Kiscica befogadása

Egy kiscica befogadása örömteli esemény a családban. Mikre kell figyelni,amikor doromboló társat választasz? Olvass tovább!

Azért nem  (csak) a vásárlásról írok, mert macskák esetében csak igen kis százalékban fordul elő, hogy vásárolják őket. Sokkal inkább találják vagy örökbe fogadják az új családtagot.

A cica kora. Ha tenyésztőtől vagy olyan helyről szerzed be a macskát, ahol született, akkor gond egy szál se: meg fogják mondani. Ha viszont ismeretlen helyről bukkant fel új kedvenced, akkor már zűrösebb a helyzet. Támpont lehet a fogazat, de bevallom, néha még állatorvosként is nehezen határolom be egy-egy kukából mentett kandúrbandi szülinapját. Ugyanis a nagyságuk borzasztó nagy mértékben függ attól, hogy milyen körülmények közt voltak addig. Ha silány és esetleges volt az étrendjük, új gazdihoz kerülve úgy neki tudnak lendülni a fejlődésnek, hogy nem egyszer kellett ilyen okokból módosítanom elhamarkodott korbecslésemet… (ha tényleg nagyon minik, az is segíthet, hogy két hetes korukban nyílik a szemük.) A tejfogacskák 4 hetes korban jelennek meg először, majd 3-6 hónapos korban szép sorban leváltódnak a maradó fogakra.

Nem. Igen, a nem. 🙂 Ez is egy kemény feladat, ha még nagyon fiatal állatkákkal van dolgunk. A legjobb, ha egyik kezedbe véve a cicát hátára fordítod, és megnézed a farka alatti részt. Kell látnod 2 nyílást. Ha ezek viszonylag közel vannak egymáshoz, akkor nagy valószínűséggel leányzó az illető, ha van kb. 1-2 cm köztük, akkor kandúr (felnőtt macskánál akár 4 cm). Persze könnyebb úgy megítélni, ha egymás mellett látsz egyszerre két különböző neműt, de ha egy talált egérromboló van csak a kezedben, ez embert próbáló feladat. Ismét megnyugtatlak. Én sem vállalok 100% garanciát úgy 3 hónapos korig a nem-meghatározásra. Ekkor ugyanis már láthatóak-tapinthatóak a herék a kandúroknál.

Az alábbi képen 3 alomtestvért látsz (kb. 2-2,5 hónaposak, talált cicák). A képre kattintva megnézheted, melyik kandúr és melyik nőstény.

kiscica befogadása - milyen nemű a kölyök?

Egészségi állapot. Laikusként is érdemes megnézni, tiszták-e a szemei, a fülei és az orra, illetve a hátsó fele – vagyis nem szennyezett-e a végbélnyílása. Egészséges kiscica rendszeresen ápolja magát, nem marad a bőrén/szőrén, illetve a testnyílásainál szennyeződés (hacsak nem esett bele valami ragadós szutyokba, amit önerővel képtelen megoldani szegény). A szőrt széthajtva lehet tájékozódni a bőr állapotáról, illetve érdemes keresni bolhára utaló nyomokat. Ilyenkor nem feltétlenül látjuk meg magát a bolhát, inkább csak az ürülékét. Ez apró, fekete pöttyök (mintha fekete homokszemcsék lennének) formájában láthatóak, leggyakrabban a faroktőnél a háton, de súlyos bolhásságnál bárhol a testen.

A képen egy cica szőrét széthajtva látszanak a bolha ürülékek, utána pedig bolhafésűvel kifésülve már bolhák is feltűnnek.

Cica szőre közt bolha ürülékek, majd kifésülve a szőr közt bolhák

Amit ma megtehetsz…

…ne halaszd holnapra, viszont amit nem tehetsz meg, azt ne akard előbbre hozni!

Amit gyakorlatilag azonnal, akár egy talált cicánál meg lehet tenni, az a féreghajtás. Ezt már két hetes koruktól célszerű adni (eleinte két hetente, majd 3 havonta). Minden macskának érdemes adni, még a biztos hátterű, jó tenyészetből érkezőnek is (bár ezt egy gondos tenyésztő nyilván intézi is). A féreghajtó ugyanis nem úgy működik, mint az oltás: nem ad védelmet hosszabb ideig. Akkor, ott kiirtja bizonyos formáit a férgeknek (ez a féreghajtó fajtájától függ). Ha ürül a hatására féreg – „kukac” vagy „szezámmag”, esetleg rizsszem szerű dolgok -, akkor ismételni is kell.

A másik ilyen azonnali dolog a bolhairtás. A macska korának és testtömegének megfelelően adagolt készítményekkel érdemes őket megszabadítani az esetleges potyautasoktól. Még akkor is, ha nem látsz bolhát a szőr széthajtásakor. Higgy nekem, sokkal macerásabb később a lakásból kiirtani őket, mint az elején rövidre zárni egy megfelelő kezeléssel!

