Hőség – hőguta

„Kutya egy meleg” van. Amikor 30 fok felett van tartósan a hőmérséklet, ember és állat egyaránt veszélyben van. De sajnos a természetes környezetükből kiragadott, háziasított négylábúak nehezen tudnak tenni a veszély ellen.

Nagyon fontos, hogy forróság idején betarts néhány alapvető szabályt, hogy kedvenced a lehető legkönnyebben, és károsodás nélkül vészelje túl ezt az embert (is) próbáló időszakot.

I. Mi jelent veszélyt?

1. Egyrészt a meleg és a páratartalom. Ha magas a hőmérséklet és a páratartalom, a jószág nem tud párologtatni (kutyáknak, cicáknak amúgy sincsenek izzadságmirigyeik, így csak a nyelvükön keresztül tudnak hőt leadni – ezért a nagy lihegés a melegben). Ez hőtorlódáshoz, hőgutához vezethet. angolbulldogFőleg az ún. „brachicephal”, vagyis rövidorrú kutyafajták (pl. mopsz, boxer, boxer, angol bulldog, francia bulldog, mopsz, pekingi palotakutya, molosszerek) veszélyeztetettek, hajlamosak a hőgutára. Egy kedves ismerősöm francia bulldogja például alig van kint mostanában, és séták után 1-1.5 órát hűsöl a kádban egy kevés vízben. Felettébb élvezi ezt a fajta wellnesst, és remek megelőzése a nagyobb gondoknak.

2. Másrészt pedig a tűző napon az UV sugárzás okozhat gondot. Ha lenyíratod ebed vagy perzsacicád loboncos bundáját, légy óvatos, mert a „nyári frizura” bizony őket is kiteszi ennek a veszélynek! Vannak olyan betegségek és állapotok, amelyek érzékenyebbé teszik a bőrt az UV sugárzásra – ilyenkor még csúnyább tünetek jöhetnek elő. Különösen azok a területek veszélyeztetettebbek, amelyeken amúgy is gyérebb a szőrzet és vékonyabb a bőr – ilyenek a fülvégek, az orr, a has, és a lágyéktájék. Nagyon sok cica (és kutya) szeret napfürdőzni hasát süttetve – ez főleg a fentebb említett nyári frizura esetében igencsak kockázatos dolog a leégés szempontjából. Mondhatnám, az evolúció nem készült fel az állatkozmetikára…

Vitapetnapozomacska

II. Megelőzés

1. Mindig legyen árnyék! Ha állatodat kint tartod a kertben, vagy kiteszed az erkélyre, legyen akár kutya, macska, kisemlős vagy madár, mindig legyen lehetősége árnyékba húzódni! Hüllőket, kétéltűeket semmiképpen se tegyél ki hosszú időre ilyen melegben, mert ők változó testhőmérsékletű állatok, és nem tudják szabályozni a belső hőmérsékletüket. A napoztatás persze hasznos nekik, de azt is inkább a kora délelőtti vagy késő délutáni órákban és szigorúan felügyelettel tedd, semmiképp sem délben!

2. Mindig legyen előtte víz! Számíts rá, hogy ilyenkor megnő a vízfogyasztás – ellenőizd gyakran, hogy nem itta-e ki az egész vizet a tálból! Ha nem fogyott is ki teljesen, azért gyakran cseréld, mert lehet, hogy nem lesz kedve inni (kinek lenne?), ha nagyon felmelegszik a víz!

3. Ha egyébként rendszeresen gyakorlatoztatod, edzed őt, most ezt is csökkentsd le minimálisra, és csak a hűvösebb órákra korlátozd! Kutyádat is inkább kora reggel, és késő este vidd hosszabb sétára, napközben csak gyors egészségügyi séta legyen! A sétákra vigyél magaddal vizet és itatótálat, mert szükség lesz rá! Itt találsz praktikus úti itatókat, tálakat – nem csak utazáshoz jók, hanem mindennapi sétákhoz is!

