„Parvó” – a kutyák parvovirusos bélgyulladása

Kölyökkutya véres hasmenés? Ajjaj! Ilyenkor az állatorvos felkapja a fejét, utána meg a kis beteg oltási könyvét: hogy is állunk a parvo elleni védekezéssel?
Ennek a súlyos, kölyökkorban akár halálos kimenetelű betegségnek a legfontosabb tünete a véres hasmenés. Akinek már volt „parvós” kutyája, az azt hiszem, soha többé nem felejti el azt a jellegzetes szagot. Egy hallgatóm úgy fogalmazott: a halál szaga. Van benne valami…

Elvileg ugyan fajspecifikus (vagyis csak kutyákat támad), de láttunk mi már madár- meg sertésinfluenzát úgy mutálódni, hogy embert is megfertőzött, ugye? Úgyhogy ilyenkor a cicákra és a vadászgörényekre is figyelni kell – nekik is vannak csúnya betegségeik, amit parvovírus okoz. Mondom, nem a kutyák megbetegedését okozó vírustörzs, de az ördög nem alszik.

Szeretettel ajánlom ezt a cikket a Patakparti kutyásoknak, ahol a napokban parvogyanús esetek merültek fel, és sajnos 3 fiatal kutyus is áldozatul esett… És persze mindenkinek, aki szeretne többet tudni erről a kutyás körökben híres-hírhedt vészről.

De kezdjük az elején: Mi okozza a parvót? Egy egészen apró vírus, ezért is parvovírus a neve (parvus=kicsi latinul). A mérete azonban mit sem számít, igen agresszív kis jószág: kölyökkorban halálos kimenetelű lehet a betegség. Mit lehet! Hiányosan oltott ebgyerekekben több, mint valószínű, hogy halálos! A gyakornoki évemet többek közt az Egyetem Belgyógyászatán töltöttem, a kisállatkórházban. Egyszer egy tenyésztőnél ütött ki a parvojárvány. Szörnyű volt, kettesével hozta be a napról-napra újabb lebetegedő kölyköket. Végül 14 kiskutya feküdt a kórházban. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a csillárról is parvós kutyák lógtak. Legalábbis az infúziójuk.

És itt jön a képbe az esélyek latolgatása: azt hiszem, kimondhatom, hogy nincs élő ember (mármint állatorvos, de hát mi is emberek vagyunk 🙂 ), aki előre meg tudná mondani, túléli-e az adott kölyök, vagy sem. Én láttam már olyat is, hogy gyönyörűen javult a kicsi, már hasmenés sem volt, és az étvágya is visszatért, aztán egyszer csak összeomlott, és egy órán belül elpusztult. Ugyanakkor az ellenkezőjére is volt példa: egy lyukas garast nem adtam volna szegény kis pára életéért, erre egyszer csak összeszedte magát, és szépen kigyógyult! Ahogy a drága jó Papp Laci bácsi, a néhai nagytudású belgyógyász állatorvos mondta:  „Amikor olyan étvágya lesz, hogy elharapja az alpakka kanalat, no akkor lehet azt mondani, hogy már gyógyul”. Hát, ennyit a kórjóslatról.

vitapetparvoskolyok

Honnan ismerhető fel a parvo?

A legfontosabb tünetről már szó volt: ez a véres hasmenés. Ez azonban nem feltétlenül így kezdődik: lehet, hogy csak bágyadt a kutyus, van, hogy lázas, de lehet, hogy épp kissé alacsonyabb a hőmérséklete a szokásosnál. Előfordul hányás is, főleg, ha a gyulladás már a hasnyálmirigyet is érinti. Ha vérvizsgálat történik, a jelentősen alacsony fehérvérsejtszám a véres hasmenéssel együtt már nagyon valószínűsíti, hogy ezzel a betegséggel állunk szemben. Biztosan kimondani bélsárvizsgálat pozitív eredményénél lehet, de ez nem mindig egyszerű, ugyanis egyes szakirodalmak szerint csak 3 napig ürül a vírus a bélsárral, és ilyenkor is elég nehéz izolálni. Tehát a negatív eredmény még nem zárja ki a parvofertőzöttséget.

Ritkán, fiatal (4 hetes körüli), rossz immunrendszerű kölykökben előfordul, hogy nagyon gyors és kíméletlen módon zajlik a fertőzöttség: szívizomgyulladás alakul ki, és szinte egyik pillanatról a másikra az előbb még vidám állat összeesik, és meghal. Szerencsére ez tényleg nem gyakori, én magam még nem találkoztam ilyesmivel.

Felnőtt kutyáknál (főleg, ha rendszeresen oltották őket ellene) nem okoz számottevő tüneteket: egy pár napos hígabb bélsár – néha a gazdi észre sem veszi, vagy nem tulajdonít neki jelentőséget. De az oltatlan kutyáknál is kialakul felnőttkorra egy olyan mértékű védettség ezzel a kórokozóval szemben, hogy hamar kilábalnak a hasmenésből, általában nem is véres a kaki. Gond akkor lehet, ha valami másik fertőzés legyengítette már a szervezetét, és úgy pluszban betámad a parvo is.

Mit csinál tulajdonképpen a parvovírus?

Szájon át fertőz, innen lekerül a belekbe, megtelepszik a bélhámsejtekbe, és ott elkezd szaporodni. Sajnos a bélbolyhok alapjában lévő sejteket szemeli ki magának, így – ha azokat a sejteket elpusztítja, akkor vele együtt  az egész bélboholy is leválik. Egy sikeresen megtelepedett vírustörzs gyakorlatilag napok alatt tökéletesen leradírozza a belek belső felszínét – nem maradnak bélbolyhok, így nem marad felszívó felület sem. Nincs értelme, és nem is szabad parvónál semmit sem adni szájon át (még vizet sem!) – egyrészről, mert általában hasnyálmirigygyulladás is kialakul, másrészt pedig, mert még azt a kevés kis regenerálódó bélbolyhot is ledózerolnád vele, ami próbálkozik újranőni.

Itt jegyzem meg, hogy a coronavírus viszont a bélbolyhok felszíni sejtjeiben telepszik meg, és ezek pusztulását okozza. Így magában nem okoz súlyos betegséget. Ha azonban a kettő (parvo+corona) együtt támad, az gyakorlatilag egyenlő a halálos ítélettel  kölykök esetében, de ilyen esetben még a felnőtteket is megviseli. Ennek ellenére nem javaslom a coronaoltást, mert nem igazán van megfelelő védőhatása (vagyis hiába oltunk, nem alakul ki a megfelelő védelem a szervezetben – akkor meg minek terheljük feleslegesen?).

Hogyan kezelhető a parvo?

Sajnos csak tünetileg. Ez azt jelenti, hogy az okot nem fogjuk tudni megszüntetni: a vírust nem tudjuk megölni. Van ugyan ellene ellenanyagot tartalmazó szérumkészítmény, de ez elég kevéssé hatásos. Ráadásul amikorra állatorvoshoz kerül a jószág, már annyira előrehaladott a kórokozó pusztítása, hogy hiába ürül ki minden vírus, a baj már fennáll és súlyos. Infúziót (nagy mennyiségben) kell kapnia a betegnek, gyomorsavcsökkentőt, ami megvédi a gyomor nyálkahártyáját az önemésztődéstől (hiszen étel nem érkezik, a gyomorsav meg azért termelődik), ha szükséges, hányáscsillapítót. Később a javulás megindulása után (kb. 1 hét) lehet nagyon óvatosan megpróbálni először csak híg, folyékony táplálékot adni, majd fokozatosan kímélő tápot (először konzervet, majd úgy 2-3 hét múlva át lehet állni egy jó minőségű, könnyen emészthető száraztápra). Fontos az immunrendszer támogatása is (pl. Béres Minera cseppek, Vetri DMG), hiszen a vírust végül is ez győzi le. A legújabb tapasztalatok az Energyvet Virovet cseppekkel kapcsolatban vannak: rendkívül hatékonyan segítik a legyengült szervezetet a vírus leküzdésében. A bélflóra felborulása miatt nagyon fontos bélflóra stabilizáló készítményt adni (pl. Florentero paszta vagy tabletta). Ennek egyébként, ha nem is a teljes kivédésben, de legalább a tünetek enyhítésében szerepe lehet, ha megelőzésképpen adod – akár felnőtt kutyáknál is.

Energyvet Virovet csepp a parvo legyőzésében segít

Szövődmények

Másodlagos fertőzések. Mivel a vírus tönkreteszi a bél védelmét, így más, egyébként nem annyira veszélyes kórokozóknak (pl. baktériumok) is szabad bejutást enged a szervezetbe. Ezért lehet kell antibiotikumot is adni, akár ennek megelőzésére is (az antibiotikumokról szóló cikkemben már írtam, hogy ez természetesen a vírus ellen semmit nem ér).

Hasnyálmirigygyulladás

Bél invaginatio (betüremkedés). Mivel a bél normál mozgása is megváltozik, egyes szakaszokon bénul, máshol meg épp megélénkül, ezért előfordul, hogy egy bélzakasz a mögötte levőbe betüremkedik, azzal összcsúszik, ami bélelzáródáshoz és az adott bélszakasz elhalásához vezethet. Ezért ezt a kezelés során rendszeresen ellenőrizni kell.

Későbbi emésztési károsodások. Előfordul, hogy egy kutya minden későbbi károsodás nélkül átvészeli a parvót – na, neki aztán életre szóló védettsége lesz! -, de gyakrabban találkoztam olyanokkal, akiknek valami felszívódási zavaruk volt, rosszul értékesítették a tápanyagot, egész életükben elmaradtak alomtársaiktól. (Csúnya kifejezéssel élve: olyan satnyák maradtak.) Ilyenkor célszerű egy nagyon jó minőségű, abszolút könnyen emészthető tápot választani.

Megelőzés

A legjobb megelőzés az oltás. Minden egészséges kölyökkutyát el kell kezdeni 7-8 hetes korában oltani. Az oltási sorokról különbözőek a vélemények állatorvosonként, erről majd egy másik cikkben írok. Azt is nagyon fontos tudni, hogy amíg a megfelelő oltási sort nem kapta meg a kölyök (normál esetben nálunk ez olyan 16 hetes korában, 4 oltás után mondható el), addig védett.

Ha fertőzés gyanúja merül fel a környezetben, semmiképp sem szabad „ráoltani”, mert azzal épp negatív hatást érünk el: a szervezetet leterheljük, és az utcai vírus még inkább zöld utat kap.

Megelőzésképp alkalmazhatók a már említett bélflóra stabilizáló készítmények (pl. Florentero), mert ezzel megnöveljük a bél helyi ellenállóképességét. Plusz az általános immunerősítők is jól jöhetnek, még felnőtt állatoknak is. (pl. Béres Minera cseppek, Vetri DMG). Jók a tapasztalatok az Energyvet Virovet cseppekkel is.

Ne felejtsd el, hogy nem csak a te kutyádat véded meg azáltal, ha nem hagyod elterjedni a szervezetében a vírust, hanem megelőzöd a kórokozó feldúsulását is a környezetben, ahol egyébként iszonyú hosszú ideig (akár 5 évig is) túlél!

Ezért a megelőzéshez az is hozzá tartozik, hogy kölyökkutyát ne vigyél füves területre sétálni, amíg nincsenek meg a megfelelő oltásai! A gazdik szoktak utálni, amikor mondom nekik, hogy 16-17 hetes korig nem szabad kivinni a kutyát, csak ölben, vagy szigorúan betonra, ahol látható, hogy nincs kutyagumi (bár még így is rizikós). De hidd el, megéri! Nagyon csúnya betegséget lehet vele megelőzni.

A vírus cipőn is behozható a lakásodba – ha kölyökkutyád van, belépés előtt töröld meg egy fertőtlenítős lábtörlőben! És a látogatóid is tegyenek így!

Ugye, most a felnőtt kutyák ürülékének összeszedése is új értelmet nyert? Tudom, főleg, ha híg, igencsak nehéz a feladat, de ne hagyd feldúsulni a környezetben a kórokozókat! (Ez persze nem csak a parvovírusra vonatkozik.)

És végül még egy tanács: ha elvesztettél egy parvós kiskutyát, tudom, nagy az űr utána. De a következő kicsi érdekében kérem, hogy fertőtleníts mindennél alaposabban, és várj az új családtag beszerzésével minél tovább! Ne feledd: a vírus a környezetben 5 évig is túlélhet…

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, ‘online állategészségőr’

***

Ha ehhez a cikkhez szeretnél hozzászólni, vagy kérdezni, akkor a Facebookon itt megteheted:

A privát FB profilomra ne írj, mert ha nem vagyunk ismerősök, az „Egyéb” mappában landol, és nem veszem észre. Ha a fenti bejegyzéshez szólsz hozzá, ott viszont kapok róla érteítést.

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

167 hozzászólás “„Parvó” – a kutyák parvovirusos bélgyulladása” bejegyzéshez

 1. Kedves kutya- és állatimádó társaim!
  Egy hete hoztunk egy golden retriver kölyköt. Régi álmunk volt, nagyon messziről utaztunk haza vele. Gyönyörű jószág, roppant türelmes. Sajnos laikus leendő kutyatartókként viszonylag hamar elhoztuk a kutyust, ez látszott is a lelki állapotán. Ő a tenyésztésben már megkapta az első oltását. Amikor hazahoztuk fontosnak tartottuk, hogy nézze meg állatorvos, mert étvágytalan volt. Mi nem kértünk egy második oltást. Számunkra ismeretlen, mások által magasztalt doktorhoz mentünk. Minden bizonnyal az orvos rosszul döntött, ugyanis vizsgálatok nélkül a kiskutya kapott egy újabb adag oltást. Ami azért volt helytelen, mert a tenyészetben megkapott injekciót alig 2 hete kapta meg. Azóta a kiskutya nagyon beteg, hányik, nem eszik, nem iszik. Egy másik állatorvoshoz járunk, immár naponta, parvót diagnosztizált. Nem tudjuk mi lesz a vége…
  Ha életem eddigi rossz élményeimet felsorolnám, elsők között lenne az, amikor a gyönyörű, ártatlan kutyakölyköt szenvedni látok. Először is az a szenvedést, amikor elszakítjuk otthonától, anyjától, aztán meg azt, ahogy a nyomorúlt betegség ledönti a lábáról. A szemében szörnyű szomorúságot, fájdalmat látok, és azt sem érti, hogy az állatorvosnál való „kínzást” miért érdemli meg tőlünk. Kedves állatrajongó barátaim, Ti bizonyára tudjátok miről beszélek…
  Reméljük a Jó Isten kegyes lesz az ártatlan jószágunk életéhez.

