Fogas kérdés: el- vagy kitört fog

Ragadozóknál nem ritka, hogy túl hirtelen vagy erősen harapnak rá valamire, és kitörik vagy eltörik egy foguk (elsősorban a szemfog szokott áldozatul esni). De rágcsálónál is gyakran látni túlnőtt, eldeformálódott, vagy épp kitört fogakat (itt a metszőfog törik inkább jellemzően).

Szomorú esemény történt a napokban: pici lányom esett egy nagyot, és egyik tejfogacskája kifordult a helyéről. Visszatenni nem lehetett, de azért elszaladtunk vele fogorvosi ügyeletre, hogy legalább a többi fogát ellenőrizzék. Erről jutott eszembe, hogy bizony az állatoknál is elő-előfordulnak ilyen balesetek, és a gazdik sokszor azt sem tudják, mit kell ilyenkor tenni.
Egy németjuhász kutyának átlagosan 700 kg a harapása. Ez azt jelenti, hogy ilyen erővel tud ráharapni bármire. Gondolhatod, ha véletlenül olyasmire harap rá, ami nagyon kemény, vagy véletlenül rossz szögben harap, esetleg elcsúszik a foga a tárgyon, akkor ez egész nyugodtan vezethet fogtöréshez is. De még a jóval kisebb erejű cicaharapásoknál is gyakran vesznek oda az „egérroppantók”. Sokszor egy-egy tavaszi kandúrverekedés szebb napokat látott áldozatainak sebeiben találjuk meg az ellenfél fogát vagy egy darabját.

VitaPetcicafog
A szemfog látható részénél (koronájánál) még nagyobb a gyökere, ami az állkapocshoz illetve az állcsonthoz rögzíti, így az, hogy egy maradandó, egészséges fog egyben kiforduljon, nagyon ritka. Inkább le szokott törni egy darab belőle. Hogy mekkora ez a darab, és mit érint a törés, az határozza meg, mit kell tenni a foggal.
Egy biztos: „visszaragasztani” nem lehet, még egyben kitört fog esetében sem. A kislányomnak szépen, épen, egyben fordult ki a fogacskája gyökerestül, és azonnal tejbe raktuk (ezt ajánlják a fogorvosok), úgy vittük az ügyeletre, mégsem vállalták azt, hogy visszategyék a helyére. A kiesetten kívül még 3 fog meglazult, így most 3-4 hétig nem haraphat keményebb ételbe – almába, kenyérhéjba, semmibe. Főzelékeket, apróra darabolt kenyérbelet ehet – csak a hátsó fogaival rágva. VitaPetkutyafogsor

Ezt, ugye, nem kell ecsetelnem, hogy egy állatnak igen nehéz lenne elmagyarázni. Sajnos ők nem kímélnék a megreparált fogazatot sem, ami valószínűleg újabb törést és kárbaveszett munkát jelentene.
Emiatt nemigen működik náluk a fogkorona intézménye sem. Annak idején dr. Sárosi László, az „állatfogorvos” mesélte az egyetemi előadásán, hogy korábban sok mindent megpróbált kutyákon is alkalmazni, ami humán vonalon bevált. Azt tudták, hogy a porcelán korona járhatatlan út, hiszen nem ilyen erőkre van tervezve: egy roppantással törné ketté a jószág a drága koronát az első faágon. Történt azonban egyszer, hogy egy ebnek letört a szemfoga, és a gazdi csak szerette volna, ha nem látszik a kutya csorba fogsora. Hosszas mérlegelés után a legkeményebb rozsdamentes acélból elkészíttettek egy hidat a kutya fogsorára, hátha az tartós lesz. Nem igazán vált be, nem is honosodott meg az állatfogászatban ez a módszer. De azért a környék keményebb kutyásai az ép fogazatú harci ebeikkel is felkeresték Sárosit, hogy „Doki, én is akarok a kutyámnak olyan vasfogakat!”.
No, de ez csak a mese része a dolognak, nézzük a realitásokat! Ami tehát lehetőségként marad, hogy bentmaradjon-e a csonka fog, vagy ki kell húzni. Ez attól függ, a gyökércsatorna érintett-e. Nyitott gyökérnél nem maradhat úgy, hiszen az egy nyitott kapu a kórokozók számára, plusz az idegellátás miatt elég fájdalmas is lehet. Ilyenkor gyökérkezelés, foghúzás jön szóba.

