Ivartalanítás utáni étvágynövekedés

Sokan tartanak az ivartalanítástól, többek közt azért, mert félnek, hogy utána elhízik az állatuk. Az ivartalanítástól önmagában még nem hízik el egy állat sem, de a műtét után valóban olyan anyagcsereváltozások következnek be, amiket fontos figyelembe venni az etetésnél. Ilyen pl. a csökkent aktivitás (lustulás) – oda kell figyelni, hogy a mindenkori igényeknek megfelelően kell etetni a kedvenceket! Most egy érdekes esettel fordult hozzánk egy gazdi: kutyája falánk lett a műtét óta. Ez nem általános, de azért írom be ide a válaszomat a cikkek közé, mert biztosan van még, aki ezzel találkozott, és nem talált még választ a kérdéseire. (Ez előfordulhat cicáknál és görényeknél is.)

Sziasztok!

egy olyan problemaval fordulnek hozzatok, hogy van nekünk 4 eve egy rosszcsont, de imadnivalo beagle-ünk, aki 2012 decembereben, azaz ca. 3 honapja egy ivartalanitason esett at. Nagyon sokaig vivodtunk,h meglepjük e ezt a dolgot, de sajnos Füge nagyon sokat szenvedett a tüzelö „csajok” miatt szinte 100%-ban lekötöttek a szagok a figyelmet, Hal Istennek mar kötödik annyira,hogy nem megy el tölünk, de olykor nagyon nehez volt visszahivni egy-egy szagtol es dominancia gondok is voltak nala. Ezek a problemak az ivartalanitas ota reszben javultak,ugy vesszük eszre,hogy egy kicsit mintha le is nyugodott volna, de egy olyan problema jelentkezett az ivartalanitas ota, ami engem szemely szerint nagyon zavar es senki nem emlitette,h esetleg ez is mellekhatas lehet…Megpedig Fügenek merhetetlen nagy etvagya lett. Ha tehetne allandoan enne. Ha setalunk vele es kutyak közt vagyunk, semmi nem szamit neki, nem jatszik, nem szaglaszik, hanem allandoan a labunk alatt van es jutifalatot kunyeral. Itthon a lakasban is allandoan azon jar az esze,hogy hogy csenhet el valamit vagy ha megkapja a napi kajat, akkor jön es ertetlenül nez rank, remelve,hogy jön meg valami. Hal Istennek nagyon kis formas, izmos kutyus, de annak elennere,hogy vigyazunk a vonalaira, a kajat ill. potyakajat sohasem vetette meg, de ennyire hihetetlenül belpoklos sohasem volt. Egyszerüen szamomra neha aggaszto es kezelhetetlen ez a dolog. Es sajnalom öt is, mert azt erzem,hogy semmi mas nem szamit neki, semmi masra nem figyel,csak arra,hogy mikor van lehetösege enni. Es persze sajnalom is,mert azt gondolom,hogy ilyenkor ehes.
Furcsallom,hogy ezt senki nem emlitette nekünk,pedig mar beszeltünk par emerrel/szakemberrel az ivartalitasrol, meg hogy tervezzük nala.
Mi valyon ennek a biologiai hattere? Lehet ellene valamit tenni?
Elöre is nagyon köszönöm a valaszt!
Üdvözlettel:
Szakacs Aniko

 

Kedves Anikó!

Érdekes, amit írsz, mert én inkább azzal szoktam találkozni, hogy kevésbé lesznek aktívak ivartalanítás után a kutyusok, de mivel ugyanolyan mennyiséget esznek, így hízásnak indulnak.Boxer lustul a kanapén Hogy mi a biológiai háttere? Őszintén szólva csak tippelni tudok: valószínűleg a herék eltávolítása úgy szól bele a hormonháztartásba (szteránvázas hormonok vérbeli szintjének csökkenése), hogy az esetleg felfed olyan, eddig rejtett betegséget, amiről nem tudtatok. Ilyen lehet pl. a cukorbetegség, vagy a Cushing kór. Tehát nem önmagában az ivartalanítástól jön meg az étvágy, hanem az csak „átkapcsolt” valamit, amitől előtérbe került a falánkság (ami egyébként nem idegen a beagle fajtától).

Olyan esetem már volt, amikor egy uszkár alapból elég étvágytalan volt, sőt, néha napokig éhségsztrájkolt. A vizsgálatok epe-problémákra utaltak, de a kezelések csak ideig-óráig hatottak, pár hónap múlva újra jött a méla undor a kaja láttán. Aztán ivartalanításra került sor (nem ezért, csak ő is nagyon „csajozós” volt, és néha egyenesen belebetegedett a szerelembe), és láss csodát, a műtét után kb. két héttel farkasétvágya lett a jószágnak, ami azóta is töretlen.