  1. Kedves Hajnalka!
   Nagyon sajnálom, hogy így jártak a kiskutyájukkal! És pont egy golden, a kedvenc fajtám… (Nem mintha bármilyen fajtát kevésbé sajnálnék, ha megbetegszik.) Megírná, mi lett vele? Remélem, sikerült legyőznie a parvót!!
   Üdvözlettel,
   dr. Demjén Zsófia

   1. A kapunk előtt talaltam egy kiskutyat..egy beteg is semmi baja nem volt..elvittem az orvoshoz első oltásert és rá két napra a kutya nem evet,hányt.elvittem az orvoshoz vissza csináltak neki tesztet kiderült hogy vírushordozó.kapot gyógyszereket othonra ..én pedig két napig sziringaval etettem …harmad napra a kutya már magától evet …a kedve is viszajot …azóta hányni se láttam ..lehet meg vírus hordozó?

     1. Kedves Doktorno,1o hetesek a kis kutyak most kezdenek eszegetni a parvo virus okozta megbetegedes utan,amit 8 hetesen kaptak el/es 6 hetesen lettek eloszor be oltva vangard 5 pluszal,szeretnem kerdezni a revakcinat elkaphatjak annak ellenere hogy meg nem teljesen epultek fel??esetleg kellene feregteleniteni oket?Nagyon szepen megkoszonom a valaszat

     2. Kedves Angela!

      Oltást csak egészséges kölyöknek szabad beadni. A féregtelenítés jó ötlet, de azt is óvatosan, megfelelő készítménnyel.

      Üdvözlettel,

      Dr. Demjén Zsófia

   2. Kedves doktornő !van egy bolognese 7 hónapos kisfiúm az összes oltást megkapta idöbe, mégis parvós lett .de időbe bevittük és megkapta a kezelést ma már a második adag vénásat ,de magától nem.alar enni se inni se ,egy keveset fecskendőn keresztül adok neki és várom a csodát.csak nem értem hogy létezik az hogy az összes oltás ellenére megfertőződött?

 2. üdvözlöm!azt szeretném kérdezni,hogy lehetséges az ,hogy egy 21 napos kölyök kutya amelyikmég kint sem volt a filtato ládábol,és még csak anyatejet evett!,az elkaphatja e a parvovirust???,Senkivel nem érintkezett!!köszönettel.elek attila.

  1. Kedves Attila!
   Nagyon valószínűtlen, hogy 21 naposan kapja el a parvót. Ehhez az kell, hogy az anyakutya előtte sosem találkozzon a vírussal, sem élő, sem oltás formájában (ami szinte lehetetlen). Esetleg valami új, rendkívül agresszív törzs fertőzhetne így, ha mondjuk a szuka tulajdonosa az utcán belelépne egy beteg kutya bélsarába, és azt valahogyan bejuttatná a kölykökhöz. Vagy ha esetleg a bélférgek annyira legyengítették az immunrendszerét, hogy az anyatej védelmét is át tudja törni a vírus. De valahogy akkor is be kellett hordozni a vírust. Lehet, hogy az anyakutya vitte be? Biztosan parvóról van szó?

 3. Kedves kutyaszerető barátaim.

  Nekem is van egy két hónapos staffi szuka kutyám. Nagyon élink volt, és játékos, de egyik napró a másikra nem evett. Elkezdett hányni véres volt a széklete és össze vissza ment aztán már fel se bírt álni. Azonnal tudtam, hogy parvoval állunk szembe, hiába megkata az első védőoltását. Azt mondta az orvos nem fog megmaradni, nagyon ideges voltam, de nem hagytam annyiba, elkezdtem házilag kezelni. Bevittem a házba, fecskendővel napi 3 alkalommal adtam neki normaflórt ami bélgyulladás csökkentő embereknek, hiszen tudjuk a parvo a kutyusoknál is bélgyulladás. Aztán még napi 3 alkalommal adtam a kutyusomnak 10 csepp béres cseppet. Nem is ivott, így kénytelen voltam a kamillateát is fecskendővel adagolni neki, mivel nagy a valószinűsége, hogy kiszárad. 2 nap elteltével felált ivott, aztán a tenyeremből evett. 3 nap már nagyon vidám és ismát mozgékony lett. Az étvágya kitűnő de még nem sokat adok neki, hogy ne terhelje meg a gyomrát.

  Remélem ezzel a tapasztalattal sok társamnak segítséget tudtam nyújtani, és a ti kutyusotok is olyan szerencsés lesz min az enyém. Sok sikert és kitartást mindenkinek!

  Tisztelettel: Fecskó Sándor

  1. Kedves Sándor!
   Mennyi normaflórt adtál a kutyusnak?Egyszerre mennyi kamilla teát itattál vele,és milyen időközönként?Mi most vagyunk a 2.napon,de el vagyok keseredve.Nagyon gyenge szegénykém.Eddig csak hányt,de már ma délután ment a hasa is.Infúziót kapott tegnap is,ma is,meg injekciókat + hányáscsökkentőt.Köszönöm a válaszod.Üdv:Kriszti

   1. Kedves Krisztina! Nem tudom, Sándor kap-e értesítést róla, hogy válasz érkezett a hozzászólására. Biztos parvós a kutyusa? Mostanában ugyanis több hasmenéses-hányós kutyus jött a rendelőbe, de ez szerencsére sokkal enyhébb lefolyású fertőzés! Ha infúziót kap a kutyusa, semmiképp nem adnék egyszerre túl sok kamillateát, inkább csak egy-egy kis fecskendőnyit maximum (5ml). Még egy megjegyzés: a Normaflor nem gyulladáscsökkentő (bár persze áttételesen a gyulladás is csökken), hanem a bélflórát állítja helyre. Amivel nagyon jó tapasztalatok vannak (nem csak parvós esetben), az az FLP-s Aloe Vera Gél. De ebből is egyszerre csak nagyon keveset szabad eleinte adni. Remélem, tudtam segíteni!

    1. Kedves Doktornő!
     Nagyon szépen köszönöm a válaszát!Szerencsére már jobban van a kutyus,parvo tesztet csinált az orvosunk,az + lett.Mondta hogy „csak” 95%-ig biztos,100%-osan csak a kaki minta tudja kimutatni,de szerintem ez is nagy százalék ahhoz hogy biztos legyen.Pont 5ml folyadékot itattam vele,ami egy teáskanál kamillatea,10 csepp FLP-s aloe aktivátor,10 csepp normaflor,és 5 csepp Fytomineral (ásványi anyagok) volt.Én is a gélre gondoltam először,de nem volt itthon.Ezt óránként adtam neki + borsónyi Nutri-plus gét.Ezt az orvos adta.Hasonló ahogy Ön tanácsolta,akkor ezek szerint jól csináltam 🙂 Ma reggel már kétszer ivott,és még nem hányta ki.Igaz nagyon keveset adtam neki.Még egyszer nagyon szépen köszönöm a választ,sokat segít a bajban egy tapasztalt ember tanácsa.További szép napot:Kriszti

  2. Nekem pont ma halt meg az egyik a másik még él és remélem élni is fog. Megkapták az oltásokat ezért nem is értem a dolgot. Én sós vizet öntök a szájába egy keveset, normaflourt, b6, és szőlőcukros vizet a sósvíz helyet 1 napja. Infóziós emulziót is vettem remélem helyre jön nem akarom elveszíteni.

  3. Nekem is most van benne a tacskom és a normafort adtam én is neki mert azt mondta az orvos elösször hogy mérgezés de nem az mosmár jobban van én is ugy gondoltam hogyha az embereknek visszaálitja a bélbolyhokat akkor a kutyusnak miért nem igy tegnap 4 et adtam neki ma hármat és az infuzo nagyon sokat segitett mosmár jobban van

 4. Szeretném kérdezni Parvó virusos kiskutya után meddig nem szabad másik kiskutyát a lakásba vinni? A lakás és benne lévő dolgok hipóval és ecettel át lettek mosva.
  köszönöm

  1. Kedves Róbert!
   A vírus 5 évig túlél a környezetben, és azt gondolom, nincs olyan módszer vagy tisztítószer, amivel 100%-osan ki lehetne irtani. Ha kutyát szeretnének, idősebb (minimum 5 hónapos), rendesen OLTOTT kutyát javasolnék!

   Állati jó egészséget!

 5. Kedves Zsófia!
  Nemrégiben hazahoztunk egy pici uszkár kölyköt nagymamámnak aki már nagyon régóta szeretett volna egyet. Körülbelül 2 hónapos az oltási könyvében szerepel hogy már kapott egy oltást. Sajnos a kiskutyának véres hasmenése van ráadásul miután elhoztuk észrevettük hogy egy viszonylag mély seb van közvetlenül a feneke mellett. Ez a seb szerencsére már kezd begyógyulni de már két hete tart a véres hasmenés. Nagymamám el is vitte az állatorvoshoz a hétvégén hogy megkapja a második oltását de az orvos mikor meglátta a véres székletét nem adta be neki az oltást. Nem mondott semmit csak annyit hogy adjunk a kutyusnak normaflort. Nagymamám nem aggódik túlzottan de engem nagyon zavar mert félek hogy parvós a kiskutya. Mivel az állatorvos semmi konkrétat nem mondott iszonyatosan aggódom. Egy picit keménynek érzem a hasát és nagyon sokat pisil. De ezen kívül semmi furcsát nem lehet rajta észre venni, eszik és jó kedvű. Lehetséges hogy parvós? Ha igen tehetünk valamit érte? Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

  1. Kedves Eszter!
   A leírtakból nem parvóra gyanakszom. Természetesen nem célszerű oltani a kutyust, amíg nem egészséges.
   Én nem szeretnék a kolléga dolgába avatkozni, de 3 dolgot tennék:
   – tápváltás (pl. erre: http://bolt.vitapet.hu/spd/TROVkCPF3/Trovet-CPF-szaraztap-kolyok–es-novendekkutya-3kg ) – persze nem hirtelen!
   – probiotikum (pl. ez: http://bolt.vitapet.hu/Probiovet-probiotikum-90-db-kapszula )
   – bélsárvizsgálat.
   Remélem, segítettem.

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

   1. Köszönöm a gyors választ!
    Ma délután vitte el Nagymamám újra dokihoz a kutyust. Az orvos megkérdezte, hogy véres-e a széklete. Nagymamám azt mondta, hogy már pár napja nem, ezért megkapta az oltást. Sajnos az oltás óta már háromszor véres volt a széklete. Remélem nem lesz baja. Mindenképp javasolni fogom a nagymamámnak a bélsárvizsgálatot. Még egyszer köszönöm a válaszát.

 6. Kedves Dr.Zsófia
  Múlt holnapban vettem egy angol bullteriert….megvolt az első oltása neki meg minden….értem ez alatt a chip és a feregtelenítés is…..aztán a múlt héten megkapta a második oltás a baby oltást a kutya amúgy 20ikán lessz 3 holnapos…..nah és kedden mikor megkapta a oltást akkor kapott feregtelenítőt is….volt is benne másnap féreg…..most nekem az a problémám hogy két napja megy a hasa neki és fogalmam sincs mitől mert a kaja ugyan az semmi nem változott neki 🙁 két óránként kell neki menni kakilni…..de aggódom mert a kakija olyan nyálkás néha olyan átlátszó víz jön belle vagy hogy mondjam….:-( mi lehet ez férges lehet még??? Nem segít neki a szén tabletta sem….akoor a széklet össze fogó cseppek sem…tegnap rizst evett es úgy is megy a hasa….mit tegyek???? Köszönöm a választ…..

  1. Kedves Éva!
   Az oltás is fellobbanthat fertőzést, illetve a leírása alapján a férgességgel is gond volt. A leírtak alapján nem tűnik súlyosnak, de érdemes időben lépni. Elsősorban fontos, hogy probiotikumot is kapjon (pl. ezt: http://bolt.vitapet.hu/Probiovet-probiotikum-90-db-kapszula , folytassa neki a diétát, és majd a féreghajtást is ismételni kell, ha jobban lesz.
   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

 7. T.Doktornő!Sajnos nálunk is nagyon szomorú esetek történtek,menhelyről hoztunk kiskutyát ami később kiderült parvós volt,és a kezelés ellenére elpusztult.egy hét sem telt el még máris megtörtént a másik tragédia kb 80 kg-os tözskönyves tenyészszemlés kuvaszt is megfertőzte pedig minden oltással rendelkezett,és 3 éves volt.Nagyon félek hogy a másik kuvaszt és a pici németjuhászt is megfertőzte.Mit lehet tenni ilyen esetben.Kérem segítségét és tanácsait.Nagy kertes házban szabadon vannak a kutyák.

  1. Kedves Terézia! Leginkább az 1 év alatti kutyák vannak veszélyben. Fertőtlenítést javaslok és a többi kutyusnak is a Probiovet illetve Virovet készítményeket.

   1. Jó napot doktor nő azt szeretném kérdezni hogy el kapta a kutyám a parvol vírust 8 hónapos és korcs mennyi esély van arra hogy még gyógyul vagy egy altalan meg is gyógyul?

 8. T.Doktornő! Mivel lehetne fertőtleníteni? A parvós kutyák után?

  1. Kedves Terézia! Általánosan használt fertőtlenítőszerekkel. Flóraszept, Domestos pl. De egyik sem tud 100%-ot, ahogy a cikkben is írtam.