A foghúzás nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnátok. Dr. Dunay Miklós Pál (ő is állatfogorvos az egyetemi klinikán) sorolta fel egyszer egy nagyszerű előadásban, hogy mi is tartozik egy „egyszerű” foghúzáshoz – talán így már van is magyarázat a beavatkozásra szánt hosszú időre és az árára is:

– Előkészítés (a betegé – és a szájüregé)
– Altatás, érzéstelenítés (fájdalomcsillapítás)
– Fogkőeltávolítás (a bakteriális terhelés csökkentése miatt)
– Íny tapadásának leválasztása
– Fog- és gyökér kilazítása
– Fog eltávolítása (Vigyázat! Vannak egy- és többgyökerű fogak! Többgyökerű fogak esetén a fogkoronát fel kell darabolni, és a gyökereket egyenként, a saját tengelyüknek megfelelő irányban kell eltávolítani, hogy nem törjenek el.)
– Vérzéscsillapítás, sebkezelés (varrás)
– Utókezelés, antibiotikum, diéta…

Nos, azt hiszem, így már világos, hogy nem is biztos, hogy minden állatorvos elvállal egy ilyen beavatkozást.

VitaPettengerimalac A másik kényes fogas kérdés a fogreszelés, fogkurtítás nyulaknál, tengerimalacoknál, csincsilláknál. Nekik folyamatosan nő a foguk, és ha nem rágcsálnak eleget, vagy nem megfelelően és egyenletesen koptatják a fogaikat, akkor csúnya deformitások jöhetnek létre.

Ezeket időben kezelve szépen karbantarthatók (bár sajnos valószínűleg rendszeres kezelést igényelnek). Ha nem orvosoljuk időben, az komoly probémákhoz vezethet. Fogtúlnövés, fogkitörés, nyelvsérülések, szájüregi tályogok, bakteriális fertőzések is lehetnek a palettán. Itt megint nem olyan könnyű a beavatkozás, mint az elsőre tűnik: nem lehet egy ollócsapással megszüntetni az egyenetlenséget, mert az hosszában is eltörheti a fogat. Sajnos csak bódításban, szakszerű eszközökkel szabad hozzáállni a művelethez.

Persze az állati fogaknak nem a kitörés a leggyakoribb problémája – sokkal többször találkozunk a fogkővel -, de azt majd egy másik cikkben vesszük górcső alá.

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, ‘online állategészségőr’

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

32 hozzászólás “Fogas kérdés: el- vagy kitört fog” bejegyzéshez

 1. Kedves Doktornő!

  Olyan problémám lenne hogy a hörcsögömnek kitört a foga.
  Szeretném megkérdezni hogy ilyen esetben mi a teendő.Tudom folyamatosan nő a foguk. ez is vissza nő? Most salátákat adok neki többet hogy tudjon enni. Persze mellette normál kaját is kap.
  Mit tehetek?

  1. Kedves Olimpia!
   Sajnos előfordul, hogy kitörik egy fog rágcsálóknál is. Mindenképp jó lenne kivizsgáltatni, hogy nincs-e esetleg tályogosodás a helyén, mert akkor azt kezelni kell. Nem biztos, hogy vissza fog nőni, és ha nem nő vissza, akkor fontos rendszeresen karbantartani az ellenoldali párját, ugyanis akkor rágcsálás hiányában az fog túlnőni. Ez esetben ki kell tapasztalni, milyen intenzitással növekszik a fog, általában havonta-kéthavonta kell lereszelteteni. Ezt mindenképp bízzák szakemberre!
   Etetésben nem kell nagy különbséget tenni az esemény utáni héttől, a lényeg az, hogy mindenképp minőségi tápot kapjon a höri, amivel eleget rágódhat, és megfelelő a rosttartalma is az emésztés egészségének fenntartásához. Pl. ilyet.
   Üdvözlettel,
   dr. Demjén Zsófia

 2. Kedves Doktornő!

  Sajnálatos módon 2 éves amstaffomnak kb 1 hete a bal felső szemfogából hosszában letört egy darab!Az lenne a kérdésem hogy mi ilyenkor a teendő mivel a környékbeli állatorvosaink ilyennel nem foglalkoznak…:-( ! Egyébként a kutya jó kedélyű,étvágya változatlan nem úgy néz ki mint akinek fájna.

  1. Kedves Sipos Máté!
   Érdemes lenne elvinni egy szakállatorvoshoz, ahol röntgent is tudnak róla készíteni. Nem tudom, merre lakik, de Budapesten több helyen is foglalkoznak fogászattal. (Pl. az Egyetemen dr. Dunay Miklós Pál).
   Lehet, hogy nem kell vele semmit tenni, de ha sérült a gyökércsatorna, abból gond lehet.

