Az álvemhesség

„Anyának érzem, óh, Ádám magam” – hangzik el Az ember tragédiájában. Tragédiának nem mondanám, de azért sok kellemetlenséget okoz, ha a jószág olyankor érzi ezt, amikor valójában nem vemhes.

Leggyakrabban kutyánál, de macskánál, nyúlnál és vadászgörénynél is előfordulhat ez az állapot. Nem betegség, de egyes esetekben olyan súlyos tünetekkel járhat, hogy bizony komoly károkat okozhat az állat szervezetének.

Mi az az álvemhesség?

Az álvemhesség esetében az ivarzással kapcsolatban lezajló hormonális hatások miatt a szervezet úgy érzékeli, mintha az állat vemhesült volna (magyarul: azt hiszi, kölykei lesznek). Ennek megfelelően fel is készül a nem létező „gyermekáldásra”: megnő a hasa, megduzzadnak az emlők, sőt, még tej is szivároghat belőlük. De az is előfordul, hogy ennél sokkal jellegtelenebb tünetek vannak csak.

Fekete nyuzi fekszik a padlón
Lizi nyuszi is álvemhes volt

Milyen tünetei lehetnek az álvemhességnek?

Has megnövekedése

Emlőduzzanat

Tejtermelés megindulása (ha megnyomod, de lehet magától is, szivárog/folyik a tej az emlőkből)

Fészkelés beindulása (rongyokat, papírfecniket gyűjtenek, nyuszik a saját szőrüket tépik ki)

– Játékok babusgatása (hurcolja a játékait) – az én kutyám egy sípolós nyuszit dédelgetett ilyenkor, rágta, sípoltatta, aztán ő is vonyított hozzá…

bágyadtság

étvágytalanság vagy épp farkasétvágy

csökkent vagy épp megnövekedett vízivás

– törleszkedés, „érzelgősség”.

„Mire jó” az álvemhesség?

Falkaállatoknál, mint a kutya is, ez egy nagyon hasznos dolog a falka fennmaradása szempontjából. Ha egy szuka például ellés után elpusztult, vagy nem volt elég teje, az álvemhes falkatársak gond nélkül átvették a kölyköket vagy egy részüket. Így az álvemhesség is komplikációmentesen lezajlott, és a kölyköknek is jutott elég táplálék és gondoskodás.

Persze napjainkban, háznál tartott kedvencek esetében igen ritkán adódik ilyen gond, illetve helyzet. Kutyatenyészetekben, nagy nyúltartó telepeken esetleg. Egy kedves kolléganőmet kérdeztem anno, amikor az első álvemhes nyuszi páciensemnél diagnosztizáltam a bágyadtsága okát, hogy korábbi munkahelyén, egy tenyésztelepen hogyan kezelték az ilyesmit. „Hogyhogy hogyan? Hát alátettük a szomszéd anyanyúl kölykeit!”- mondta mosolyogva. Ezzel persze nem vagyunk kisegítve…

Mit lehet tenni egy álvemhes állattal?

1. Légy kemény! Igen, furán hangzik, hogy pont most, amikor olyan bágyadt, kedvetlen, ráadásul bújós – esetleg máskor nem is engedi a babusgatást, most meg egyenesen kuncsorog érte, pont most kell ridegnek és elutasítónak lenned. De így van. A szeretgetéssel, babusgatással éppen, hogy tovább súlyosbítod a helyzetet. Ha úgy tetszik, tovább taszítod a képzelt vemhesség lejtőjén. Pár napig tehát nincs simi, nincs ágyban alvás (még ha máskor így is van). Nehéz, de megéri!

2. Vízmegvonás, táplálékmegvonás. A vehemépítés és a tejtermelés sok vizet és energiát igénylő folyamatok. Ha a szervezet mostoha körülmények közé kerül, az szintén segít átlendíteni a kritikus ponton a hormonháztartást. Természetesen ezt csak akkor lehet megtenni, ha amúgy nincs lezsarolva az állat szervezete.

3. Kutyáknál van erre megfelelő állatgyógyászati készítmény, amelyet legalább 5 napig adva a súlyos eseteket is át lehet segíteni a nehézségeken. Azt azonban tudni kell, hogy ez a szer sok ebnél erős hányást is okozhat, lehet, hogy emiatt hányáscsillapítót is kell mellé adni.

sovány kutya emlőin lógnak a kicsinyei
Az anyai szervezet még saját lezsarolása árán is a kölyköket próbálja ellátni

4. Ha nagyon „lezsarolja” magát az állat, vagyis nem eszik, nem iszik, és kiszáradás is fenyeget, természetesen ezt az állapotot kell kezelni.

5. Ivartalanítás. Félreértés ne essék: NEM akkor, amikor az álvemhesség zajlik!!! Viszont amikor helyreáll az egyensúly, és a hormonháztartás visszatér a régi kerékvágásba, akkor bizony célszerű meglépni ezt a lépést. Egy másik cikkben írok majd arról is, miért javaslom minden olyan állatnak az ivartalanítást, amelyik nem a természetben él. Itt most legyen elég annyi, hogy megelőzzük a következő álvemhességeket, sőt, a később esetleg kialakuló gennyes méhgyulladást vagy a daganatokat.

A fent leírtak ahhoz nyújtanak segítséget, hogy megérthesd, mi zajlik kedvenced szervezetében, amikor ilyen furcsa viselkedést mutat. Egyet azonban nem győzök elégszer hangsúlyozni: Az állatkád állapotának megítélése és az adott esetben megfelelő kezelés megállapítása az állatorvosodra tartozik!

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.