Gyomormegterhelés, gyomorcsavar kutyában

A kutya ragadozó állat. Ezt  talán már általános iskolában is tanítják. De nézzünk most mögé az unottan biflázandó rendszertannak – Mit is jelent ez most rád, gazdira nézve? Miért kell ezt figyelembe venni?

Egy ragadozó szemben növényevő „ellenfeleivel”, amolyan szerencsejátékos az étkezésben. Az, hogy tele tudja-e pakolni a hasát, sok tényezőn múlik: a terület zsákmánnyal való ellátottságán, az ügyességén, a rutinján, az aktuális fizikális állapotán (ha pl. épp beteg, kevésbé valószínű, hogy prédát tud ejteni), a széljáráson, és talán még egyebeken is.

vitapetfetrengokuty

Szóval nézzünk szembe a tényekkel: egy ragadozó nem épp válogatós ínyenc, ha sikerül eleségre szert tennie. A mit és mennyit nagyjából másodlagos kérdés, a lényeg a „gyorsan, amennyit lehet” – en van. Vagyis alapból úgy áll hozzá, hogy ha épp van, az bizony ne menjen veszendőbe.

 

Hogy jön ez a mai, ölben hordozott, kabátban sétáltatott, finnyás úrikutyákhoz? Hát úgy, hogy a genetikát még évszázados tenyésztéssel sem sikerült átírni.

Igen, mondhatod, de az én kutyám nem eszik ám meg akármit! Még válogat is!

vitapetvalogatoskutya

– Ó, hogyne. Ha megteheti, miért is ne? (Teszem hozzá, nem helyeslem, de erről majd máskor.) Viszont a mértékkel már lehetnek gondok. Az ebek nem arról híresek, hogyha valami fogukra valóhoz jutnak, akkor önmegtartóztatóan elfalatozgatnak belőle, ahogy az angol etikett megkívánja.

Kutyáknál tehát – ha valamiért van rá lehetősége – elég gyakran kialakul a „túlevés”, vagy szakmaibb nyelven a gyomormegterhelés. Ilyenkor a gyomor elnehezedik, fala kitágul, s a benne lévő tartalom erjedni kezd. A természet ezt az állapotot szerencsére orvosolta azzal, hogy egyrészt igencsak tágulékony gyomorral áldotta meg négylábú barátainkat, másrészt kontrollként meghagyta a hányás lehetőségét.

Talán már te is észrevetted, az ebek könnyen hánynak. Kicsit habzsolnak – hánynak, evés után ugrálnak – hánynak, kétes minőségű dolgot fogyasztanak – hánynak, és így tovább. Néha még némi fűrágcsálással is rásegítenek a gyomor ürülésére, kvázi meghánytatják magukat. Nem kell tehát kétségbe esni, ha kedvenced visszadobja, amit nemrég a tányérjába tettél. Vagyis önmagában ettől még nem kell kétségbe esni. Így ugyanis legtöbbször  – némi takarítás árán – megoldódik a gyomormegterhelés.

Van olyan is azonban, amikor ez nem ilyen egyszerű. Előfordul, hogy a sok tartalom nem ürül ki, hanem a gyomorban pang, és erjedni kezd. Ha az ürülés valami miatt lassú vagy akadályozott, akkor előbb-utóbb dobszerűen feszül a blöki hasa. Ez a felfúvódás.

Ez már önmagában is egy életveszélyes állapot, de néha pluszban a gyomor megcsavarodik a saját hossztengelye körül, és így fúvódik fel. Ezt nevezzük gyomorcsavarodásnak. Ez úgy szokott történni, hogy etetés után valamilyen intenzív mozgást végez a kutya (pl. akkor viszik ki sétálni, és örömében rohangászik, ugrál).

vitapetgyomorcsavar

Magát a csavarodást úgy kell elképzelni, mintha egy vízzel teli nylonzacskót fognánk meg a két fülénél fogva, és így megpörgetnénk. A gyomor így fordul át a nyelőcsövet és a vékonybelet megcsavarva, és ezáltal elzárva. A benne lévő tartalom se előre, se hátra nem tud távozni, és továbberjed. Az így keletkező gázok aztán kifeszítik a falát.