 9. Tisztelt Doktornő,van egy korulbelol 8 honapos nem fajkutyam,tegnap delutan vettem eszre hogy vercseppek voltak a szklete korul,ma estere mar teljesen vizszeru es ver az egesz szeklete. 4 napja lett beoltva. Etvegya van es kedve is de megis latszik a szemeben hogy valami nincs rendben. Oltas utan lehetseges hogy megkapta a parvo virust? Nagyon aggodom mert 5 masik kutyussal van a lakasban akik ugyan akkor kaptak az oltast,4 napja. 2 9 hetes,1 öt eves, egy harom eves es egy 6 eves. Kimondhatatlanul aggogom. Elore is koszonom valaszat.

 10. Helyesbitek 2 darab 9 hetes es egy 8 hetes beteg kutyus is van akit egyik testvere megharapott es genyes goc van a nyakan amit kezelunk es naponta punkciozunk,ő viszont betegsege es gyengesege miatt nem lett beoltva még. Kerem szepen amenyiben lehet surgosen irjon valaszt mert nagy feszultseg van bennem. Koszonom.

 11. Kedves Doktornő,olvastam a valaszat es ezert megcsinaltattam a parvo tesztet egy klinikan de negativ lett az eredmeny,azt mondtak h.a szopornyicat kizarnak mert nincsenek olyan tunetei,nincs laz,nincs orrfolyas,nincs beesett szem stb.kapott 3 fajta inyekciot az este meg egy feregtelenitot,javasoltak h.adjak neki fott csirkemellet egy teljes napi kolpalas utan,meg is ette,nem farkasetvagyal de evett,utanna vizet is ivott ketszer,majd elaludt…kesobb kihanyta a hust,es ujbol vizes hasmenes par vercseppel,meg a szentabletta fekete szinevel amit tegnap kapott plusz hasmenes gatlot….de mindezek ellenere nem javul az allapota,kisse le van torve,de setalni szivesen megy…mi lehet meg ennek a franya hasmeneses allapotnak az okozoja???es mostmar hanyas is kozbejott amiert evett. Kerem valaszoljon minnel hamarabb es koszonom az elozo valaszat is !

  1. Kedves Mária!
   Nem szeretnék a kollégáim dolgába avatkozni. Nem vizsgáltam a kutyáját. Nem tudom, mi a 3 injekció, amit kapott. Ezek szerint további vizsgálatokra van szükség (vér, ultrahang, bélsár pl.), de az ajánlott készítményeket továbbra is jónak találom attól függetlenül, hogy milyen fertőzésről van szó.
   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

 12. Kedves Doktornő!

  Van egy kis francia bulldogunk akit szerettünk volna eladni. Minden kötelező oltást megkapott, kombináltat, féregtelenítést mindent!!!
  Mivel külföldre szerettük volna eladni, ezért veszettség elllen is be lett oltva. Január 5- én lenne kb 3 hónap 21- napos, mert. nagy Brittaniába vinnék.
  Sajnos pár napja elkezdett hányni, véres hasmenése lett. Elvittük egy másik orvoshoz ako azt mondta, valószínű parvós a kiskutya.
  Ezért kezdetm el olvasni ezügyben , igy bukkantam az Ön írására.
  Kérdésem: ha a kiskutya megkapott minden kötelező oltást, és parvo ellen is volt korábban oltva, most hogy lehet mégis parvós???

  1. Kedves Zoltán!

   Egyrészt jó lenne egy teszt, hogy valóban parvo okozza-e a tüneteket. Másrészt a kérdésére válaszolva: ez biológia. Mi nem tudunk 100%-ot garantálni, csak megfelelő immunrendszer esetén időben beadott oltásokkal védettséget tudunk kialakítani. Itt 3 tényezőt kell figyelembe venni: 1. az oltások típusát és időbeliségét, 2. a vírus típusát (ezt bonyolult meghatározni, de az a lényeg, hogy vannak olyan törzsek, amik esetleg áttörhetik a vakcina védelmét, mint ezt talán hallották már az emberi influenza oltások ellenére is megbetegedőkkel kapcsolatban), 3. a kiskutya egyéni ellenállóképessége. Ha tehát ennek a 3 tényezőnek a szerencsétlen kombinációjával van dolgunk (pl. gyenge immunrendszer+ egy erős vírus), akkor lehet parvós az oltások ellenére. De hangsúlyozom, ezt jó lenne letesztelni.
   Békés, boldog Karácsonyt, és gyors gyógyulást kívánok a picinek!
   Üdvözlettel,
   dr. Demjén Zsófia

 13. Kedves Doktornő!
  Van egy kan pomerániai törpe spiccem, 3 hónapos. A mai napon véreset kakilt. A székletében volt és a földön cseppekben. Rendesen eszik iszik ugyanolyan játékos mint eddig.
  Mi lehet a baja?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Nikolett! Csak most láttam, hogy írt, azóta már biztos elmúlt a véres bélsár. Ha friss cseppek vannak a bélsáron és a környezetben, az inkább valamilyen sérülésre utal, nem pedig bélgyulladásra. Meg kell nézetni a végbéltájékot.

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

 14. Tisztelt Doktornő!
  Múlthét hétfőn egész nap nem evett a kutyám(ami tőle elég szokatlan,hiszen,bármit,bármikor képes enni,reggeltől estig),kedden sem evett,viszont hányt 3szor .Azonnal elvittem állatorvoshoz,ott megállapította a doktor úr,hogy pravos-a hőmérőzésnél véres bélsár volt,Kapott infúziót,kaptunk Royal Canin Waltham Rehydration supportot,itthonra illetőleg nem ehetett semmit.Másnap visszamentünk,ismét infúzió,vitaminokkal..Pénteken már étvágya is volt,a doktor úr szerint meggyógyult,és lassan visszaállhatunk a rendes ételre(eddig főtt combot,rizst répával evett napi 1X)Vásároltam neki lábadozás utáni tápot,kutyaboltban..illetve konzervet is kapott.A mai nap(szerda)hajnalban,viszont ismét hányt 2X. Amint levittem sétálni(panel)egyből rárabolt a fűre,és nagyon habzsolta.Miután feljöttünk kihányta a füvet.a hányás ilyen barna színű,teljesen híg,és mintha vér is lett volna benne.Inni iszik.Próbáltam kekszet adni neki,,hát nem nagy sikerrel,nem eszi.(itt csak magamból kiindulva,amikor kivan a gyomrom, a keksztől jobb lesz)A kérdésem az lenne,hogy visszaeshetett esetleg,vagy túletettem(kapott száraz tápot 2X1 marék,konzerv,pogácsa)Lent mikor sétálunk,semmi baja,ugrándozik,ugat ,szaladgál.Mindenképp visszaviszem az állatorvoshoz,nem játszok ezzel,csak tanácsra lenne szükségem,hogyha már jobban volt,hogyhogy megint hányt,vagy én rontottam el valamit?(4 éves vizsla lány)
  Várom válaszát,köszönöm.

  1. Kedves Andrea!
   Valamiért nem engedte a hozzászólását a honlap.
   Gondolom, már rég túl vannak a gyomorpanaszokon… Bármilyen táp okozhat újabb gyulladást, ha hirtelen vált vissza a diétáról. A keksz nem igazán jó kímélő étrend a kutyának, mert nagyon sok a szénhidrát a számára benne.
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 15. Üdvözlöm Dodó Mihály vagyok! Én érdeklődnék hogy vagy egy amsztaff kölyök kutyánk pár napja van nálunk reggel evet de mostanra nem eszik alig iszik és fehér habosat hányt és iszonyat hangosan zügybörög a pocakja és kedvetlen gyenge. Mi baja lehet?

 16. Üdvözlöm Dodó Mihály vagyok! Én érdeklődnék hogy vagy egy amsztaff kölyök kutyánk pár napja van nálunk reggel evet de mostanra nem eszik alig iszik és fehér habosat hányt és iszonyat hangosan zügybörög a pocakja és kedvetlen gyenge. Mi baja lehet? Mit tegyünk vele hogyan segitsünk rajta? Kérem amennyiben lehet segitsenek! Köszönöm

 17. Tisztelt Dr.Zsófia!

  A 4 hónapos kölyökkutyám folyamatosan rágja a tüzelőnek szánt tölgyfa kérgét.Okoz-e ez valami problémát neki vagy valami hiányra utaló jel ez?

  Köszönettel,Kövér Emőke

  1. Kedves Emőke! Igen, okozhat problémát, hiszen ha egy élesebb darab letörik, felsértheti a száját, vagy akár a beleit. Lehet, hogy csak rossz szokás, de utalhat esetleg nyomelemhiányra is. Az Energyvet Fytovet oldatát lenne érdemes megpróbálni nála, illetve a kutya Béres Cseppet.
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

 18. Kedves Zsofia..kb 9 napja talaltam egy kitett kutyakolykot,haza hoztuk es 2 nap mulva kiderult hogy parvovirusa van,a szokasos tunetek hanyas,hasmenes,etvagytalansag.Hamar orvoshoz vittem es megkapta a perfuziot,vitaminokat.A doki azt mondta hogy sem etelt sem vizet ne adjak,most mar a hatodik napja es szerencsere jobban is van,igaz nagyon lefogyott de a kedve jobb lett es nagyon keresi mar a vizet es az etelt.Mivel a doki megtiltotta igy nem adok viszont mar nagyon sajnalom hogy meg vizet sem szabad adni pedig mar 6 napja nem ivott.On szerint egy keves vizet vagy gyogyteat adhatok-e neki?koszonom elore is valaszat

  1. Kedves Éva!

   Nagyszerű hír, hogy ilyen sikerrel kezeli a kollégám a parvós kiskutyát! Én nem szólhatok bele az ő kezelési protokolljába, hogy is vállalhatnám fel a felelősséget, hogy így látatlanban tanácsokat osszak?
   Kérdezze meg a kollégát, hogy mikortól adhat egy kis vizet a kicsinek. Ez nehéz időszak, de megéri kiböjtölni, mert a túl korán adott étel/ital tönkreteszi az éppen gyógyuló belet. A fogyás miatt nem kell aggódni, ha rendbejön, vissza fogja hízni.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 19. Kedves Állatszeretők, Doktorok.
  Drazsi Pekingi kutyusunk (9 hónapos) parvo beteg lett. 5 napja a Pudapesten a Lehel utcai klinikán lábadozok 4 napja folyamatos infúziót és mostmár kombinált antibiotikumos kezelést is kap, ám állapotán jelentős javulás nem látszik. Minden nap konzultálunk a kezelő orvosával, optimista de hallhatóan labilis a kutyus. Szerintetek vannak esélyei? A lehető legjobb kezelést kapja 0-24 órás orvosi-ápolói felügyelet alatt. Mindent megteszünk érte, de jobb reálisan látni. Mik az esélyei?

  1. Kedves Helga!

   Ahogy a cikkben is leírtam: lehetetlen százalékot mondani. Ha a betegség kezdeti fázisában elkezdték a gondos orvosi kezelést, nyilván jobb esélyei vannak, mint a szerencsétlenebb sorsú társainak, de még így sem lehet biztosat mondani. Függ a kutyus immunstátuszától is és attól is, hogy pl. milyen mértékben fertőződött és melyik törzzsel.
   Mielőbbi gyógyulást kívánok neki!

   Dr. Demjén Zsófia

 20. Kedves Doktornő !

  Egy boxer kislány kutyust 6 hetesen hoztunk el parvos volt, de még nem hányt és hasmenése sem volt. csak bágyadt volt. Elvittük orvoshoz. Kapott szérumot és jó pár injekciót. Itthon kapott bélflóra javítót és hányáscsillapító gyógyszert. Ez egy hete volt. Azóta teljesen jól van vidám, eszik, iszik, játszik. Szeretném megkérdezni, hogy mikor kaphatja meg az első kombinált oltást, amit 6 hetesen kellett volna megkapnia.

  1. Kedves Cecília!
   Meg kell beszélni az állatorvosukkal, de én legalább 2 hétig várnék. Semmiről sem maradnak le, én eleve 7-8 hetes korban szoktam kezdeni az oltási sort.

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

 21. Kedves Doktornő! és kedves állatszeretők!

  Ne haragudjon meg, én elhiszem hogy Ön állatorvos, az én kutyám is most lábadozik a parvoból. De ilyet leírni hogy nem szabad itatni?! Tisztában van vele hogy mivel átmegy minden a kutya testén a kiszáradás öli meg legtöbbször őket?!!! Itatni kell! Óránként legalább fecskendővel! A miénk emiatt menekült meg! Meg normaflore! és sok sok szeretet! Sajnos még nem mondhatom hogy meggyógyult, de magátol iszik már. ma egy hete hogy elkezdődött ez a rémálom, de jó állatorvosaink vannak… Könyörgöm ha már orvos gondolja végig amit le ír az internetre… max akkor nem kell ittatni ha állandó vénás infúzión van a kautya, de ezt sokan nem tehetik meg… de azért nem ártana ilyeneket odaírni… Frissitse fel a tudását !

  Üdvözlettel:
  Egy felháborodott gazdi

  1. Tisztelt felháborodott gazdi!

   A parvovírusos bélgyulladás első szakaszában tilos bármit szájon át adni a legújabb ajánlások szerint is. Hogy ez az első szakasz meddig tart, illetve milyen súlyos, az állatorvos feladata megítélni. Ha a vírusfertőzés hatására lecsupaszított bélnyálkahártyájú eb iszik vagy eszik, úgy a frissen képződő új sejteket veszélyezteti. Egy idő után természetesen fokozatosan szükséges is az itatás, illetve bélflóra regenerálók alkalmazása, de mint írtam, az első napokban ez kifejezetten káros lehet (a fecskendővel pár ml vízzel való szájnyálkahártya nedvesítés nyilván nem ez a kategória). Ugyanakkor emellett intenzív, vénába adott folyadékterápia is szükséges (vagyis infúzió). Tudom, hogy erre nincs mindenkinek pénze, de már megbocsásson, ez alapján megítélni a tudásomat, hogy mi a szakirodalom által ajánlott terápia és kinek van erre anyagi lehetősége – nem teljesen tudom ezt értelmezni. Ez biológia, nem pedig autószerelés. Az adott kutya állapota rengeteg mindentől függ: kor, immunstátusz, megelőző betegségek, mennyi ideig szopott, milyen volt az anyakutya háttere, stb., hadd ne soroljam. Ezért a terápia egyedenként változó lehet, az állatorvos ezt nyilván az adott esethez mérten ítéli meg.
   Örülök, hogy jó állatorvosai vannak, és hogy a kutyája gyógyul. Értékelem a szándékát is, hogy segítsen a többi kutyatulajdonosnak is, akik meg szeretnék menteni a kutyájukat. De azt nem teljesen értem, honnan kéne Ön szerint „frissítenem a tudásomat”? Az Ön fél tapasztalatából? Lehet, hogy csalódást okozok, de megmaradnék inkább a szakirodalomnál.
   Ezen kívül pedig senkinek nem javaslom, hogy az interneten olvasott cikkek alapján kezelgessék otthon a kutyáikat! Amennyiben ilyen komoly betegség lép fel, akkor keressenek fel egy állatorvost, akiben megbíznak, és ő majd megfelelő vizsgálatokkal el fogja dönteni, mi az adott esetre a legmegfelelőbb kezelés. Ezt a cikket is tájékoztatásul írtam, mert sokan nincsenek tisztában, mi is ez az egész. Arra azonban nem alkalmas, hogy állatorvosi kezelés helyett otthon megoldja valaki a gyógyítást.