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

 3. Tisztel Doktornő! Fogtúlnövéssel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.2 éves törpenyuszimnak nem kopnak a metszőfogai,mindig túlnőnek,ráadásul alulról az egyik hiányzik!Igy az illeszkedésük sem jó.Kb.2 havonta az orvosunk elbóditja és lecsiszolja neki elég rövidre ezt a hármat.Félek az állandó altatástól,egyszer nehogy ne ébredjen fel….Lecsipni nem akarja neki az orvos,mert azt mondja szillánkosra repedhet ilyenkor a fogzománc,ami fájdalmas és nem akar majd enni.Ön szerint mit tegyek?Előre is köszönöm a választ!!!

  1. Kedves Erzsébet! A szakirodalom valóban nem ajánlja a fogak levágását. Ismerek azonban olyan kollégát, aki így csinálja – és még sosem volt belőle gondja. Nehéz kérdés, mert a kéthavonkénti altatás tényleg nem tesz jót a szervezetnek.
   Én, ha a saját nyuszim lenne, inkább bevállalnám a lecsípést éberen, de ezt Önnek kell eldöntenie felelősséggel…
   Üdvözlettel,
   dr. Demjén Zsófia

 4. Tisztelt Doktornő!
  A kutyámnak véletlenül összekoccant a két fogsora és alul kiesett az egyik foga.Azóta a mellette lévők is meglazultak,félek,hogy azok is kiesnek majd.Lehet ez ellen valamit tenni?Válaszát előre is köszönöm!

 5. Jónapot doktornö az én nyuszimnak kitört a foga vérzett is de a másik foga is mozog ilyen kor mit lehetne csinálni?

  1. Kedves Réka, mindenképp vigye el olyan állatorvoshoz, aki nyulakkal is foglalkozik. Lehet, hogy ki kell húzni a másik fogat is.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

  1. Kedves Andrea!

   Vigye el mihamarabb egy olyan állatorvoshoz, aki foglalkozik tengerimalaccal, mert valószínűleg ki kell húzni a fogait, és a jövőben pedig gyakran kell kontrollálni a szembeni oldalon lévő fogakat, mert azok így hajlamosak a túlnövésre.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 6. Kedves Doktorno!

  A csincsillam nem eszik es probalok enni adni Neki csak óvatosan rateszi a fogat es ennyi 🙁 amit Eszre vettem hogy hoszaban az oldalan toresek vannak befolyasolhaztja ez hogy nem eszik? A Hatso fogai rendben vannak lecsiszoltattam !

  1. Kedves Anna! Ha törések vannak a fogon, az bizony nagy fájdalmat okozhat, emiatt könnyen lehet, hogy nem eszik. Érdemes elvinni rágcsáló fogászatra is specializálódott rendelőbe (Pl. Exopet rendelő, Hungarovet rendelő, Talpas kisállatrendelő, Állatorvosi Egyetem).

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 7. Joestet …
  Nekem van egy vadaszgorenyem a racsot szokta razni es ugy nyitja ki az ajtajat ..
  Szoval az egyik szemfogarol lepattant egy kis darab
  Az lenne a kerdesem hogy elvigyem dokihoz tudvalamit kezdenivele ? Lehetseges hogy egy kicsit lecsiszolja van olyan ?? Eloreis koszonom a valaszt

  1. Kedves Klári! Én elvinném fogász specialista kollégához, mert attól függ, mennyire sérült a fog – lehet, hogy el kell távolítani.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

   1. Koszonom a valaszt
    Minden felekepp elviszem …
    De nem vettem volna eszre hogy fàjna neki vagy zavarná..eszik rendesen . Es ugyanugy harapdal mint eddig 🙂 .

 8. Kedves Doktornő!
  Az után szeretnék érdeklődni,hogy van egy négy éves spániel kutyusunk. Az első középső metszőfoga kiesett. Szerintem a kutyusnak fel sem tünt, hogy nincs. Imád ásni,és kitépkedni a füvet. 🙂 Arra lennék kíváncsi okozhat-e neki gondot,hogy az a fog nincs ott. Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Andrea!
   Valószínűleg semmi gondot nem fog neki okozni, ha csak nem fertőződik be a helye (közvetlen a kiesés után, hiszen az egy nyílt seb).
   Azért érdemes lenne állatorvosnak megmutatni, mi volt az oka, hogy kiesett az a fog, nehogy valami olyan betegség álljon a háttérben, ami esetleg a többi fogát is érinteni fogja előbb-utóbb.
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

   1. Nagyon szépen köszönöm a válaszát!! 🙂
    Mindenképpen megfogadom a tanácsát.

 9. Tisztelt Doktornő!

  Az 1 éves jó étvágyú csincsillám kb. 1 hete nem eszi a tápot.
  Az almát, szárított barackhéjat, sárgarépa zöldjét, szénát megeszi.