A felfúvódás és a gyomorcsavarodás veszélye abban áll, hogy a dobszerűen feszes, kitágult gyomor nyomja a tüdőt és a nagy ereket, így légzési nehézséget és keringési zavart okozva.

Mit tegyél, ha gyomorcsavarodás gyanú merül fel kedvencednél?

Vidd a kutyádat AZONNAL állatorvoshoz! Olyan helyre, ahol egy komoly műtét feltételei (altatógép, steril műtő, légzés- és szívműködést ellenőrző monitorok, személyzet) adottak. Szó szerint minden perc számít.

Mit ne tegyél?

 • Ne próbáld meg kiengedni a gázt a gyomorból
 • Semmit ne adj szájon át

A felfúvódásnál alapvetően fontos, hogy időben felismerd. Sajnos nem mindig könnyű, mert elsőre nem feltétlenül látszik a felfúvódott állapot.

Jelek, amik erre utalhatnak:

 • Erős nyálzás
 • Fokozott lihegés
 • Az állat többször is próbál hányni (néha habos nyálkát öklendezhet fel) – sikertelenül
 • Nagy fokú bágyadtság, sokkos állapot
 • A kutya hasa hatalmas, ha megpaskolod oldalról, kongó hangot ad

Megelőzés

Kerülendők:

 • Etetés után erőteljesebb mozgást semmiképp nem szabad forszírozni! Inkább a sétát, játékot is későbbre kell halasztani – legalább 1,5 órával. Praktikus tehát az esti sétát az etetés előttre időzíteni.
 • Néhány esetben a magasról történő etetés (ami mondjuk nyelőcsőtágulat kezeléseként és megelőzéseként tanácsos) növeli a felfúvódás/gyomorcsavar kockázatát.
 • Ha egy kutya életében előfordult már felfúvódás, vagy gyomorcsavarodás, akkor illene kivonni a tenyésztésből.

Követendők:

 • Kisebb méretű falatok
 • Gyakrabban, kisebb adag etetése
 • Magas kockázatú fajtáknál megelőzésként lehetőség nyílik egy műtétre, amelynek során a gyomrot kivarrják a hasfalhoz, hogy ne tudjon megcsavarodni. Ezt a műtétet akár az ivartalanítással egy altatásban el lehet végezni.

Minden fajtájú és méretű kutya lehet felfúvódás áldozata, de a legnagyobb a kockázat a nagy- és óriás testűeknél, ezen belül is az ún. mély mellkasú fajtáknál: pl. dobermann, dog, németjuhász, ír farkas, boxer, akita.

Ha úgy érzed, kutyádat ilyen veszély fenyegeti, akkor érdemes őt könnyen emészthető, jó minőségű táplálékkal etetni. Ilyen pl. A Trovet HLD táp, vagy a Royal Canin Gastro Intestinal táp. Nem sokára webáruházunkban!

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

26 hozzászólás “Gyomormegterhelés, gyomorcsavar kutyában” bejegyzéshez

 1. Kicsit megijedtem ezt olvasva, mert nem vagyok egy orvos típus. De mindenképpen
  jó, hogy megtudtam, mit kell tenni. Ilyeneket az ember csak az állatorvostól hallott eddig, és nem is mindenki magyarázta így el.
  Balázs Gáborné

 2. Jó napot! Mennyibe kerül kb. egy ilyen műtét?? ( gyomorfelfuvodas, csavarodas) 20, 30, 100 ezer? Körülbelüli árat szeretnék tudni. Nagyon fontos! Köszönöm!

  1. Kedves Edina! A gyomorcsavarodásnál a műtét egy nagytestű kutyánál kb. 70-80ezer Ft. Ezen kívül még fontos az intenzív utókezelés, ez sem olcsó.
   De az árak természetesen rendelőnként változnak.
   Üdvözlettel,

   dr.Demjén Zsófia

 3. A kutyusom hasa hangokat ad ki… Furcsa hangokat nem tudom hogy emeszt-e épp vagy mit csinal… Valaki tudna segiteni ???