4. Napvédelem. Na igen. Talán most kinevetsz, ha azt mondom: kend be naptejjel a rizikósabb (szőrtelen vagy gyéren fedett) területeket. De valójában ez nem is olyan egyszerű dolog. Állatokra engedélyezett naptej (-krém vagy -spray) ma Magyarországon nincs forgalomban. Az általános szabály az, hogy kutyára vagy lóra használhatsz olyan készítményt, amit kisbabákra is engedélyeznek. De természetesen ez is ún. „off label use”, vagyis a hivatalos engedélyeken kívüli használat – csak saját felelősségre. Úgy érdemes kipróbálni, hogy egy kis területen kened csak be kedvenced bőrét, és azt is úgy, hogy addig szigorúan felügyeled, amíg fel nem szívódik, hogy le ne nyalja. Ugyanis ebből szokott adódni a probléma: az egy dolog, hogy ha lenyalja, akkor nyilván nem is hat, de a nagyobbik baj az, hogy még meg is mérgezheti őt. Főleg macskák érzékenyek az ilyesmire. Amerikai állatorvosi vélemény szerint macskánál (de az sem baj, ha Vitapetnekutyánál is) kerülni kell a következő, naptejeknél igen gyakran alkalmazott hatóanyagokat:

  • Oktil szalicilát (Octyl Salicylate),
  • Homoszalát (Homosalate)
  • Etilhexil szalicilát (Ethylhexyl Salicylate)
  • Cink oxid (Zink Oxide)

A Titanium Dioxide tartalmú készítmények jók (ha a fentieket nem tartalmazzák mellette), mert fizikai úton tartják távol a napsugarakat, nem pedig kémiai úton, mint más hatóanyagok.

Én most megnéztem a naptejet, amit a gyerekeimre használok, tartalmaz titánium dioxidot, de sajnos Ethylhexyl Salicylate-ot is. Úgyhogy nem tudok márkát mondani, körül kell nézni alaposan. Vagy kevésbé sportos frizurát csináltatni a jószágnak, tekintetbe véve az UV sugarak veszélyeit…(Persze ez nem megoldás azoknál a szegény, jobb sorsa érdemes állatoknál, akik mondjuk autoimmun betegségben szenvednek, és az orrhátuk már a tavaszi napsugarak hatására kisebesedik.)

Ha nem találsz megfelelő naptejet, és a has vagy a lágyéktájék van kitéve a veszélynek, húzz rá egy világos, szellős pamutpólót, az is tökéletes védelmet tud nyújtani.

III. Ha baj van

1. Hőtorlódás, hőguta

Jelek: ha egy ilyen meleg nyári napon több órás kinntartózkodás után kedvenced szokatlanul bágyadt, a teste forró, és nagyon zihál, akkor már erős a gyanú, hogy gond van.

Teendő: Mindenképp hívj állatorvost, vagy vidd el őt egy közeli rendelőbe! (De előbb hívd fel, hogy nyitva van-e, mert nem hiányzik egy agyvízforraló utazás, ha nem tudják fogadni pl. egy műtét miatt azonnal!)

Rövidorrú  kutyafajták különleges elbánást igényelnek az ilyen esetek során, mivel a rövid arckoponya – szerkezet miatt a lágy szájpadlás jelentős mértékben elzárhatja a légutakat. Forró nyári napokon, vagy meleg környezetben ezek az állatok intenzíven próbálják magukat lihegéssel hűteni, és a lágy szájpadlás még jobban útban lehet levegővételekkor. Ez aztán ördögi körré alakul – minél kevésbé kap levegőt, annál jobban liheg, és így tovább – míg végül komoly nehezített légzés és hőguta lesz belőle. Az ő hűtésük éppen ezért kulcskérdés. Hűvös környezetbe kell juttatni őket, és gyorsan állatorvosi segítséget hívni. Ez a tünetegyüttes csak úgy előzhető meg, ha ezeket a fajtákat megóvod a magas hőmérséklettől, vagy műtétileg szűkíttetsz a lágy szájpadlásukon.

Hűtés: Nedvesítsd be hűvös (de nem hideg) vízzel a lábait és a füleit, hogy gyorsítsd a hőleadást!

Vitapetkutyahutes

2. Leégés

Jelek: kipirult vagy kisebesedett bőr, az állat már simogatásra is érzékenyen reagál.

Teendő: nyertél! Megint nem hagyhatod ki az állatorvosi látogatást. Ami azonban magára a leégett részre kiválóan bevált nekünk, az az FLP-s propoliszos krém. Nagyon felgyorsítja a gyógyulást, enyhíti a fájdalmat, és még fertőtlenítő hatása is van. Csak disztribútoroknál szerezhető be, ha nem ismersz ilyet, akkor írj a tanacsadas@vitapet.hu-ra, segítünk!

Valójában ezt egy rövidke bejegyzésnek szántam, de nem sikerült. Sajnos annyi infót szeretnék mindig átadni a felelős gazdiknak, hogy mindig hosszúak lesznek a cikkeim… Most azonban abbahagyom, és végre megjelenítem, mert ha még sokáig szerkesztgetem, elmúlik a kánikula…

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.