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

  2. Kedves Felháborodott gazdi! Egy részét megértem annak amit leírt, odáig, hogy szükséges a folyadékpótlás, mert a kutya kiszárad, egyébként semmi másban nem.MERT!!!::: Sajnálatos módon, saját tapasztalatból mondhatom, hogy nincs igaza.Pár nappal ezelőtt kb 7 hónapos kutyánk elkezdett hányni, hasmenése volt, Ezenkívül semmi egyéb, futkosott játszott, mint szokott.Másnap már bágyatt, kedvtelen, étvágytalan lett,abszolút semmilyen ételt, vagy folyadékot nem fogadott el.Utána folyamatosan hányingere volt.Ivott egy kevés vizet, ami egy órán belül véres hasmenés kiséretében távozott- állatorvos, három injekció, kutya haza.Ezek után, mivel nem ivott nem evett, minimális mennyiségü vizet adtam a szájába fecskendővel.Ez rövid időn belül, még több vérrel távozott.És ugye én is abban a hitben, hogy ha még több folyadék jön ki, akkor folyamatosan pótolni próbáltam,részben a sok ezzel kapcsolatos az Önéhez hasonló „iromány” hatására. (enni nyilván nem adtam neki).Estefele lenyugodott, lefektettem a pokrócára.A vége az lett, hogy szegényből reggelre annyi vér jött ki hasmenéssel együtt, hogy már nem lehetett mit tenni vele.Nekem nincs orvosi végzettségem, de azt gondolom,hogy ha nem szájon át próbálom a folyadékot pótolni, akkor a kutya megmarad.Így tulajdonképpen belülről kivérzett.Az igazsághoz az is hozzátartozik persze, hogy az állatorvos sem mondta , hogy például infúziós megoldás is szóba jöhetne, pár napig.Hogy a saját szavait idézzem: „Tisztában van vele hogy mivel átmegy minden a kutya testén…..”.Valószinű hogy az Ön állatának sikeres gyógyulása nem azért volt eredményes, mert itatta,hanem mert az emésztőrendszere már/még annyira ép volt, hogy megmaradt benne, gondolom az orvos ezt meg tudta állapítani.Az ön számára is értheően fogalmazva, ha valaki elvágja pl . az ujját, akkor nem mosogatja kétpercenként a kezét csap alá téve, hanem előbb gondolom előbb megpróbálja elállítani a vérzést.Ezt sajnos tapasztalatból mondom.Én azt javaslom, hogy inkább kicsit visszafogottabban ajánljon másnak tanácsot, ne szűkítse le egyetlen szerencsés esetre, és főleg ne írjon véleményt mások munkájáról csak az Ön esete alpján. Mindenki ismeri a legendát a 95 éves dohányzó, dédnagymamáról, aki víz helyett is pálinkát iszik, és mégcsak náthás se volt életébe….. További szép napot!

 22. 3honapos rotweiler kutyusunk vasárnap délután egyik pillanatról a másikra nyálazni kezdett,zavarodottan viselkedett,futkosott,félt elbujt,reszketett,.találtunk egy kiszáradt madár tetemet azudvaron,,méreggel megszórva,nemtudjuk hogyan kerult hozzánk,valószínűleg macska hozta a kerten át,reméljűk nem szándékos bedobós eset történt, a kutyus evett belöle.tollak voltak egy helyen szétszóródva.rögtön,ahogy megláttuk a kutyus zavart viselkedését,elvittük állatorvoshoz,adott neki 2szurit,,hánytatót.,de nem hányt,nem ment a hasa.,semmi nem tőrtént.hazavittuk,,elvonult,nem ment be az óljába sem.másnap nem tudott már felállni,csak feküdt,,,fel probált állni,eldolt lassan .kis adagokban fecskendővel itattam,többször is..széntablettát 2x 2dr.bot áztattam neki,fecskendovel adagolva, a baktériumok ellen..be kellett vinni ujra öt a rendelobe,az orvos utasítására.délután infuziot és antibiotikumot kapott,bűzös zöldes kásás széklet jött belöle,benne egy gilisztával,petékkel…apro sárga pöttyök.parvovirust gyanit a dr.úr.,egyutt a mérgezéssel,.holnap ujra kell vinni őt infuziora,de nappal fecskendovel kell itatni,ha még egyedul nem tud.csak miért nem tud felállni?annyira legyengult.?féregtelenitö tablettát kapott nemrég ,mégis mitöl lehet benne? fekve pisil,széklete akkor volt ,mikor az autó hátsó részében,csomagtart.szállitottuk ,mind a 2 alkalommal.be az orvosi rendelöbe.iszonyatos szaga volt.volt.nem sok,de szerintem stresszes volt,félt,és azért piszkitott be.otthon nem volt széklete,se hasmenése,se nyáladzás,csak a leg elején,mikor ugy láttuk meg őt,.most is csak fekszik,nézelödik,gondolom az antibiotikum után meg a z infuzio után.de ha fel is probál ülni,eldől,maga szerint mi baja lehet? dr ur a mai és a holnapi napot mondta kritikusnak,aztán ha erös a kutyus, átvészeli….ha nem elveszithetjűk.nagyon szivűnkhöz nőtt a drága kislány.felépülhet? a férgeket késöbb fogja kezelni neki,mert egyszerre most nem lehet.mi baja lehet ,?köszönöm.

  1. Tisztelt névtelen gazdi!

   Így látatlanban nem tudom eldönteni, mi baja a kutyusának. A leírás alapján inkább a mérgezés valószínű, de persze előfordulhat, hogy egyszerre parvo is legyen a háttérben.
   A féreghajtás esetén gyakran tapasztaljuk, hogy csak a többedszeri kezelésre ürül féreg. A kölykök nagy része már az anyakutyától fertőződik a tejmirigyen át (hiába volt rendszeresen kezelve az anyakutya is, a tejmirigyben eltokolódott férgekre a kezelés nem hat, ezek csak akkor aktiválódnak, ha ellik a kutya). Ha jobban lesz, biztosan arra is kap majd gyógyszert.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

   1. válaszát köszönöm,ma reggel volt sárga vizelete,széklet semmi,figyel,nem érezni azt az erős szagot rajta,csak fekszik,pisilni is fekve pisil.,fülel dolgokra,fecskendöt nyalogatja,ahogy itatom,és még adott a doktor ur egy konzervet digestive support all ages ciw.,ebből keveset kellett adni neki reggel,megkóstolta,kicsit evett,aztán még vizet adtam neki fecskendövel. ma délután 16orakor kell vinni öt infuziora,,, se nem hány,se hasmenés,mégis gyenge,fel ülni sem tud, .ez aggaszt.kicsit bevan dagadva az a mancsa,amin átvan kőtve az a valami ,amin az infuzio csurgott be neki.szoros.délután majd meglátjuk mit mond a orvos.azt szeretném megkérdezni,hogy meddig fog így feküdni,mikor nyeri vissza az erejét.milyen esélyei vannak.?ma van a másik kritikus nap,a doktor szerint-(2nap/holnap holnapután már feltud ülni,állni?vagy egy hétig is ilyen gyengeség lehet rajta?,,még lenne egy kérdésem,emberre nem veszélyes ez a betegség?köszönöm.üdvözlettel.Kitti szlovákiábol.

    1. ma délután voltunk vele infuzión,kapott antibiotikumot is vénásan,,ha nem lesz semmi komolyabb baja,már csak hétfőn kell vinni őt egy ójtásra,3és fél hónapos – adott 4napra való antibiotikumot,norbrook,és holnap után kell neki féreghajtot caniquantplus xl .egy tablettát.ezek után már javulni kell neki,erősödni.remélem mihamarabb lábra áll,és egyedül is fog tudni enni,inni.ugye meggyógyul?köszönöm hogy leírhattam kis kedvencünk 3nehéz napját.

     1. ma már reggel felállt,pisilt kakilt, visszasétált helyére, evett tápot,ivott egyedül,pihen,fekszik,alszik.csak akkor áll fel ha végzi a kis dolgát,pisil,aztán visszafekszik,még gyenge mindig,még van 3antibiotikum tablettája,remélem hétvégén már szaladgálni fog(:

 23. Berni pásztorom van . kölykök születtek nálunk ép betöltötték a 6 hetet és beakartam oltani a parvoval öket de nem tudtam csak 2 öt mert a máik 2 kölyök beteg lett szomoruak elesettek nem ettek nem ittak lázasak és vizszerü büzös nyákos gennyest fostak és habosat hánytak .a másik két egésségest beoltatam a parvoval de rá 1 napra ugyan ez jelentkezet náluk is .3 elhullott 1 hétig szenvedtünk velük mi falun élünk itt nincs olyan ellátás de állatorvos injekciota őket de meghalltak,rettenetes volt végig csinálni 6 hetes eleven kis mackók voltak és vége nem értem 6 éve van bernim .5 alom kutyust neveltem fel de még ilyen nem volt ,hogy történhetet meg ??? SEGITSEN!!

  1. Kedves Szilvia!

   Kb. 6 hetes korra ürül ki az anyai ellenanyag, ilyenkor lesznek fogékony fázisban. Oltani csak egészséges kutyát szabad, tehát ha az alomból valamelyiknek már voltak tünetei, a többit sem szabadna oltani, mert az oltás is pluszban leterheli a szervezetüket.
   Sajnos vannak olyan vírustörzsek, amik ellenállóbbak a korábbiaknál, nemigen van ellenük vakcina. A leírtak fényében azt tanácsolnám, ne vállaljanak most almot jó ideig, mert ha valóban parvo volt (ami nem biztos), akkor a vírus a környezetben fennmaradhat még 5 évig is akár, és akkor újra ilyen szomorú események következhetnek be.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

   1. Es amugy is van eleg kutya nem latom ertelmet az alomvallalasnak!

 24. Kedves Doktornő!
  Két napja hoztuk haza 8 hetes németjuhász kiskutyánkat. (2 oltást, féreghajtást, chippet kapott)A tenyésztő csirkenyakkal, rizzsel etette, napi egyszer. Nekem nagyon régóta vannak kuytáim és mindenhonnan azt hallottam eddig, hogy 3szor kell ennie az ilyen kicsi kutyának, így igaz keveset adtam neki, rizst, meg csirkemellet és csirkenyak húst (csontot nem) de 3szor. Tegnap óta híg a széklete, sárga, nem vízszerű inkább krémes állagú. Úgy tudom ez elő szokott fordulni az elválasztás miatti stressz miatt is. Viszont ma igen sokat alszik a kutyus, bár eszik, iszik, de kicsit nyugtalanít, hogy hamar legyengül. Ön szerint mennyi ételt adjak neki, amíg hasmenése van? Illetve szükséges elvinni orvoshoz, vagy ki tudom kúrálni itthon a kuytust? Az utolsó kérdésem az lenne, hogy mikor térhetek rá rendes tápos etetésre, szeretnék valami táplálót adni neki a növekedéshez.
  Nagyon köszönöm a segítségét,
  Zita

  1. Kedves Zita!

   A napi 1 etetés 8 hetesen nagyon kevés szerintem is. 3 részre elosztva ugyanazt a mennyiséget sokkal kevésbé megterhelő a kiskutyának.
   Probiotikumot mindenképp célszerű adni (meg sem kell ilyenkor várni a hasmenést), ez helyre is hozhatja a hasmenést. Ha azonban bágyadt is a kicsi, mindenképp javaslom, hogy mérjenek neki lázat! Ha bágyadt, étvágytalan, és a hőmérséklete (rendesen bedugva a hőmérőt a végbélbe) 39,1 felett van, akkor el kell vinni állatorvoshoz.
   Kb. 1 hónap múlva kezdeném átszoktatni tápra, de az átszoktatás is fokozatos legyen, kb. 4-5 nap alatt történjen (keverve a régi étellel, egyre nagyobb arányban tartalmazza az újat). És ez alatt is fontos a probiotikum! A http://www.bolt.vitapet.hu oldalon talál többfélét is.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 25. Kedves Doktornő!

