néhány tábla étcsoki - állatoknak veszélyes

Miért ne adj csokit állatodnak?

Finom. Édes. Nagyon kevesen tudnak neki ellenállni. Igen, a csoki ilyen. Ha beveszel egy kockányit a szádba, kellemes, kakaós-édes íze lágyan áramlik szét, és nehéz utána megállni, hogy ne ismételd meg ezt újra és újra. Ráadásul boldogsághormonokat szabadít fel, sőt, az agyi és fizikai teljesítményedet is fokozza (ha nem túlzott mennyiségben fogyasztod). Hiszen akkor ez egy főnyeremény! Miért is ne okoznál vele örömöt kedvencednek, hiszen neki is ugyanilyen jól esik! Volt már ilyen gondolatod? Akkor most kapaszkodj meg, és olvass tovább!

Aranyszabály: A CSOKOLÁDÉ ÁLLATOKNAK TILOS!

De hát miért? Egy kis csokiba csak nem hal bele… Rossz hírem van: de, lehet! Bizony, már kevés csokoládé is elég lehet ahhoz, hogy megmérgezd kisállatodat, és görcsök közt fetrengve küldd át az örök vadászmezőkre.

Miben áll a csoki veszélye?

1. Finom.

Ez bizony baj. Ugyanis nem csak az ember, hanem minden állatfaj genetikailag kódolt módon születésekor szereti az édes ízt (valószínűleg azért, mert az édes valamiféle cukrot jelent, ami pedig könnyen hozzáférhető energia – erre pedig szükség van a fejlődéshez). A többi íz kedvelése vagy elutasítása már tanulási folyamat eredménye. De ebbe most nem szeretnék nagyon belemenni, a lényeg, hogy sajnos minden állat hajlamos arra, hogy csokirajongóvá váljon, akár már egyetlen alkalom után is. Legjobb tehát meg sem ismertetni a kis kedvenceddel, mit is rejt az a bizonyos zörgős csomagolás. Plusz elég elérhetetlen helyen kell tárolni, hogy „véletlenül” se derüljön ez ki.

2. Ők relatíve sokat esznek belőle.

egy maroknyi csokitojásHa arányosan kiszámolod, egy cicának (kb. 4 kg) egy kocka csoki olyan, mint egy átlagos felnőtt nőnek (kb. 60 kg) 15 kocka, vagyis nagyjából egy tábla. És ritkán állnak meg egy kockánál…

3. Érzékenyebbek rá.

A csokoládéféleségek fő alkotó részét képező kakaó egyik anyaga a theobromin nevű alkaloid. Ezt – ahogy a kávéban lévő koffeint, vagy a fekete teában lévő theophyllint – az állati szervezet csak nagyon lassan tudja feldolgozni, átalakítani. Amíg aktív, addig fokozza a vizeletürítést, a szívizom működését, és hatással van az idegrendszerre is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy tág pupillák mellett, hányással és/vagy hasmenéssel, szapora pulzussal, lihegve, súlyosabb esetben rángógörcsökkel érkeznek a torkos kis páciensek a rendelőbe, és bizony előfordul olyan is, hogy már nem lehet őket megmenteni. Kutatások szerint 1 kg testsúlyra eső 100 mg theobromin már halálos lehet egy kutyánál, a macskák pedig még érzékenyebbek rá. Általánosságban el lehet mondani, hogy minél sötétebb/keserűbb egy csoki, annál magasabb a theobromin tartalma.

4. Rengeteg szénhidrátot tartalmaz.

Ez persze nem csak a csokoládéra, hanem minden emberi fogyasztásra készített édességre vonatkozik. Az állatok bélflórája nagyon könnyen felborul, és ez súlyos hasmenéshez, immunrendszer gyengüléshez vezet. Tehát ha a mérgezésig nem is jut el szegény pára, az emésztésének semmiképp sem tesz jót.

patkány csokit majszol

Mi számít veszélyes mennyiségnek?

Mint minden hatóanyagnál, ennél sincsenek kőbe vésett számok, hiszen minden egyes szervezet máshogy reagál az adott dózisra. Leírok azért egy körülbelüli adagot, hogy tudj viszonyítani, ha pl. azt látod, hogy a nyuszid felfalt egy tábla Milkát mondjuk. De – és ez nagyon fontos – nem azért, hogy úgy érezd, hogy ezen a határon belül még nyugodtan dobálhatod a csokigolyókat kedvencednek! Továbbra is él az a mondat, hogy

A CSOKOLÁDÉ ÁLLATOKNAK TILOS!

Kis mennyiségben is. Tehát körülbelül ezek azok a mennyiségek, amiknél már a túladagolás súlyos tünetei jelentkeznek:

Tejcsokoládénál 1 testtömegkilóra számolva ~ 60 g

Félédesnél 1 testtömegkilóra ~ 20 g, és

Étcsokoládénál (pl. főzőcsokoládé) ~ 5-10 g.

néhány tábla étcsoki - állatoknak veszélyes

Hogy konkrét legyek:  kicsivel több, mint fél tábla étcsokival bizony már komoly, visszafordíthatatlan gondokat lehet okozni egy tacskónak pl., de egy cicának egy negyed tábla is sok… És mivel igen lassú a lebontási ideje a theobrominnak, ezért ez akár össze is adódhat (magyarul ha előző nap is kapott csokit, akkor az is beleszámít az adagba).

Összefoglalva tehát: felejtsd el a csokoládét, ha a kisállatodról van szó! Kedvezz neki inkább olyan jutalomfalatokkal, ami neki való, nem árt, és minőségi termék! Esetleg a tápja napi adagjából vegyél ki kisebb mennyiséget, és ha valamit jól csinál, azt add jutalomfalatként!

Itt találsz minőségi jutalomfalatokat

kutyáknak

macskáknak

görényeknek

nyulaknak

tengerimalacoknak.

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

Egy gondolat “Miért ne adj csokit állatodnak?” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.