  Kb.3 kg
  3 honapos
  Cavalier king spaniel

  1. Kedves Marina!

   A legvalószínűbb, hogy valamit megehetett, ami miatt felborult a bélflóra egyensúlya, és a gázok- folyadékok hangját hallja, ahogy a belek mozognak.
   De ha hány vagy hasmenèse van, esetleg bágyadt, inkább vigye el állatorvoshoz, nehogy komolyabb baja legyen!

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 4. Kedves Doktornő,
  Golden Retriever kutyusunk a héten már másodszor hány. A reggelijét szinte egyben délután. Ugyanazt a tápot kapja, mint korábban. Egyébként jó kedvű, ha sétálni megyünk a széklete teljesen rendben van. A két hányást között majdnem 2 nap eltelt. Közben egyszer láttuk füvet enni. A párom a héten lemosó permetezett, megijedtünk, hogy esetleg olyan helyen „legelt” ahol lecsöpöghetett a permet, de az első hányása még a permetezés előtt volt. Jön megy, nem igazán találja a helyét, váltogatja a hasonfekvést és a hátonfekvést szétvetett lábakkal. Láza nincsen, de mégis nyugtalanít az állapota. Tanácstalanok vagyunk, hogy egyáltalán adjunk-e neki újra enni? Kicsit fehér nyákos volt a táp amit kihányt. Mindenképpen elvinném állatorvoshoz, de most nincs rá lehetőség, mert már késő van nagyon, holnap pedig dolgoznom kell menni, kislányom lesz itthon vele. Köszönöm szépen a segítséget!

  1. Kedves Zsuzsanna!
   A hànyàs sokféle okból adódhat. Azzal nem tesznek vele rosszat, ha kihagy egy étkezést, és utàna is lehet inkább többszörre elosztani a napi adagot.
   Illetve probiotikumot is adhatnak neki, nem fog àrtani.
   De ne hagyjàk ki az állatorvost!
   Üdvözlettel, dr. Demjén Zsófia

 5. Kedves Doktornő!
  Nekünk is van egy nagy testű 6 éves kan kutyusunk. Egyik napról a másikra nagy lett a hasa. Alig akar enni,bágyadt,fáradékony,sokat alszik,sőt még ingerlékeny is lett. Akkor valószínűleg neki is ez lehet a problémája? Előre is köszönöm a válaszát!

  1. Kedves Czabán Lászlóné! Nem biztos, a has megnövekedésének sok oka lehet. Egyik, ami a leírása alapján valószínűbb pl. a hasvízkór, aminek szintén többféle oka lehet, emiatt is lehet fáradékony. Mindenképp javasolt alaposan kivizsgáltatni a kutyust (bár ha gyomorcsavarodás volt valóban, és nem került műtétre, akkor szegény már nem várta meg a tanácsomat valószínűleg).
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 6. Tisztelt Dr. Nő! Már napok óta a kutyám hasa kemény és puffadt halistennek nincs lehangolva játszik és minden más… 1 hónappal ezelőtt kaja allergiára volt amire 20 szem prednizolont szedett gyógyszerként és derma fit taplalekkiegeszitő kapott 2 pumpalast egy kis kenőmajasra! Mit javasolnám a kutyusomnak? Válaszát előre is köszönöm egy aggódó allattartó!

  1. Kedves Enikő! Érdemes lenne egy részletes vérvizsgálatot, illetve röntgent is készíttetni a kutyusról, hogy súlyosabb krónikus betegségeket kizárhassanak. De ezt az állatorvosával kellene egyeztetnie, mert az interneten keresztül nem lehet sem diagnózist felállítani, sem pedig gyógykezelni.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 7. Jo estét! Nagyon aggodok mert a kutyámnak megy a hasa és nagyon felfujodot. És nehezen bír wc-zni. Mit csináljak kérem segitsen a tanacsaval.

  1. Kedves Vanessza!
   Ez sürgősnek tűnik, el kellene vinnie állatorvoshoz! Előtte telefonáljon, hogy számítsanak rá, hogy érkezik!

   Dr. Demjén Zsófia

 8. A kiskutyám hasa nagyon nagy próbál hányni de nem tud csak egyszer sikerült neki. Nem bír járni sem, tegnaptól csak fekszik. Mit kell tenni kérem segítsenek
  Husky keverék
  3 hónapos kb.