  Köszönöm a válaszát. Sajnos azóta kiderült, hogy parvós a kutyus. Elég rossz bőrben van. Érdeklődnék, hogy ön szerint mennyi az esélye a gyógyulásnak? Nem eszik, a folyadékot kihányja, tegnap és tegnap előtt is állatkórházban ápolták, de nem tudom megmenthető-e ha nem eszik? Az infúzió elegendő lehet az életben maradáshoz?
  Egyenlőre már rengeteg pénzt fizettünk az állatorvosnak és sajnos végesek az anyagi határaink ön szerint mennyi nap lehet a kritikus állapot? Mikortól lehet bíztató a helyzet?
  Beszéltem a tenyésztővel, azt mondja nála nem jelentkeztek mások ilyen problémával. A kiskutya ott két parvo oltást kapott, féreghajtást, chipet. De nagyon csodálkoznék ha nálunk kapta volna el a betegséget, hiszen már mikor hazahotuk nem volt teljesen jól, igaz egy-két nap alatt sokat romlott az állapota. Az állatorvos szerint is már fertőzve hoztuk haza a kutyust. Van egy 15 éves öreg vizslánk, de ő rendszeresen oltva van, és még csak hasmenése sincs, kuytaközösségbe se jár, mert már nagyon nehezen mozog. Lehetséges, hogy tőle kapta el? A kertbe kienegedtük a kiskutyust, de ott is csak a fű elejéig ment pisilni, és visszszaladt, más kutya nem jár a kertbe.
  Ön is azt írja, hogy parvós kuytus után nem szabad másik kutyát hazahozni, 5 évig. Ez tényleg igaz? Mit tehetünk a rendes fertőtlenítés érdekében?
  A cicákkal mi a helyzet? Oltatlan kiscicára veszélyes a kutyaparvó?

  Elnézést a sok kérdésért, de nagyon megvisel minket ez a helyzet, mindig voltak állataink sosem fordult még elő hasonló.
  Nagyon köszönöm a segítségét,
  Zita

  1. Kedves Zita!

   Nehéz kérdés, hogy hány napig kell kórházban ellátni, de 1-2 hétre biztosan számítani kell. Nem lehet megmondani előre, hogy átvészeli-e, de az, hogy nem eszik, még nem probléma önmagában. Sőt, ilyenkor nem is szabad ennie! Megfelelő infúziós kezeléssel helyettesíthető az evés ebben a szakaszban.
   Ha véres hasmenés 3-4 napon belül megjelent, akkor még ott kapta el a vírust. Azt írja, két parvo elleni oltást kapott a tenyésztőnél. Ha 8 hetes a kutya, akkor ez hogyan lehetséges? 5 hetesen kapta az elsőt?? Ennek így nincs értelme… Vagy közvetlenül azelőtt kapta a másodikat, hogy elhozták? Mert az is hiba! Legalább 4-5 napot illene kivárni egy oltás után, hogy biztonsággal új helyre lehessen szállítani, hiszen az oltás után közvetlenül éppen egy megterhelt immunrendszerrel kapja az új helyen a kórokozókat, amihez még a stressz is hozzájárul.
   A parvovírust – ha Önöknél kapta már el – akár cipőn is be tudják hozni a lakásba, nem kell kutyaközösségbe menni hozzá. Sajnos vannak most újabb vírusváltozatok, amik ellen az oltások sem tudnak megfelelő védelmet nyújtani.
   A rendes fertőtlenítés nehéz kérdés – nem tudok olyat mondani, ami 100%-ig biztosan eltünteti a nyomát is a vírusnak. A környezetben nagyon ellenálló a vírus. Domestosszal vagy hasonló fertőtlenítőkkel az alapos takarítás segít, de nincs rá garancia, hogy tökéletesen kiirtják a vírust. Tehát ha új kutyában gondolkodnak, érdemes felnőtt, már oltott kutyát beszerezni.
   Cicákra nem veszélyes a kutya parvovírusa, de ilyenkor azért nem csak a vírus szokott jelen lenni a bélsárban, hanem már másodlagosan fertőző baktériumok is. Emiatt jó, ha el tudják különíteni a cicát a kutyától.

   Jobbulást kívánok a kiskutyájuknak!

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 26. Kedves Doktornő!

  A kutyus napközben kórházban van, infúziót kap és gyógyszereket. Egyenlőre 1 hétig biztosan így lesz, aztán meglátjuk miként változik.
  Véres hasmenése egyenlőre nem volt, csak hányás, láz, nagyon erős hasmenés, az orvos azt mondta nem tipikus parvósak a tünetei, de biztonság kedvéért csinált tesztet és az pozitív lett.
  Önnél olvastam, hogy ilyenkor vizet se ihat a kutya, ezt nekem a kórházban nem mondták és éjjel ivott, de kihányta. Ezek szerint ha este hazahozzuk nem szabad neki vizet se letenni?
  Az oltási könyv szerint 6 hetes kapta az első oltást, és rá 11 napra a következőt.
  Ez volt múlthéten csütörtökön és mi azon a szombaton délután hoztuk el.
  Ön szerint ez a sorrend nem megfelelő? A tenyésztő 35 év tenyészt kutyákat, gondolom van tapasztalata, de nem tudom ő hibázott-e.

  Nagyon köszönöm,
  Zita

  1. Kedves Zita!

   Kérem, a kórházban kérdezze meg a kezelés és az otthoni teendők részleteit. Én nem tudok így távolból tanácsot adni.
   Ha 6 hetesen kapta az első oltást és 11 nap múlva a másodikat, az rendben van, bár én a 3 nap múlva való elhozást még kicsit korainak érzem, de nem feltétlenül ebből adódott a gond.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 27. Tisztelt Doktornő!

  13 éves pici yorkie lányunk van. 2 éve hoztuk menhelyről.
  Havi rendszerességgel egy vagy két napig székel,zselé állagút. Olyankor egúsz nap,ágyban van. Nem eszik,,nem iszik. A száklet bűzös ös tegnap mintha bél darab lett volna benne. Az egész max két nap lefolyású. Ma már vidám volt és evett is. Oltásai megvannak, féreghalytas is megtörténik rendszeresen. Miért tér vissza ez a kór havi rendszerességgel?
  Tisztelettel,

  Szabolcs

 28. Tisztelt Doktornő!

  13 éves pici yorkie lányunk van. 2 éve hoztuk menhelyről.
  Havi rendszerességgel egy vagy két napig székel,zselé állagút. Olyankor egész nap ágyban van. Nem eszik,nem iszik. A széklet bűzös és tegnap mintha bél darab lett volna benne. Az egész max két nap lefolyású. Ma már vidám volt és evett is. Oltásai megvannak, féreghalytás is megtörténik rendszeresen. Miért tér vissza ez a kór havi rendszerességgel?
  Tisztelettel,

  Szabolcs

  1. Tisztelt Pál Szabolcs!

   Ezt okozhatja kórokozó is (pl. Giardia), vagy lehet egyéb ok miatt kialakuló bélgyulladás is. Első körben én csináltatnék egy bélsárvizsgálatot (mikroszkóp+tenyésztés), főleg olyan mintából, amikor a probléma jelentkezik. Ha ez teljesen negatív, akkor esetleg bélbiopszia adhat választ a kórkép mibenlétére. Érdemes megbeszélni az állatorvosukkal.
   Probiotikumot azért mindenképp érdemes adni, akár megelőzésképp is.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 29. Kedves Doktornő!

  Tanácsot szeretnék kérni.
  Az egyik kutyusomat sajnos nemrég vesztettem el parvo vírus miatt. A másik is produkált enyhébb tüneteket, megkapta az oltást, és szerencsére jól van. A harmadiknál nem jelentkezett semmilyen tünet( két hét telt el azóta). Érdeklődni szeretnék, hogy milyen védelmet lehetne számára nyújtani, esetleg valamilyen multivitamint, immunerősítőt, hogy később se legyen gond.
  Előre is köszönöm a választ.
  Tisztelettel: András

  1. Kedves András!

   A specifikus védekezés az oltás – évente célszerű felnőtt korban kombinált oltást adatni, ez tartalmazza a parvo elleni védelmet is (bár nem 100%-os sajnos, mert az utóbbi időkben vannak olyan vírustörzsek, amelyek mások, mint amik ellen van oltóanyagunk, de azért mindenképp ad keresztvédelmet az oltás). Felnőtt korban (1-2 éves kor után) egyébként már nem szokott komolyabb problémát okozni a parvo).
   Ami a nem specifikus védelmet jelenti, az a probiotikumok rendszeres adása (pl. Florentero, Probiovet, stb.). Ezek a bélflórát (és ezáltal a belet) tartják egészségesen, így tulajdonképpen az egész immunrendszert erősítik.
   És persze még kulcs a megfelelő táplálás.
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

   1. Kedves Doktornő!

    Köszönöm szépen a válaszát és a tájékoztatást.
    Annyi kérdésem lenne még, hogy a két kutyus mikor kaphatja meg a kombinált oltást? Befolyásolhatja -e az, hogy az egyik most be lett oltva a parvo ellen. A másiknak szerencsére nem kellett ilyen oltás. A vitaminkúra bármikor elkezdhető?
    Előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: András

    1. Kedves András!

     Igen, a probiotikumkúra bármikor elkezdhető. A kombinált oltást minimum 2 héttel az előző oltás után kell beadni. Csak egészséges kutya oltható.

     Üdvözlettel,

     Dr. Demjén Zsófia

 30. Kedves Doktor Nő!

  A kérdésem az lenne, hogy nem rég hoztunk el egy fél éves kiskutyát a menhelyről.
  Van már egy kis pincsik aki most 2 és fél éves, rendesen oltott kutyus.
  1 napig érintkeztek csak, akkor is pár órára játszottak együtt.
  A kiskutyáról 1 hétre rá kiderült hogy parvos (sajnos a menhelyen nem lett megfelelően beoltva, csak 2 kombináltat kapott)
  Gyógyulgat már a kis beteg, szerencsére jól van.
  A másik kutyus így elkaphatta vajon a vírust, mert rajta még eddig nem jelentkezett semmilyen tünet? Így hogy oltott mennyire védett a vírus ellen?

  1. Kedves Fruzsina!

   Elképzelhető, hogy az idősebb kutya is elkapta a vírust, de 2 és fél évesen már nem szokott komoly problémát okozni (esetleg pár nap hasmenés).

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 31. Kedves Dr. no!
  Mai nap folyaman oltattam be kb 8-9 hetes kutyamat…de mielott meg kapta volna az oltast reggel hanyt es kedvtelen volt, remegett de utana jo kedve volt ugatott mindent csinalt…es kerdezte a doki hogy nem e beteg vagy nem hanyt reggel stb….mondtam neki hogy hanyt feher habos feleseget és nagyon levert volt mindt ha beteg lenne, ő azt mondta hogy nem probléma és be oltotta…nem lehet baja a kutyának hogy lehet hogy betegen oltattam be?

  1. Bármi, ami lappangott benne, azt fellobbanthatja az oltás, mert úgy működik, hogy a szervezetnek kell előállítania a beoltott fertőző betegségek ellen ellenanyagot. Tehát az oltás egy általános leterheltséget okoz pár napig az immunrendszerre nézve. Ezért ha valami már „bújkált benne”, azt felerősítheti. Akár pont azokat a betegségeket is, amik ellen épp oltanánk.

   Dr. Demjén Zsófia

 32. És ilyenkor mi a teendő? vigyem vissza es vizsgaltassam ki? vagy mit tanácsol?

 33. és fél tűnt az is hogy nagyon sokat pisil mitol van ez?

 34. Kedves Doktornő!
  Van egy 3 éves keverék kutyusom aki a napokban nem eszik,kedvtelen,savat hány. De mikor oda megyek hozzá csóválja a farkát. Sétálgat is egy keveset naponta. De aggódok hogy parvó lesz a baja. Nem iszik/eszik 2 napja, nincs széklete.
  Kérem segítsen hogy mi lehet a baj?!
  Előre is köszönöm válaszát !

  1. Kedves Gabriella! 3 éves kutyán már nem valószínű, hogy a parvo lenne a gond, de nem kizárható. Ha 3 napja bágyadt, mindenképp meg kell vizsgáltatni!

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 35. Öt éves keverék kutyánk van,nagyon jó házőrző.Hosszan tartó,nyálkás hasmenése van.Mi lehet az oka?

  1. Elég sok minden. Vigyék el állatorvoshoz, aki megvizsgálja, elküldi laborba a bélsármintát, esetleg vért vesz, és így lehet korrekt diagnózishoz jutni, addig csak találgatàs.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 36. Kedves Doktor nö
  Nagyon el vagyunk keseredve. Kedden volt egy hete hoztunk egy közèp azsia juhàsz kiskutyust kb 8 hetes allitolag bekapta az elsö oltasat de megis szombaton elkezdett menni a hasa gyenge hányás es bágyadtsag kezdödött de meg vasarnap is evett. Eleinte gyomorrontasra gyanakodtunk,arra is kapta a kezelest, de kedden kiderult hogy parvo mar enni sem akart es megjelent a vèr is a szekleteben. Meg megvan nem tudom mit csinaljak itt azt olvasom hogy nem szabad neki vizet adni, a mi allatorvosunk meg azt mondta hogy fecskendovel adagoljuk a szájába. Mikor rá kèrdeztem hogy nem lehetne-e venásan adni neki, azt felelte rá ” nem okos ötlet mert károsìtja a vesèt” . Vajon van remeny?

  1. Kedves Tünde! Mindig van remény, de mint írtam is, ez sok mindentől függ. Azért az infúzió elég fontos lenne véleményem szerint, de nem szeretnék beleszólni a kolléga dolgába.
   Üdvözlettel, dr. Demjén Zsófia

 37. Kedves Doktorno!2 napja hoztak hozzam egy staff kevereket!Az elozo gazda nem etette!Hihetetlen sovany!Ugy is fogalmazhatok hogy az ehenhalas szelerol mentettuk meg!Volt meg egy kutyajuk az ehenhalt!Az elso nap hasmenese volt!Eszrevettem,higy fiss ver van a szekleteben!Ma mar nem volt hasmenese!Normal allagu a szeklete!De ennek is veres volt egy resze!Nem belul,hanem kivulrol,mintha a bele verezne!Etvagya van,iszik is!Nem rossz kedvu!Korulbelul masfel eves!Nem kapott meg semmi fele oltast!Felunk hogy esetleg parvovirus!De ha nem az akkor megis mi lehet?Kedden delutan jon az allatorvos!Addig mit adhatok neki enni?Most diszno hust es csontot kap fove,meg vitaminos kutyakekszet!Melle egy kis szaraz tapot!

