg simogatni is alig lehet a kis lányom fel tőle . Köszönettel payenne

  1. Kedves Payen Gabriella!

   Az ivartalanítás valószínűleg sokat segít az agresszió részén, de sajnos van olyan nyuszi, amelyiknek eleve nem olyan a természete, hogy bújós lenne, ez nem fog változni valószínűleg.
   Sok türelemmel, szoktatással ez is javulhat.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 2. Tisztelt dr.Demjén Zsófia!
  Ajándékba kaptunk egy nőstény nyulat.Mivel nem szeretném túl bonyolitani a tartását,kevés idővel rendelkezem és szobányi zárt ólam van arra gondoltam hogy „háremben”tenyészteném.
  Mi a véleménye erről a tartási módról.
  Véleményét előre is köszönöm.
  Üdv Geng József

  1. Tisztelt Geng József!
   Ezzel semmi gond. A cikket elsősorban kedvencként tartott nyuszigazdiknak írtam. Ha szaporodhat, akkor az a legtermészetesebb, és valószínűleg semmi olyan gond nem lesz vele, ami egy házi kedvencként tartott nyúlnál előfordul.
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

 3. Tisztelt dr . Nő szeretném abba kérni segítséget hogy van egy 4 hónapos lány nyuszim és szeretnék venni hozzá egy kisfiút csak attól félek hogy egymásnak nekimennek és wnén ezt neszeretném és kérem segítsen

  1. Kedves Natália!
   1. Csak felügyelettel lehet őket összeszoktatni, amíg nem látszik, hogy biztonsággal együtt hagyhatók.
   2. Mindenképp célszerű az ivartalanítás, mert nagyon szapora állatok!

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 4. Kedves Doktornő!
  Július elején kaptak a gyermekeink egy nyuszit, amelyhez egy 100X65X120-as ketrecet szereztünk be. Egy héten belül úgy döntöttünk, hogy a nyuszi kap maga mellé egy társat, így most ketten vannak a ketreceben. 7 hetes nyusziknak még bőven elég a rendelkezésre álló hely, de később is elég lesz Ön szerint? Kint szeretnénk őket tartani, nyáron kifutóban, de télen elsősorban a ketrecben.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdv.
  Horváth Emese

 5. Kedves Dr Nő !! Van egy 13 éves cicám aki bolhás lett ,és a nyuszim — aki 5 éves — elkaphatta , mert benne is mászkálnak. A macskának már vettem bolhaírtó nyakörvet, és nem tudom mit csinálhatok a nyuszival…. nagyon kapatja a fülét. Köszönöm a segítséget ….

  1. Kedves Nagyné Edina! Vigye el állatorvoshoz! Van olyan bolhairtó készítmény, amelyik alkalmas nyuszinak is. De a cicának sem lesz elég egy bolhanyakörv, ha már vannak benne bolhák, ezért javaslom, hogy keresse fel állatorvosát!
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 6. Az én nyuszim nagyon sokat van kint és nagyon sok nyúltápot is kér adjak neki többet vagy inkább ne??!!

  1. Kedves Szabó Lilla! Nincs információm arról, hogy milyen nyúltáp, mekkora a nyúl, milyen életszakaszában van, és minél kellene többet adni. Kérem, nézze meg a tápon lévő ajánlást, de ne emelje az arányt magasabbra a szénához képest, mert abból probléma lehet hosszabb távon.
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.