 9. Tisztelt Dr. Nő!
  2 hetes kiskutyának fáj és kemény volt a hasa és nagyon sír. Vittük állatorvoshoz adott neki szurit már nem kény a hasa de még mindig sír.
  Aludni szokott és enni is csak kevesebbett. Nagyon aggódunk érte.

  1. Kedves Fruzsi!
   Beszélni kellene az állatorvossal, ha úgy érzik, hogy még mindig nincs jól. Így látatlanban nem tanácsolhatok semmit, főleg, hogy alig van információm.
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 10. Tisztelt Dr. Nő!

  Van egy keverék tacskó kutyánk 3 éves. Nagyon habzsol hiába próbáljuk le szoktatni róla de az utóbbi napokban sokat láttuk füvet enni reggel kevés habos epet hányt és este nagyon hangos bél hangjai vannak. Különben ugyanúgy játékos jó kedvében van. Van okunk aggódni? Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Niki!
   Valószínűleg irritálja valami a gyomrát, illetve eltolódott a bélflóra, de a háttérokról nem tudok semmit nyilatkozni. Célszerű lenne elvinni állatorvoshoz.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 11. Kedves dr. nő! A középtestű németjuhász-husky keverék kutyusomnak nem ehhez hasonló baj van szerintem de hallani szeretnék egy orvosi véleményt. Tegnap este óta rengeteg füvet eszik, egy csuklás/öklendezés szerű mozdulatot csinál de ezt kb. Fél-1 óra alatt abba is hagyja. Ma este viszont hányt a hányásának pedig narancssárgás színe volt és fehér hab is volt benne. Teljesen tanácstalan vagyok hogy ez mi lehet. Segítségét előre is köszönöm.
  Simon Emese

  1. Kedves Emese!
   Valami irritálja a gyomrát, ezért eszik füvet valószínűleg. Ez sok minden lehet, mérgezéstől az idegentesten át egészen addig, hogy valamit összeevett az utcán. Mindenképp vigyék állatorvoshoz!

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

 12. Kedves Doktornö!
  14 éves németjuhász kutyusom a héten másodszor hányt sok fehér habot.
  az elsö után jol lett, játszott, jo kedvü volt. Ma este diabetikus száraz tápot kapott meleg vizben megpuhitva, és kihülve. Kevés foga van és nem bir ropogtatni.
  evés urán kb 2 ora mulva kezdett fájni a gyomra, hányta a fehér habot és nagyon szenvedett. Vizet ivott eleget, és a hasa felpuffadt. Nagyon szeretem öt és mi a teendöm. Legyenszives tanácsot adni nekem.
  Tisztelettel várom válaszát: Szabo Tamásné

  1. Kedves Doktornö!
   14 éves németjuhász kutyusom a héten másodszor hányt sok fehér habot.
   az elsö után jol lett, játszott, jo kedvü volt. Ma este diabetikus száraz tápot kapott meleg vizben megpuhitva, és kihülve. Kevés foga van és nem bir ropogtatni.
   evés urán kb 2 ora mulva kezdett fájni a gyomra, hányta a fehér habot és nagyon szenvedett. Vizet ivott eleget, és a hasa felpuffadt. Nagyon szeretem öt és mi a teendöm. Legyenszives tanácsot adni nekem.
   Tisztelettel várom válaszát: Szabo Tamásné

   1. Kedves Szabó Tamásné!

    A fehér habos hányásnak több oka lehet. Látatlanban nagy felelőtlenség lenne tanácsot adni. Vigye el állatorvoshoz, mert fontos, hogy ki tudják vizsgálni.

    Üdvözlettel,

    Dr. Demjén Zsófia

 13. Tiszteletem!10 napos kis kutyámnak hasi fájdalmai lehetnek nagyon sír,szopizik is de kevesett. Mit csináljak ilyen pici kutyával hogy segitsek neki?Köszönöm!

  1. Tisztelt Tiszperger Tünde!
   Érdemes állatorvoshoz fordulni, mert ez komoly probléma jele is lehet, illetve ilyen korban gyors állapotromlás következhet be.
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.