  1. Kedves Alecandra!

   Igen sokféle oka lehet a vérnek a bélsárban. Lehet baktérium, vírus, gomba, parazita okozta bélgyulladás, de akár a csont is felsértheti a nyálkahártyát. Én semmiképp nem javaslom a főtt csontot, főleg nem akkor, ha probléma is van a bélsárral!
   Adjanak probiotikumot, és ne változtassák az eledelt, mert még a hirtelen tápváltás is okozhat ilyesmit.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 38. Koszonom szepen a valaszt! Sikerül tul vagyunk a betegsegen mostmar jol eszik es nagyon vidám,ès mar hìzott is egy kicsit 🙂

 39. Kedves Doktornő, arra szeretném kérni, hogy írjon a macskák fertőző gyomor-és belgyulladásáról is ilyen részletesen! Tudom, hogy ez az oldal a kutyusokról szól, de nemrég vesztettem el 2 cicámat valószínűleg parvo okozta belgyulladas miatt, (teszt nem készült parvóra, csak vérvétel volt , és a parvóra utaló tünetek). A neten található irományok nagy része hiányos, pontatlan vagy nem is helyes (szerintem), de az ön részletes ismertetője a kutyák parvo okozta betegségéről nagyon tetszett.

 40. Tisztelt Doktornő!
  Múlt novemberben született 2 kiskutyánk rottweiler apától és UV anyukától. Eddig semmi gond nem volt velük, viszont kb 2 hete az egyik kutyus elkezdett fogyni, látszott, hogy rosszkedvű. Minden nap a felére fogyott. Aztán minden nap többször hányt, fehér, sárga habos volt a hányása, semmit nem evett meg, amit a többiek, vizet is alig ivott. 2-3 napja elkezdett menni a hasa, kis sem jött az óljukból, ma reggelre elpusztult. 1 hónapja még simán volt 20-25 kg, most mikor kiszedtem a vackából fél kézzel fel tudtam emelni. És iszonyatos szag volt körülötte. 2 órája temettem el. Tegnap észrevettük, hogy a testvére és a szülei is elég kedvtelenek. A testvére is elkezdett fogyni, ő sem eszik már. Gondolom hamarosan a szülei is ilyen állapotban lesznek. Sanjos nincs pénzünk állatorvosra, nem tehetnénk érte vagy értük itthon valamit? Nem akarom még egyszer ezt végignézni. És érezni azt a szagot. (Tényleg a halál szaga.) Kérem, ha tud, segítsen. Előre is köszönöm a választ!

  1. Kedves Zoltán! Sajnos ez nagyon nehéz helyzet, mert így leírás alapján nem tudok segíteni. Egyáltalán nem biztos,hogy parvo volt,ami elvitte a kicsit. Próbáljanak meg probiotikumot adni nekik,azzal biztos nem ártanak,és hátha erőre kapnak. Féreghajtás is fontos lenne,de csak, ha már stabilabbak.
   Jobbulást nekik!
   Üdvözlettel,
   Dr.Demjén Zsófia

   1. Kedves Doktornő, ha nem parvo volt, akkor mi okozhatta a kiskutya halálát? Melyek még azok a betegségek, amik ezekkel a tünetekkel járnak? Ha ideje engedi, kérem válaszoljon a február 22-én írt kérésemre is. Köszönöm!

    1. Kedves Beni!
     Nem tudok most külön cikket írni a panleukopeniáról, de a rendelőm macskaoltásokról szóló oldalán írtam róla: http://www.arivet.hu/egeszsegmegorzes-vedooltasok-szuroprogramok/macskaoltasok
     Melyik kiskutya haláláról kérdezett? Hányást, bágyadtságot, (véres) hasmenést igen sok minden okozhat. Csak így kapásból mondanám a súlyos férgességet, a Salmonella-, Campylobakter-, vagy Giardia-fertőzést, esetleg ezek kombinációit, idegentest lenyelését, mérgezést, irritabilis colon szindrómát, béldaganatot.
     Üdvözlettel,
     Dr. Demjén Zsófia

 41. Kedves Doktornő!
  Elpusztult a másik kutyus is. Őt sokkal gyorsabban elvitte. Tegnap kezdett el hányni, reggelre kijött belőle minden elöl és hátul is. Véres széklet, hányás, vizelet. Ugyanaz a förtelmes bűz. Nagyon szenvedett a végén. A szeme is furcsa volt. Azt szeretném kérdezni, hogy a szüleikre is hasonló sors vár? Megy a hasuk, nem esznek, rossz kedvűek, de jóval erősebbnek látszanak. Nincs kedvem még két sírt kiásni. Köszönöm a választ.
  Tisztelettel
  Rák Zoltán

  1. Nagyon sajnálom! Sajnos lehet, hogy a szülőkre is ez vár, ha ilyen gyorsan romlott a másik kölyök állapota is. Csak a tegnapi hozzászólásomat tudom ismételni: probiotikum, esetleg aloe vera növény levelének belső, kocsonyás része.
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

 42. Kedves Doktornő!
  Egy nyolc hetes vizsla kiskutyust vettünk pénteken 14-én. Ma 18-án elvittük a választott állatorvoshoz, megbeszélni a teendőket, további oltásokat, táplálást stb. Az egyébként szimpatikus orvos, beszélgetés közben beadott neki egy injekciót. Parvo vírus ellen. Majd az oltás után nézte meg az oltási könyvet és vette észre a 14-ei dátumot az előző parvó oltással. Azt mondta jobb lett volna egy hét múlva a parvo ismétlő, de nem lesz baj. Ennek ellenére én bizony aggódom, a kutyus szerencsére vidám, erős, a széklete picit lágyabb lett az elmúlt két napban, de remélem ez a táp átállás miatt lehet. okozhat gondot a négy napra beadott parvó ismétlő? Talán még annyit: 03. 30-án kapta az első parvo oltást. tegyünk valamit a biztonság kedvéért?
  Tisztelettel Lázár Gábor

  1. Kedves Lázár Gábor!

   Valószínűleg nem lesz semmi gond, bár ez a – ezek szerint 3. – parvo elleni oltás felesleges volt. Igaz, én 14-én sem oltottam volna be, ha aznap viszik el a kölyköt, mert néha sok egyszerre az oltás okozta leterheltség + az új környezet okozta stressz a szervezetnek (nem számít, hogy jó helyre került, vagy hogy nem mutat semmiféle félelmet, rosszkedvűségek a kutyus, ez ettől még stressz a szervezetének – új bacik, új étel, stb.)
   Én adnék probiotikumot mindenképp, egyrészt ezzel átsegítik a tápváltás okozta időszakon, másrészt pedig az ellenállóképességét is növelik.
   Sok örömet és nagy kirándulásokat kívánok a vizslababához! 🙂

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 43. Tisztelt dr nő szeretném kérdezni hogy mit javasol van egy 6 hónapos kutya minden kötelezöt megkapott de nincs chip – elve meg veszetségelen beoltva tegnap elkezdett habosat hányni és fekete színű hasmenése van ..elvittem az dr-hez de nem foglalkozik vele mert nincs chip..de azt meg nem lehet beadni neki mert beteg.. elvittem máshová szuri meg gyógyszer ..nem javúl alig kel fel. Őn mit javasol ..

  1. Tisztelt Gaudi Csaba!

   Nem tudok tanácsot adni interneten keresztül. Ha nem kel fel a kutya, akkor nyilvánvalóan állatorvosi intenzív ellátásra van szüksége, ezt nem lehet otthon megoldani.
   A „minden kötelezőt megkapott” mondatát nem tudom értelmezni, mert összesen két dolog kötelező ma Magyarországon a kutyáknak: a mikrochip és a veszettség elleni oltás. Ezeket nem kapta meg nyilván, mert a veszettség elleni oltást csak mikrochippel ellátott kutyának adhatjuk be.
   Csak azt tudom javasolni, hogy keressen állatorvost, aki ellátja a kutyust!

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 44. Kedves Doktorno!

  Franciabulldog tenyeszetunk van lassan 20 eve. Egy remalom valt valora, megkaptuk a parvovirus, 4 hetes kiskutyaknal, 1 het harc utan (nagyon lelkiismeretes orvos csapattal), de elvesztettuk az egesz almot. A masik alom 2 hetesek most, azonnal kihelyeztuk egy baratunkhoz , aki nagyon lelkiismeretesen gondozza oket. eddig tunetmentesek, de gondolom a szoptatas alatt szivjak magukba az antitestekek, (minden kutyam mindig folyamatosan oltva van, decemberben kaptak vanguadr 7 oltast mindenki) es ezert vannak meg jol. Remegve varjuk a kovetkezo heteket, vajon elkaptak? Nem latogatom oket csak telefonon ertekezunk. Virkon S nevu virusirtoval hiszterikusan permetezunk es aztatunk-mosunk mindent. a kutyas cuccokat elegettuk. Gondoltam immunerosito vitamint adunk a piciknek, es probiutikumot, bar nem vagyok meggyozodve hogy hasznal, latva mekkora pusztitasra kepes ez a virus.
  – Mikor es hogyan oltsuk ezeket a kiskutyakat?
  -Letezik-e olyan laboratoriumi vizsgalat amely kimutatja mennyi antitest van meg a kiskutyakban, vagyis mikor szabad es kell az oltas, most hogy nagy a rizikofaktor?
  Folyamatos virusolovel torteno kezeles alkalmazasaval , mennyi az eselye hogy ki tudjuk irtani a virust? (azt olvastam hogy a foldben evekig elel) ( az elvesztett alom izolalva volt, a felnott egyedeim tunetmentesek)
  -Jarolap fugajaba is beszivodik?
  – Naponta ketszer permetezunk, es minden ruhankat Virkon S aztatas utan mosok. ameddig nem jott a szer 90 fokon mostam. KOVETKEZETESEN mindent sorra fertotlenitunk, a kutyak most sajnos kennelben vannak, eddig velunk voltak a lakasban…. a szivem szakad ertuk, de ezt most tul kell elni.
  -Mikor vallahatunk uj almot?
  -Ha folyamatos oltast kaptak a szulok, ha az alom masnal no fel, megbetegethetnek az anyjuktol?
  Elnezest hogy ennyi kerdesem van! De ezekre az allatorvosom nem tud valaszt adni. Nagyon koszonom szives turelmet! Remelem lesz rank ideje, es tud nehany tanacsot adni! Koszonettel!

  1. Kedves tenyésztő!

   Ez már kicsit komolyabb konzultációs kategória, minthogy most idevessek 3 sort. Ha az Önök állatorvosa nem tud segíteni, érdemes lenne a közelben megbízható állatorvost keresni.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 45. Tisztelt Dr Nő! Sajnos nekem is van egy parvoval fertőzött kiskutyám sajnos nem rég került hozzánk és nem volt beoltva még 5hónapos lehet keverék kutyus mindenap kijár hozzá álatorvos nem nem nagyon javul! 13hetes kismama vagyok nem veszélyes rám ez a betegség? Kicsit félek nehogy bajom legyen mindig kezet mosok miután kimegyek hozzá! Ja és van egy fajtiszta 1 éves vizslám minden oltást megkapott ragájos rá is? Előre is köszönöm válaszát

  1. Kedves Julianna!
   1. A parvovírus NEM fertőző Önre nézve, de több olyan kórokozó, amely társulhat egy ilyen betegséghez, viszont igen! Pl. Giardia, baktériumok. Tehát a nagyon alapos személyi higiénia rendkívül fontos az állapotára különös tekintettel!
   2. A vizsla, ha oltva van, nem valószínű, hogy elkapja, de az előbb említett „mellékfertőzések” viszont őrá is terjedhetnek. Illetve ha az új parvo vírustörzs fertőzte meg a kis befogadott kutyust, akkor sajnos még elképzelhető, hogy a vizsla is éritett lehet. Legjobb lenne elkülöníteni, ha megoldható.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

   1. Nagyon szépen köszönöm válaszát! Giardia betegségnek mik a tünetei? Mert a mi kutyusunk nagyon bágyatt, nem eszek egyáltalán, hány, hasmenés, sokat iszik viszon, ja és fűvet eszik és utanna töbnyire habosat hány!

 46. Kedves Zsófia doktornő!

  Nekünk tacsink van, imádni való, egészséges! Bobó már lassan másfél éves kutyafiú. Ma érkezik hozzá kis barátja Léna, aki 8 hetes, a tenyésztő azt a tájékoztatást adta, az első oltást megkapta. Kertes házban lakunk, ők kinti kutyusok, némi bejárással. Mire kell figyelnünk, hiszen még Léna aprócska, Bobónk meg egy édes bohóc. Bobó oltásai rendezettek, ahogy Léna érkezik jön a saját állatorvosunk és beoltja a kutyákat.
  Megtisztelő válaszát köszönöm!

  Üdvözlettel!
  dr. T. Katalin

  1. Kedves dr. T. Katalin!

   Már valószínűleg késő, de nem javasolnám, hogy Lénát az új otthonába kerülése előtt vagy után 4-5 napig oltassák! Ez egy negatív immunfázis, pont fellobbanthat betegségeket.
   Inkább probiotikum, lassú szoktatás az új helyhez/táplálékhoz/kis baráthoz, és utána jöhet az oltás.

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

 47. Üdvözlöm!
  Szeretném a véleményét kérni. Most fogadnánk örökbe egy kiskutyát. 3-4 hónap körüli, talált kutyus. Parvós volt, de szerencsére kigyógyult, május végefelé. Csak akkor hozhatjuk haza, ha negatív lesz a széklet tesztje. Most pénteken sajnos pozitív volt. Van egy felnőtt, oltott kutyusunk, emiatt még fokozottabb az elővigyázatisság, nem őt féltjük elsősorban, hanem hogy ő ne vigye ki a kutyák közé a vírust, ezért sem találkozhatnak még.
  A kiskutyus láthatóan egészséges már, játszik, eszik, aktív, jól van. Van ahol azt írják 3 napig ürül a vírus a széklettel, van aki azt mondja 60 napig. Ez azért elég nagy szórás, nem tudom mi a valóság. Érdemes egy hét múlva tesztelni újra, vagy többet kell várnunk? Mikor lehet így elkezdeni az oltási programját?
  Köszönettel, K.M.

