A Karácsony veszélyes oldala

Karácsonyi énekek szólnak az áruházakban, fenyőfás-díszes-csengős dekor már mindenütt, és a hó is leesett, hogy könnyebben hangolódjunk a Karácsonyra. Az óriási ajándékkergetési lázban aztán hajlamosak vagyunk megfeledkezni a négylábú aprónépről. Pedig számos veszély leselkedik rájuk a Szeretet Ünnepén is. Ha a következőket átgondolod, jó eséllyel kivédheted, hogy lehetetlen időpontokban kelljen ügyeletekre rohangásznod kedvenceiddel.

1. Szaloncukor. Részben csillog, részben finom. Ebben áll a veszélyessége. Ha egy cica vagy egy kutya, netán házigörény vagy nyuszi megkóstolt már ilyen csemegét, félő, hogy később is szeretné. Viszont a kicsomagolásával a legritkábban bajlódnak. Hadd ne ecseteljem a gyomorban vagy a bélben elakadó fóliadarabok következményeit, plusz a csokoládé önmagában is mérgező kedvenceinkre!

Óvintézkedések:Sose adj szaloncukrot kis barátaidnak! Igen, én is ismerem azt a tekintetet…Gondolj arra, hogy az ő szótárukban nem létezik a „csak egyet, csak most”! Inkább tarts készenlétben nekik való jutalomfalatokat (urambocsá’ diétásat ebből is). Ne hagyj elérhető magasságban szaloncukrot!

2. Karácsonyfa. Győződj meg róla, hogy megfelelően kikötötted, rögzítetted a feldíszítés előtt a fát (utána már nehezebb)! Olyan sok szép, színes, csillogó, izgalmas „játék” van egy karácsonyfán…

Óvintézkedések:Legjobb, ha felnőtt felügyelet nélkül nem tartózkodhat a karácsonyfával egy légtérben négylábú.

3.Díszek.Ha állatot tartunk, próbáljuk meg elkerülni a rájuk veszélyes díszítést. Az üveggömbök nyilván igényesebbek, mint a műanyagok, viszont törékenyebbek is, és nagyon rondán felsérthetik a velük játszó mancsokat, vagy ami még rosszabb, az ínyt is.

veszélyes dísz a macskáknak
Csillog és izgalmas: az angyalhaj játékra csábítja a pajkos cicákat.

Óvintézkedések: ha lakásban tartasz állatot, inkább mondj le azüveg- és a szalagszerű díszekről!

4. Gyertyák, csillagszóró. A szimatoló orrocskák és a csóválódó farkak valahogy mindig rátalálnak az égő gyertyákra… A csillagszóró pedig nekünk élmény, de azt vedd figyelembe, hogy egyes állatok megijedhetnek tőle.

Óvintézkedések:Soha ne hagyj felügyelet nélkül állatot (és gyereket – nem ide tartozik, de nekem is van kettő, úgyhogy nem álltam meg, hogy le ne írjam 🙂 ) nyílt láng jelenlétében (praktikusan égő gyertyával – pl. adventi koszorú)!

5. Lakoma. A december vége igen keveseknél szól a fogyókúráról, hogy finom legyek. Ilyenkor még a szigorúbb gazdiknak is meglágyul a szíve – na, hadd legyen neki is ünnep címszóval, és csurran-cseppen a finomabb falatokból is. Illetve ha csak csurranna-cseppenne… Na mindegy, nem az én dolgom, ki mennyire hagyja magát befolyásolni a folyton éhes kutyája, vagy az ínyenc macskája által, de legalább arra figyelj oda, mit adsz! Ne legyen túl fűszeres, füstölt, vagy zsíros! A túlzott szénhidrátbevitel (lisztes, cukros ételek) is borzasztó káros tud lenni, hamar felboríthatja a bélflórát, ami nehezen múló hasmenéshez vezethet. Nyulak különösen érzékenyek az ilyesmire: tapsifüleseknek SOHASE ADJUNK ÉDESSÉGET! Amikor anno december 25-26-án ügyeltem, az esetek nagy részét a gyomorrontásos páciensek tették ki, de a túl sós, fűszeres finomságok hosszútávon is okozhatnak gondot: máj-, vagy veseelégtelenséget.

Óvintézkedések: Félig előkészített ételek helye a hűtőben van, embernek való ételt csak ember egyen, és időben szerezz be az állatodnak szánt jutalomfalatot, hogy a lelkifurdalásodat egészséges módon csökkenthesd!

Állati jó egészséget!

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

A te állatodnak volt már pozitív vagy negatív élménye a Karácsonnyal kapcsolatban? Szólj hozzá az oldal alján, hátha tanulunk belőle!

[fbcomments]

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.