bolha macskaszőr közt

Bolha (nem) a fülbe

A héten (figyelem, novembert írunk, és nem kellemes, meleg szél lengedez!) egy cicát hoztak a rendelőbe, hogy nagyon vakaródzik, sokszor véresre is vakarja a hátát. A gazdik táplálék-allergiára gyanakodtak, mert korábban a kollégák ilyen panaszra tápváltást javasoltak nekik. Most azonban egy nagyon jó minőségű, hypoallergén tápot kapott csak a cicus jó ideje, ezért keseredtek el, hogy lehet, hogy most meg erre is kialakult az allergiás reakció…

Valóban, a viszketegség hátterében igen gyakran áll eleségallergia, de még ennél is gyakrabban egy nemkívánt potyautas: a bolha. Amikor ezt említettem a tulajdonosoknak, élénken tiltakozni kezdtek:

„Doktornő, biztos, hogy nem bolhás a Kamilla, 10 napja fürdettük, és egyet sem láttunk benne, aztán meg rá egy hétre rátettünk egy spot on-t (mondták a nevét, de itt most nem írom le). Ráadásul ki sem megy a lakásból. Lehetetlen, hogy bolhás legyen!”

Amikor viszont alaposabban átnéztem Kamilla bőrét, testszerte kis pörkös sebeket láttam. Ez megint inkább a bolha irányba terelt, bár amit a házaspár elmondott, az alapján tényleg szinte lehetetlen volt ez a diagnózis. (A testszerte jelentkező viszketegség és pörkös sebek cicáknál az ún. bolhanyál-allergiára utalnak – D.Zs.)

Amikor viszont megfordítottam a kis pácienst, hogy a hasi oldalt is átnézzem, egy kis, barna-fekete, zúgóvillám-szerűen eliszkoló kis lényt láttam a szőr közt. Innentől viszont megfordult a kocka: BIZTOS volt a diagnózisom: BOLHA.

Kamillát alaposan lekezeltük egy spray formátumú bolhairtóval, és ekkor már könnyen tetten érhetők voltak a viszketést okozó kis vérszívók. Menekültek volna, mint patkányok a süllyedő hajóról, de a spray hamar lelohasztotta futkározó kedvüket. Így le is tudtam őket fényképezni.

VitaPetbolha3

bolha macskaszőr közt

Tanulságok:

  1. Sosem szabad kizárni a bolhásság lehetőségét, bár a valószínűsége ez esetben valóban minimális volt.
  2. Lehet, hogy a gazdik nem jól tették fel a spot ont a cicára. Nagyon fontos, hogy előtte 3 napon belül ne legyen samponos fürdetés (ez esetünkben nem volt probléma), és hogy a szőrt széthúzva, a BŐRRE kell csepegtetni a fiola egész tartalmát! Ezután nem szabad ott dörzsölni, simogatni az állatot, mert magától fel fog szívódni és megfelelően eloszlani. Ellenkező esetben letöröljük róla. Ugyanezért figyelni kell, hogy esetleg másik négylábú se nyalja/törölje le róla a szert.
  3. Az, hogy lakásban van csak egy állat, még nem ok arra, hogy elégedetten hátradőlve elblicceljük a bolhairtást. A petéket akár cipőn is behurcolhatjuk mi magunk, és elég gyakori vendégek ezek a kis vámpírok a környezetben. Sok kóbor cica is terjeszti őket.
  4. Ha egy bolhát látsz, az azt jelenti, hogy vélhetőleg erősen fertőzött a kedvenced, mert alapesetben alig lehet őket észrevenni.
  5. Egyetlen bolha is elég ahhoz, hogy csípésével (illetve a nyálában lévő fehérjével) allergiás reakciót alakítson ki. Ezért lenne célszerű olyan bolhairtót használni, amely ún. repellens hatással rendelkezik, vagyis nem csak megöli, de távol is tartja az állattól a parazitákat.
  6. A bolhák a gazdaszervezeten élősködnek (szívnak vért), de a petéiket a környezetben rakják le. A lárvák is itt fejlődnek. Épp ezért ne csak a kedvenced bolhátlanítására figyelj, hanem a környezetben is takaríts. Alapos porszívózás azokon a helyeken, ahol szőr és por együtt előfordulhat (bútorok alatt, sarkokban) sokat segít a bolhamentes lakás elérésében. Ha biztosra akarsz menni (ilyen nincs, csak a valószínűség növekszik), akkor léteznek készítmények a bútorokra/környezetre is.

Dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

[fbcomments]

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.