  1. Kedves K. M.!

   Én a két hónapra szavazok, ennyi ideig minimum kockázatot jelent a parvón átesett kiskutya a környezetére.
   Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy ilyenkor mind az immunrendszere, mind az emésztése támogatást igényel – tehát nagyon könnyen emészthető táplálékot kell neki adni, probiotikumot és immunerősítő táplálékkiegészítőket, hogy meg tudjon erősödni. Az oltás szempontjából most jó hosszú és erős védettséget szerzett a parvóra nézve, de más betegségeket ettől még elkaphat. Emiatt én úgy oltanám, hogy ezután a két hónap után, ha nincs semmi fizikális tünete, akkor adnék egy veszettség elleni oltást, két hét múlva egy kombinált oltást, majd ez utóbbit két hét múlva megismételném. De érdemes megbeszélni a saját állatorvosukkal, mert ő fogja oltani.
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

   1. Kedves Doktornő!

    Köszönöm szépen a választ. Másik kérdésem, hogy milyen maradandó károsodások lehetségesek, és ezeket hogyan lehet kivizsgálni, hogy van-e bármi ilyen gond?
    köszönöm,
    Keszthelyi Magdolna

    1. Bocsánat még egy dolog… közben kiderült, hogy a kiskutya nem is mutatott igazi parvós tüneteket, volt hasmenés, hányás, de nem volt se bűzös se véres, és csak azért csináltak tesztet, mert a megtaláló kierőszakolta, hogy teszteljék le, hogy biztosak legyenek benne. És azóta pozitív, miközben már teljesne jól van… lehetséges bármilyen módon, hogy úgy ad pozitív eredményt, hogy nem is parvós? Esetleg, ha be volt oltva, az oltóanyag a szervezetében nem okozhatja a pozitív eredményt? Vagy ilyenkor mire lehet gondolni? Köszönöm

     1. Kedves Magdolna!

      Első kérdésére a maradandó károsodásk nemigen tesztelhetők, leginkább a rossz tápanyagértékesítés, illetve az immungyengeség (bármilyen fertőzést nehezebben győz le, mint az egészséges társak) marad vissza.
      Második: elképzelhető keresztreakció a parvotesztnél, ha gyorsteszttel nézik. Érdemes esetleg egy komolyabb vizsgálatot is csináltatni, ha ez tényleg szempont most. Ha nem, akkor várjanak két hónapot, ha amúgy nincs most tünet, aztán vigyék haza.
      Üdvözlettel,

      Dr. Demjén Zsófia

 48. Kedves Doktorno!
  Szombat este az utcarol hazahoztunk egy kiskutyat akinek a testvere elpusztult, az allatmenhelyel meg volt beszelve hogy eljonnek erte es elviszik. A kutyust hetfon elvittuk az allatorvoshoz es kiderult hogy parvo virusa van. A menhely atvette a kutyat, infuzion van, kezd jobban lenni. Mivel van egy macskank aki ivartalanitott 2 eves, nem nagyon erintkezett va kutyussalsal fujt ra, korulotte maszkalt elkaphatott e valamit a kutyustol? A kutyabol kijott a viz, amit megivott, de mast nem hanyt ki, az a talaj ott veszelyes lehet a macskara, rank? Emberre veszelyes e ha megnyalja a kezet? Masik kutya csak a fertozott talajjal es a kutya erintesevel fertozheto meg? Ember atadhatja e? Bocsasson meg a sok kerdesert kicsitt mwg vagyok ijedve. Elore ia koszonom a valaszat
  Udv.Andrea

  1. Kedves Andrea!

   Emberre nem veszélyes a parvovírus, macskára viszont lehet. A 2b vírustörzs mutálódhat macskában úgy, hogy panleukopenia nevű betegséget okozhat. Ha oltott a cicájuk, és egészséges, nem valószínű, hogy baja lesz tőle, de egy alapos fertőtlenítés nem árt természetesen.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 49. Kedves doktor nő!

  9 drb 6,5 hetes amerikai akita kiskutyám van itthon. Az első oltásukat 10 napja kapták meg. Rendszeresen féregtelenítve vannak, a következőt a hétvégére tervezzük. 3 napja az egyik kutyus hányt és vízszerű széklete volt. Aznap volt az első napjuk külön anyjuktol. Az orvosunk tanácsára adtunk neki fekete teát és sárgarépát táppal keverve. Másnapra jobban lett. 2 nap elteltével szintén ugyanezek a tünetek jöttek ki 2 másik kiskutyán. A doki adott nekik injekciot és valami gélt ami megfogja a székletüket, valamint hagyott itt nekem probiotikumot amibol minden nap kell kapniuk. Az anya is kapott injekciot. Rizst tápot és sárgarépát kapnak valamint az anya 4x szoptatja öket. Az anya is diétázik. Ön szerint mi lehet a baj? Válaszát köszönöm!

  1. Kedves Nóra!

   Ez kevés információ így, nem akarok tippelni, ehhez meg kellene vizsgálni őket. De az állatorvosuk már biztosan megtette.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 50. Kedves Olvasó!

  Kb 3 hónapos keverék kiskutyusunknál parvot állapítottak meg. Véres akármik nem voltak, hányás igen, és enni sem akart. Ma elkezdték az infulziót és az antibiotikumot. Első kutyusom. Ha nem éli túl, tuti biztos nem akarok másik kutyust 🙁 buták voltunk, mert nem mentünk el időben az oltásokért. Talán mindez megelőzhető lett volna…. most azt kérem csak szülinapomra, hogy legyen egészséges a kislány!

 51. Tisztelt Dr. Nő!
  Érdeklődni szereznék hogy mennyire veszélyezteti 3 éves fajtiszta yorki kutyusomat egy a mai napon „talált” leamortizálódott 7éves kistestű pincsi fajta kutya? Értem a leamortizálódás alatt hogy fejbe vágva csupa vétaláfutással, megharapdálva lyukakkal a nyakán és mindkét szeme kifolyva így hoztam el az út közepéről csipje nincs valószínűleg oltásai sincsenek (nagyon szerethették). A yorki szoba kutya de persze az udvarra ki szoktuk engedni minden oltása megvan . A most összeszedett kis pincsit is az udvaron helyeztem el, szigetelt ólban ,viszont a füves udvarra való kijárással ,mert elzárni nem tudom! Egyszerre nincsenek kint. A pincsinek megy a hasa nem véres ,mustársárga viszont nagyon híg, el is takarítok utána de mégis bennem a félsz mi van ha valamit a yorki összeszed ( pravovírus vagy más egyéb…). Voltunk állatorvosnál egyenesen oda vittem mikor összeszedtem ő azt mondta nem lehet baja a yorkinak ha minden oltása megvan ! Emellett ellátta a pincsit a rendelőbe plusz adott itthonra antibiotikumot, féreghajtót, fájdalomcsillapítót ! Mit tudok tenni hogy elkerüljem a bajt ? Külön udvarra nem tudom vinni egyiket sem . Hogy fertőtlenítsem az udvart ha már sikerül a pincsinek a fűbe végezni a nagy dolgát? Mire figyeljek oda ? Tényleg nem kaphat el semmit a yorki a pincsitől még a pravovírust sem? Várom mielőbbi válaszát ! Üdvözlettel :Ancsa

  1. Kedves Ancsa!
   Parvovírust nem valószínű, hogy elkapna a yorkie, de màst igen (Férgek, Giardia, baktériumok). Bélsárvizsgàlat nélkül nem tudjuk, milyen kórokozökat terjeszthet a pincsi.
   Minél kevesebbet érintkezzenek, illetve a bélsarat fel kelk takarítani, amilyen gyakran csak lehet.

   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

 52. Tisztelt Doktornő!

  Keverék kiskutyánk 5 hónapos, és egy testvérével nemrég kaptuk őt, rottweiler és német juhász keverékek. A másik kiskutya hétfőn kezdte mutatni először a tüneteket (levertség, étvágytalanság és szerdán véres hasmenése is lett, akkor tudatosult bennünk, hogy komoly betegséggel van dolgunk), végül sok harc után csütörtökön elpusztult. A még élő testvére, ma kezdte el produkálni a tüneteket, és immunerősítő kúra kezdődött számára. Még semmilyen védőoltást nem kaptak ezelőtt. Ön szerint van esély a javulásra?

   1. Kedves Doktornő!
    Köszönöm a válaszát. Egy hét küzdelem után, a kutyus tegnap már evett. Ma már játékos volt és az ereje is visszatért. Sok sikert mindenkinek a pravó elleni harcban.

 53. Jo napot doktor nő!nekem volt 2kaukátzusi kölyköm 8hetesek de sajnos az egyik elpusztult a parvo áldozata lett. A másik kiskutyát bbeoltottuk de az oltás után kèt napra olyan bágyadt ètvágytalan lett.egy kicsit iszik aztán megint fekszik. Ez a parvo lehet?van csak a testvère hiányzik neki?kèrem segitsen nem akarom őt is elvesziteni.köszönöm

  1. Kedves Fejli Dánielné!
   Ha valóban parvós volt az egyik kiskutya, akkor egészen biztos, hogy a másikon is az jön most ki. Egy oltás nem tudja megvédeni, sőt, ha akkor oltották be, amikor már fertőzött volt, akkor az még ront a helyzeten. Intenzív terápiára van szükség. Érdemes keresni egy állatkórházat, ahol el tudják látni.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 54. Köszönöm válaszát doktornő.ma második napja hogy eszik a kutya meg már nagyon játèkos adtam neki bèltisztitót ès azota jobb remèlem megmarad ön mit godol?Minden nap fetőtlenitem a lakást mindent megteszek hogy velünk maradjon az uj családtagunk.Ès szeretnèm megkèrdezni doktornő hogy ez a betegsèg emberre nem ártalmas?Köszönöm

  1. Ha jókedvű és eszik, az jó jel, de ennyiből még nem lehet biztosat mondani. Emberre nem ártalmas, de macskára lehet.
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 55. Kedves Doktornő!
  Egy hónapja vettem egy akita kiskutyát. Megkapta a kötelező oltásokat 6 hetesen, azonban elkapta a parvo vírust. Ma van a második nap. Nagyon gyenge és élettelen. Vittem állatorvoshoz, amint észrevettem, hogy nem eszik és adott neki gyógyszereket, most reménykedünk. Egy keverék kiskutyámat már elvitte ez a vírus. Az lenne a kérdésem, hogy kaphatja el ezt a vírust, ha már megkapta ellene a védőoltást? Vagy a gyártó számít (azt is hallottam, hogy az amerikai védőoltás, itt nem annyira hatékony, ehhez nem értek)? December 20-án lenne 3 hónapos. Előre is köszönöm válaszát!

  1. Kedves Larci!

   Először is: a parvo elleni oltás nem kötelező, de nagyon ajánlott. Másodszor pedig: egy oltás még nem tudja megvédeni, ezért ajánlom én a rendelőmben 4 kölyökkori oltás beadását 2 hetes különbségekkel. Amíg ezeket nem kapta meg, nem tekinthető védettnek, tehát egy még nem is 3 hónapos kutya semmiképp. Sajnos ilyenkor még nagyon védtelenek, ezért is nem szabad közösségbe, utcára vinni a kicsiket, de még a cipőnket is meg kell tisztítani, ha hazamegyünk, mert azon is be lehet cipelni a vírust.
   Mostanában egy különösen kegyetlen, új vírus pusztít, gyakorlatilag nincs olyan vakcina (sehol) forgalomban, ami jó védelmet biztosítana.
   Remélem, sikerül meggyógyítani a kiskutyáját!

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 56. Jó napot doktornő, egy fontos kérdésre szeretnék választ kapni. 4 hetesek a kiskutyáim és valami furcsa a viselkedésükben. Remegeknek mintha fáznának és nehezen mennek. Sőt többször felborulnak. Nem tudom mi történt velük, még az anyjuk is mellettük van. Idegennel nem érintkeztek. Mintha idegi proproblémájuk alakult volna ki. Nem tudom mi tévő legyek, félek hogy elpusztulnak.

   1. Kedves dr. nő
    Köszönöm válaszát és a tanácsot megfogadva már másnap elvittem őket a dokihoz. A diagnózis az, hogy gilisztásak és, hogy ez miatt produkáltak bénuláshoz hasonló tüneteket, a remegést, dölingélést. Létezik ez? Megkapták az első kezelést, most türelmetlenül várom a gyógyszer hatását. Sajnos van amelyik gyengébb közülük de én reménykedem, hogy mostmár minden rendben lesz. Eddig ilyen jellegű problémám nem volt még egy nálam született alom esetében.
    Amit még kérdeznék, hogy ilyen fiatal korban is megférgesedhetnek?, most hogy kicsit gyengébbek mint kéne mire kell figyeljek a jövőbeni problémák elkerülése végett?
    Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel Adél!!!

    1. Kedves Adél!

     Igen, lehetnek férgesek ilyen korban, sőt! Majdnem minden kölyök kap féreglárvákat az anyatejen keresztül, akkor is, ha a szuka rendszeresen féregtelenítve volt. Vannak olyan féreglárvák, amik a tejmirigybe kerülnek a vérárammal, és ott eltokolódva várják, hogy egyszer aktiválódjanak. Amikor a szuka megellik, akkor kerülnek aktív állapotba ebből a „mély alvásból”, és kerülnek az anyatejjel a kölykökbe.
     Itt aztán sok tényezőtől függ, hogy mennyire, de el tudnak szaporodni, és bizony súlyos esetben még idegrendszeri tüneteket is okozhatnak (elszívják a tápanyagot a kölyök elől, és hiába eszik, kevés energia és tápanyag jut a szervezetének. Ráadásul mérgező anyagcseretermékeik is lehetnek a férgeknek.
     A megelőzés: még vemhesség előtt és alatt rendzseresen kell féregteleníteni az anyakutyát, aztán a kölyköket két hetes koruktól kéthetente kell kezelni féreghajtó pasztával. Bolhák ellen is kell védekezni, azok is elszaporodhatnak.
     Illetve az oltásokat is érdemes elkezdeni 7-8 hetes korban (de ne közvetlenül azelőtt, hogy elviszik őket az új tulajdonosok)!
     És természetesen a megfelelő higiéniát is biztosítani kell a tartási helyükön.