Zárójelben jegyzem meg, hogy ha nagyon rossz általános állapotban van a macska, akkor azért óvatosan kell a parazitaűzést is csinálni, nehogy rosszul legyen a készítményektől. De ezt érdemes állatorvosra bízni amúgy is, hiszen ő tudja, mit célszerű adni az adott cicának.

A probiotikumokat is érdemes azonnal adni, mert sokat segít az új hely okozta stressz miatt kialakuló hasmenés megelőzésében. Én ezeket javaslom: Energyvet Probiovet kapszula vagy Florentero paszta.  (esetleg tabletta). A Probiovet kapszulát lehet felnyitni, és pl. mézben vagy Calopet pasztában adagolni. A Florentero pasztát szájba közvetlenül vagy mancsra is lehet nyomni, onnan lenyalogatják – általában szeretik is az ízét.

Amit semmiképp nem javaslok azonnal, az az oltás. Amikor megtalálod/befogadod/elhozod az állatot, akkor bármennyire is jól érzi magát nálad, illetve bármilyen jó helyre is került, az immunrendszere épp le van terhelve. Új környezet, új bacik, minden új, amit meg kell szokni. Ráadásul az utazás is stresszhelyzet neki. Én a magam részéről akkor is javaslok egy hetet kivárni az oltásokig, ha kicsattan az egészségtől az új kedvenc. Ugyanis oltani csak egészséges, jó ellenálló-képességű állatot szabad, különben fennáll a veszélye, hogy a nagy jószándékkal beadatott oltással épphogy fellobbantunk valami bujkáló kórságot (akár éppen olyat, ami ellen oltották).

 azonnal féreghajtás
 azonnal  bolhairtás
 azonnal  probiotikum
 kb. 5 nap múlva  oltás (ha kell)
  kb. 5 nap múlva  fürdetés (csak, ha egészséges és ha szükséges)

Felszerelések.

OK, van egy egészségesnek tűnő cicád. Mik kellenek, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben, és hogy a lakásod is viszonylag egyben maradjon? (Ha gyakorlott macskatartó vagy, ugorhatod ezt a részt!)

1. Etető- és itatóedény. Én a kerámiát és a fémet részesítem előnyben, ezek sokkal tartósabbak és higiénikusabbak, mint a műanyagok. Itt találsz ilyeneket: http://bolt.vitapet.hu/macskaetetotalak

2. Alomtálca, alom. A macskák nagyon jól szobatisztaságra szoktathatók. Érdemes nekik egy alomtálcát vagy macskaWC-t elhelyezni egy nyugodt helyre (általában WC vagy fürdőszoba), az aljára almot tenni, hogy ha a dolgukat végzik, nem legyenek nyomok vagy kellemetlen szagok a lakásban. Az alomtál típusa hely- és ízlésfüggő. Az almoknál szintén megoszlanak a vélemények. Nekünk egy egyszerű, peremes alomtálcánk van, és a Belamy alom vált be a legjobban eddig. De még teszteljük. 🙂

Almok: http://bolt.vitapet.hu/macskaalmok

Alomtálcák: http://bolt.vitapet.hu/macskawc

3. Eledel. Ha tenyésztőtől hozod a cicát, valószínűleg kapsz tőle útmutatót, vagy egy helyes kis kezdőcsomagot is, a megfelelő táppal. Nehezebben induló sorsú társaiknak azonban neked kell választanod. Tudd, hogy a macska finnyás jószág! Ha nagyon pici, érdemes tejpótlót beszerezni, mert a tehéntej nem alkalmas a felnevelésére. Ha még kölyök, de nem szopós, itt nézelődj táp ügyben: http://bolt.vitapet.hu/macskakolyoktap

4. Kaparófa vagy -bútor. A bútoraid épségének érdekében javaslom, szerezz be valamit, amin a cica koptathatja a karmait! Természetesen ezt nem fogja használni, sokkal vonzóbb a kanapé karfája, de legalább megnyugtathatod magad, hogy nem rajtad múlt…

Kaparóeszközök tárháza itt: http://bolt.vitapet.hu/macskabutor

5. Játékok. A legtöbb cica imád játszani, kergetni a színes szalagokat, apró játékegereket. Járj a kedvében cicajátékokkal!

Némi átalakítás.

Ha eddig nem tartottál macskát, még az is fontos, hogy elpakold biztonságos helyre a

– zacskókat

– cérnákat, tűket, fonalakat

– értékes porcelántárgyakat, törékeny holmikat

– a fontos ruhadarabokat, függönyöket

– a gyógyszereket

– a csokoládét, cukorkákat.

Nem feltétlenül lesz velük probléma, de az ördög nem alszik!

Állati jó egészséget kívánok!

 dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

***

Kihagytam valamit? Kérdésed vagy hozzáfűznivalód lenne? Itt a cikk alatt vagy a Facebookon itt írd meg:

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.