Amit javasolni tudok:

1. Vigyétek el állatorvoshoz a kutyust, és zárjátok ki a következőket:

 • Cukorbetegség (vér- és vizeletvizsgálat)
 • Cushing – kór (vérvizsgálat)
 • Féregfertőzés (bélsárvizsgálat) – ennek semmi köze a műtéthez, de bármikor bekövetkezhet, okozhat ilyen tüneteket – lehet, hogy csak véletlen egybeesés.
 • Ha már amúgy is csináltattok vérvizsgálatot, a májat, vesét mindenképp ellenőriztessétek!

retriever botot hoz ki a folyóból2. Közben gondoljátok át: elég inger éri őt, nem unatkozik? Eleget foglalkoztok vele? Sokszor ugyanis az étellel kompenzálnak valamit, ami hiányzik nekik (mint sok ember is). Itt persze jogosan merül fel a kérdés, hogy miért pont az ivartalanítás után jött ez elő. Talán, mert eddig elfoglalták a szukák…Interaktív játékokat tudok javasolni otthoni unaloműzőnek (amellett, természetesen, hogy sokat foglalkoztok vele, sétáltok, kirándultok, amikor időtök engedi).

3. Etetés. Étrendváltásra is szükség lehet, hogy ne hízzon el.

 • Olyan tápot kell neki adni, ami biztosan tartalmaz minden olyan tápanyagot, amire szüksége van, és megfelelő arányban, de ugyanakkor ballaszthatása is van (ez azt jelenti, hogy kitölti a gyomrát, úgy érzi, sokat evett, de közben azért nem vitt be a szervezetébe kalóriabombát. Ilyen táp például (kattints a képre a részletes leírásért!):Trovet fogyasztótápok
 • Jutalomfalatot is olyat válasszatok (például ezt), ami csökkentett kalóriatartalmú: így a jutalmazás élménye megvan, de mégsem hízlalod őt feleslegesen.
 • Vezessétek be, hogy akkor kapjon enni, (ill. jutalomfalatot különösen csak akkor!), ha valamit teljesített, vagy jól csinált. Adjatok neki feladatokat! Neveljétek, képezzétek! Ezt sosem késő elkezdeni.

Ha valamiért most nem tudjátok vállalni a vizsgálatokat (idő-, pénzhiány, stb.), akkor a táp oldalát és egy alapos féregűzést érdemes megpróbálni. Ezzel rosszat nem teszel, mert hízással járó cukorbetegségben és Cushing kórnál is javasolt ez a táp.

A tápváltásnál nagyon ügyelni kell, hogy ne borítsd fel vele a bélflórát. Bármilyen tápváltásnál igaz, hogy csak fokozatosan szabad bevezetni az új táplálékot. Én legalább 4 nap alatt javaslom: első nap ¾ régi táp, ¼ új, második nap ½-1/2 legyen az arány, harmadnap ¼ – ¾ (csak most az új táp legyen már túlsúlyban), és negyedik nap mehet csak az új. Ha lágyul a bélsár az első próbálkozásoknál, akkor még jobban el lehet nyújtani. Plusz érdemes mellé bélflóra stabilizálót adni – ilyen pl. a Florentero tabletta vagy paszta, ami joghurtos ízű, nagyon szeretik az állatok, szóval a ti ebetek valószínű kezet fog csókolni érte.

Ha nálunk vásárolsz tápot, érdemes tudnod róla, hogy van nálunk egy különleges garancia a tápok esetén a kellemetlenségek elkerülése végett: a VitaPet Tápgarancia.

Kérlek, írd majd meg, mit tettetek, és hogy alakul a kutyusotok problémája, mert biztosan másoknak is hasznos lesz!

Jó egészséget és kiadós sétákat kívánok!

Dr. Demjén Zsófia

Állatorvos, online állategészségőr

***

Tapasztalt még valaki ilyen étvágynövekedést az állatánál? (Ez valószínűleg nem csak kutyáknál fordul elő.)

[fbcomments]

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

2 hozzászólás “Ivartalanítás utáni étvágynövekedés” bejegyzéshez

 1. Kedves Doktor nő!
  Szeretném megkérdezni Öntől, hogy kis kutyámnak a két füle alatt forgó van a szőrében mit jelent ez?

  1. Kedves Vali!
   Az ELTE Etológia Tanszékén mostanában zajlottak (de lehet, hogy még mindig zajlanak) szőrforgókkal kapcsolatos kutatások. Javaslom, hogy keresse meg Szánthó Flórát vagy Bánfiné dr. Vas Juditot a kérdésével kapcsolatban, biztosan érdekes választ tudnak majd adni! Én itt tettem közzé a felhívásukat: http://vitapet.hu/szorforgok/ (E-mailcím benne van). Itt egy kérdőívet is ki tud tölteni, amivel segíti a kutatásukat. Ha válaszoltak, kérem, írja meg ide is, hátha tanulhatunk belőle mi is!
   Üdvözlettel,
   dr. Demjén Zsófia

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.