     Üdvözlettel,

     Dr. Demjén Zsófia

 57. Tisztelt doktornő!

  Egy hete hoztunk el egy kb. 8 hetes keverék kölyköt az állatmenhelyről. Egyetlen oltással rendelkezik /versican plus/. Száraz táppal illetve néha konzervvel etetjük. Valamelyik nap kapott egy kis szalonna bőrt, akkor ment a hasa. 2 napja egy darab /ujjnyi/ nyers csirkemellet evett meg, meg. Azóta vegyes a széklete. Hol szilárdabb, hol nyálkás, de van amikor egészen híg, mint a víz. Utóbbi esetekben mintha véres lenne. A közérzete mit sem változott, fürge mint a nyúl. Étvágya van, eszik-iszik rendesen. Igaz naponta kétszer levisszük a szabadba, de más kutyával nem érintkezett.
  Lehetséges a parvo fertőzés?

  1. Kedves János!

   A leírtak alapján nem a parvo az első, ami eszembe jut, mint kórokozó, de természetesen nem kizárható.
   Egy oltással még nem védett a kutyus, és hiába nem találkozik más kutyákkal, elég, ha egy fertőzött ürülékbe beleszagol, már elkaphatja. Érdemes lenne állatorvoshoz vinni, hogy kiderítsék a hasmenés okát, és megbeszéljék az oltási programot.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 58. Kedves Doktor Nő. Nekem egy olyan problémám lenne hogy van egy 12hetes beegle kutyám és már a 4 napja hogy elkapta a parvo virust voltunk állatorvosnál adott injekciot, infuziot, hasmenésre meg hányásra is. De ma elkezdett habzani a szája ilyenkor most nem tudom mi a baj lehet hogy a hasmenési gyogyszer habzik a szájábba mikor vissza öklendezi vagy nem tudom. Véres hasmenés volt egy egy olyan hasmanése hogy a halál szaga nagyon szörnyü volt és véres. A kutya este kimegy és elmegy egy fübe és oda lefekszik de ez mindennap amiota beteg ezt csinálja ez miért lehet? Mit tegyek ilyenkor nem szeretném elveszteni a kutyámat nagyon megszerettem.

  1. Kedves Dàvid! Ebben az àllapotàban kórhàzi ellátásra van szüksége a kutyájának (napi többszöri infúzió, folyamatos állatorvosi ellenőrzés), de sajnos még így sem biztos, hogy túléli. Nagyon kemény betegség ez a fertőzés. Ha van rà módja, vigye állatkórházba!
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

 59. Tisztelt Doktornő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy 7-én bemászott egy kiskutya (néhány hetes) a kapunk alatt és befogadtuk. Életvidám, pajkos, keverék. Aztán 15-én nagyon levert, gyenge, elesett lett, dél után már nem evett vagy ivott semmit. 16-án már egész délelőtt valami sárgás folyadékot hányt a kicsi. Egészen délig gyomorrontásnak véltük, de egyre rosszabbul lett. Próbáltunk orvost hívni egész délután, de vasárnap nehéz dolgunk volt, és végül nem ért rá senki. Aztán hétfő délután kijött az orvos és adott neki egy tetanusz oltást és még egy másikat a gyulladásra és egy féreghajtó tablettát. Körülbelül 2 órával később a pici elkezdett habzó szájjal egész testében remegve „jajgatni”. A kérdésem az lenne, hogy lehetett-e ez valamilyen vírus, ami esetleg veszélyezteti a másik kutyát (6 éves, tacskó) vagy a macskát. Tisztelettel K. Csilla

  1. Tisztelt Doktornő! Ne haragudjon, hogy két részben írom meg kérdésem, csak még nem tudtam teljesen megnyugodni a kiskutya miatt, ugyanis szegény a fél éjszakán át tartó rohamokban rátörő rohamok után nem élte meg a reggelt. Ezért is aggódom a másik kutyánk miatt. Tisztelettel K. Csilla

   1. Kedves K. Csilla!
    Hányás, gyengeség sajnos nagyon sok kórokozó miatt lehet, sajnos nem tudom így leírás alapján megmondani. Ha van mód rá, fel kellene boncoltatni a kicsit, akkor lenne diagnózis. Nem feltétlenül vírus okozta, lehet baktérium, egysejtű parazita vagy féreg is, illetve ezek kombinációja. Mindenesetre a 6 éves kutyának és a cicának érdemes féreghajtót adni, probiotikumot, és alaposan fertőtleníteni az udvart, amennyire lehet.

    Üdvözlettel,

    Dr. Demjén Zsófia

 60. Tisztelt doktornő!
  Van egy 4 hónapos labrador kan kutyusom aki megkapta minden oltását kb 1 hete a veszetségi oltást a gondom az hogy 2 napja vércseppek vannak a székletében de az állaga jonak mondható nem hasmenéses, kedve remek eszik iszik semmi nem utal nagy gondra de engem nagyon zavar. Tudna segiteni ebben mi okozhatja? Köszönöm

  1. Kedves Nikolett!

   A leírtak alapján nem gondolnám, hogy parvovírus az ok, inkább valami seb a végbélben, esetleg a bűzmirigyeknél. Vigye el állatorvoshoz, ha nem szűnik a vérzés!

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 61. Tisztelt Doktornő
  Segítségét szeretném kérni abban, hogy van 1 németjuhász kutyám, és kergeti a farkát, meg sajnos rágta is . orvos látta már javasolta hogy vágni kell belőle,amit nagyon sajnálok. most meg észre vettem hogy a feneke nagyon kint van. kérdésem mit tehetek , és van e rá valami hogy meggyógyuljon
  Várom válaszát
  köszönöm

  1. Kedves G-né!
   Sajnos így látatlanban felelőtlenség lenne bármit is mondani. Ha sérült a farokvég, gyakran az amputáció a legjobb megoldás.

   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 62. Szeretnék segíteni a fertőtlenítéssel kapcsolatban!
  AUSZTRÁL TEAFAOLAJ! JÓ MINŐSÉGŰ!
  Több évtizedes iszonyatosan páncélos körömgombát helyre hozta már egy idősebb bácsinak rövid idő alatt, amit a gyógyszerek nem tudtak!
  Kiváló fertőtlenítő szer, jobb mint bármi! Kisbabáktól kezdve az egész háztartás TISZTÁNTARTÓJA! 😉
  ANTIVIRÁLIS, Antibakteriális, Antifungális(gomba)
  Jó egészséget!!

  1. Kedves Kitti!
   Köszönjük a segítséget. A teafaolajat ismerem és alkalmazom magam is. Azonban a környezet fertőtlenítésére parvo esetében nem tartom alkalmasnak. Minden fertőtlenítőszernél két dolog befolyásolja a hatékonyságát: a töménység és a hatóidő. Nem gondolom, hogy egy olyan vírus esetében, amelyik 5 évig túlél a talajban, el tudnánk érni olyan koncentrációt minden felületen (pl. fugák, padlórések), hogy az tökéletesen kifertőtlenítse az előzőleg parvovírussal terhelt környezetet. Biztosan segít valamennyit, de azért védtelen kölyökkutyát még utána sem javasolnék olyan háztartásba (főleg nem udvarra), ahol előtte parvós beteg tartózkodott.
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 63. Kedves Doktornő!

  Három hónapos Cane Corso kutyusunk van, 5 hete a miénk, orvosi könyve szerint megkapta a korának megfelelő oltásokat parvo ellen. 5 napja vettem észre, hogy véreskés a széklete. Aztán kedvetlenné vált, 2 napja pedig abszolut semmit nem eszik és iszik. A helyi állatorvos az első napon megnyugtatott, hogy nem lehet parvo, az oltások miatt, de kapott antibiotikumot és erősítőt tőle, 2 napon át. Nem javúlt. Klinikára mentünk, ahol mar 2 napja 6 különböző oltást kap. Féregtelenítő, valamilyen antibiotikum, immunoglobulin, vitaminok és valamit dehidratálás ellen. Az ottani doki azt mondta ne is próbáljuk etetni, mert nem fog enni. Ma mégis próbálkoztam tejjel. Ivott, de keveset. Már örültem, de végűl kihányta. Ahogy a vizet is kihányja, ha egyáltalan hajlandó inni pár kortyot. Tudom, hogy a kutyák sokáig bírják étel nélkül, de attól félek kiszárad. Borzasztó néznem, ahogy egyre fogy a mi életrevaló, folyton izgága kutyusunk. Talán gyenge vagyok, de nem birom nezni ahogy rám néz. Látszik, hogy szenved. Gondoltam rá, hogy altassuk el, de a parom mindent meg akar tenni. Én is szeretném, de mivel abszolut nem látok javulást nehéz elhinnem, hogy jobban lesz. Itthon, javaslatra metroclopramyd-ot adtunk neki, hányás ellen. Jó ötlet volt? Mit tudunk tenni, hogy segítsünk neki itthon? Van még egy kutyusunk, egy közép ázsiai juhász, oltásokat megkapta. Ő jól van, vidám, eszik, sokat eszik, játszik. Elkaphatta? Mennyi ideig lappang ha igen? Most elkülönítettük őket. Van esély rá, hogy mégsem parvo? Előre köszönjük a válaszát, Emőke és kutyusa, Kira

  1. Kedves Emőke!
   Mindenképp fontos lenne infúzió, ha hány, de sajnos neten keresztül nem tudok segíteni a kezelésben. Fontos lenne, hogy az állatorvosával beszéljenek a kezelési lehetőségekről. Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 64. Kedves Doktornő!
  Az alábbi kérdés merült fel bennem, olvasva a fenti kommenteket. Több alkalommal leírták a hozzászólók, hogy parvo-s lett a kutyájuk úgy, hogy be volt oltva. Hogyan lehetséges ez?! Akkor véd a védőoltás, vagy sem? Ha pedig nem, akkor miért adják?
  Nagyon várom a válaszát, köszönöm!

  1. Kedves Zsófi!
   Ennek a problémakörnek több összetevője van. Egyrészt igen, vannak mutálódott vírusok, amik ellen nem ad 100%-os védelmet az általunk használt vakcinák egyike sem. Másrészt pedig, ha beoltunk egy állatot, az nem biztos, hogy megfelelően reagál a vakcinára. Vagyis ha pl. férgekkel van tele a bele, akkor nem lesz annyi kapacitása, hogy megfelelő mennyiségű ellenanyagot termeljen, és egy valódi fertőzés esetén megfelelő immunválaszt adjon. Többek közt ezért is nem elég egy oltás kölyökkorban, hanem oltási sorral próbáljuk kialakítani azt a védelmet, amitől a kiskutya nem fog súlyosan megbetegedni akkor sem, ha megfertőződik.
   Tehát egy oltás nem oltás, illetve az adott egyed immunstátuszának megfelelő lesz az immunválasz is.
   Hogy megéri-e ennek ellenére oltatni a kutyát? Természetesen igen! Két okból. Az egyik az, hogy ha nem is 100%-os, de valamilyen fokú védettséget mégis ad az oltás, ami legtöbbször elég arra, hogy a kiskutya felépülhessen, ha megbetegszik, ne pedig végzetes legyen a kimenetele. A másik ok, hogy az oltott kutya nyilván kevésbé fog vírust üríteni, tehát a vírus fennmaradása szempontjából is fontos, hogy meglegyen az átoltottság az adott területen.
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

 65. Kedves doktor nő azt szeretném kérdezni hogy van egy kis fiú kutyám és el kapta a parvolt és már véres a széklete és öklöndözik 8honapos kutyus ről van szó és korcs van rá esély hogy még gyógyulhat..

  1. Kedves Jónás Kamilla!
   Akkor van esély, hogy meggyógyuljon, ha megfelelően hosszú és alapos kezelést kap (általában szükség van arra, hogy állatkórházba bevegyék a kutyust és ott gyógyszerezzék, infúziózzák folyamatosan).
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

     1. Nem, ha átesik a parvovírus fertőzésen, és felépült belőle, akkor életre szóló védettséget szerez ellene.
      Üdvözlettel,
      Dr.Demjén Zsófia

  1. Kedves Jónás Kamilla!
   Vigye el állatorvoshoz a kutyát! Nem tudok sajnos az interneten keresztül látatlanban tanácsot, kezelési javaslatot adni, ez felelőtlenség lenne.
   Üdvözlettel,
   Dr. Demjén Zsófia

 66. Kedves Doktornő!

  Elnézést kérek a zavarásért, tanácsot szeretnék kérni Öntől. Van egy hat hónapos kiskutyánk, akit befogadtunk, és két hete átesett a parvon. Többször jártunk vele állatorvosnál, szerencsére túl van a veszélyen. Abban szeretném kérni a segítségét, hogy milyen módon lehetne visszahozni a kutyus étvágyát? Megfelelő mennyiséget iszik, azonban nagyon keveset eszik. Milyen gyógyszert, cseppeket adjunk neki, hogy ismét úgy egyen, mint a betegség előtt? Egyik nap játékosabb, másik nap kevésbé. Ez is a betegség miatt van? Köszönöm szépen a válaszát!

  1. Kedves Eszter!
   Jó lenne vérvizsgálatot csináltatni nála, hogy a mája, hasnyálmirigye mennyire működnek megfelelően, nincs-e gyulladás a szervezetében, illetve megfelelő-e a B12 vitamin szintje.
   Amit biztosan lehet adni, az az FLP Aloe vera gél, ezzel nem tudnak ártani, illetve a B-vitamin komplex, de érdemes a konkrét készítményeket az állatorvosukkal megbeszélni.
   Üdvözlettel,

   Dr. Demjén Zsófia

   1. Kedves Doktornő!

    Köszönöm szépen a válaszát! 🙂 Minden jót kívánok! 🙂

 67. Kedves! Dr .Demjén Zsófia Az én kis kutyám is Parvós Ma hoztuk haza az állat órvostol infuziot kapott ,meg kapta a parvo ellen es a tobbi oltást is rá 2 óra múlva Vér jön tőle esetleg tudna valamit tanacsolni vagy hogy mitől jőn tisztul esetleg ? nagyon meg vagyok ilyedve
  Előre is köszönöm kedves válaszát!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.