  Kedden elvittem állatorvoshoz, és kértem, hogy röntgenezze meg a fogait.
  Semmi különösebbet nem talált, fog-gyökér túlnövés nincs, metszők rendben, a fogai is szépek.
  Ami feltűnt nekünk, hogy az őrlő fog tájékán van egy sötétebb fehér folt.
  A kórlapon így szerepel: Hátsó őrlők tájékán ismeretlen eredetű, szabálytalan alakú radiodense képlet (ciszta?)
  Lehet, hogy valami megszúrta az ínyét és az ott gyulladás?

  A kezelés: Ketofen inj. 20 ml (0,1 ml)
  és Enroxil 5 % inj. (0,1 1 ml), négy napon keresztül.

  Még mindig nem eszi a tápot, kedve jó, bár most nagyon haragszik rám.
  Legyek még türelmes, fog javulni az állapota, vagy keressek másik orvost?

  Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
  Anett

  1. Kedves Anett!

   Csiniknék elég hamar romolhat az állapot, ha nem esznek (tudom, most még eszik, de érdemesebb időben utánajárni, mi lehet a háttérben). Dr. Papp Georgina Viktóriát tudnám első körben javasolni, hogy keressék fel a Hungarovet rendelőben, vagy esetleg az Exopet rendelőt. Ők specialisták ebben a kérdésben. Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

 10. Kedves Doktornő! Az után szeretnék érdeklődni , h van egy 4 és fél éves Németjuhász kutyám és tegnap vettem észre , h letörött egy darab mindkét alsó szemfogából.Előszőr a melegre gondoltam , h azért nincs étvágya de sajnos nem így van . A labda a mindene , azt viszont viszi magával mindenhova , mintha nem lenne semmi baja. Az lenne a kérdésem , h elvigyem e orvoshoz ? Válaszát előre is köszönöm ! 🙂

  1. Kedves Beáta!
   Mindenképp vigye el, mert ha olyan mértékben letört, hogy nem védi semmi a gyökércsatornát, abból komoly befertőződés lehet!

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 11. Kedves Doktornő!
  Van egy hiperaktiv 2,5 eves Vizsla kutyusunk aki feltetelezhetoen labdazas (ureges bevalt gumilabda) kozben szerzett egy utest a bal also szemfogara, ami kb 1,5 hete elszinezodott. 1 hete kapott egy gyulladascsokkento injekciot, hatha a verkeringese megtisztitja a hajszalereket a fogban, de nem valtozott a helyzet. Azt tanacsoltak, hogy ha nem valtozik a helyzet akkor gyokerkezeljuk a fogat, de nagyon feltjuk az altatastol. Ha igy hagyjuk akkor elvileg elhalhat a fog es le/ki torik. Erdemes meg esetleg varni, hatha meggyogyul a fog? Ha bent marad es elhal az milyen gondot okozhat?
  Koszonom a valaszat elore is!

  1. Kedves Gergely! Az a fog nem tud meggyógyulni. Kezeltessék, mert ennek hiányában befertőződhet, és abból komoly gond lehet. Sokkal komolyabb, mint egy 2,5 éves, egészséges kutya altatásának a kockázata. Persze érdemes specialistához fordulni. Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

 12. 13 éves cicánk fogárólannyit tudunk hogy fogköves és az egyik foga kettétört A fogkövességet altatásban fogják kezelni, de felvetődött hogy az összes ogát ki kéne húzni. Én ezt nem értem, lehet-e csaak azt az egy bizonyos fogát eltávolitani? Nem tudom hogy az a fog also vagy felső fogsor.

  1. Kedves Lázár Istvánné!
   A fogak eltávolításának oka valószínűleg nem az, hogy fogkő van rajtuk, vagy hogy az egyik kettétört. Elképzelhető, hogy a cicáját is érinti a macskák egyik rejtélyes eredetű betegsége, a FORL, ami a fogak és a körülöttük lévő csontok anaygának felszívódását eredményezi, ami komoly fájdalommal jár a cica számára. Ha szükség van rá, mindenképp jobban jár a cica, ha eltávolítják az érintett fogakat.

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.