cirmos cica nagy élvezettel iszik a csapból

Mennyit iszik a cica?

Sokat vagy keveset iszik a cica? Nehéz kérdés, sokan kerülnek szembe ezzel a problémával.

Először talán meg kellene határozni, mi a macska „normális” vízfogyasztása. A szakirodalom szerint naponta testtömegkilogrammonként 45 ml az a folyadékmennyiség, amit egy egészséges macskának el kell fogyasztania. Ez annyit jelent, hogy egy átlagos, 4 kilós cica kicsit kevesebb, mint egy pohárnyi vizet fogyaszt el (4×45=180 ml, az átlagos pohár űrtartalma pedig 2 dl=200 ml).

Ennek fényében már sokan fellélegeznek, hiszen gyakran fordulnak hozzám azzal a panasszal, hogy alig iszik a macskájuk.

Ehhez még hozzá kell venni, hogy ez nem is a szigorúan vett vízfogyasztás, hanem ebbe még beletartozik a táplálék nedvességtartalma is (ha például nem száraz tápot eszik a cica).

Ráadásul sokszor nem is látjuk a dorombolóművészeket, amikor isznak – különösen igaz ez a kijáró, kertben és azon túl bóklászó cicákra, de azért a lakásban élőknek is vannak ám titkaik. Például kádból, mosdóból, virágalátétből is isznak gyakran, amit mi esetleg nem tartunk számon.

kőtálból ivó macska
Vajon mennyit iszik??

Gyakran mondom, hogy minimum egy PhD kutatást megérne az, hogy egyes macskák miért hajlandóak csak folyó vízből inni. Értsd: a csapból. Az enyém is ilyen ráadásul. Iszik ugyan a tálkájából, de azért mindig ott terem, ha valaki épp kezet mos vagy fürdik. Ilyenkor tisztes távolságból – mert azt azért tudja, hogy a mosdóra nem szabad felmásznia – figyeli, hogy jut-e neki egy-egy vízcsepp… De hallottam már nem egy cicáról, amelyik viszont egyáltalán nem volt hajlandó más formában meginni a mindennapi betevő vízadagját, csak a folyó csapvízből.

Valószínűleg egyébként a friss vizet kedvelik, de hogy ennek milyen evolúciós előnyei vannak, hogy kiszomjaztatják magukat inkább – ezt nem tudom. Talán valami ős-macskák rosszul lettek a poshadt tóvíztől (ami egyébként reális lehet, mert például botulizmust is lehet kapni az elszaporodó Clostridium botuli baktériumok miatt), és azok szaporodtak tovább, amik ódzkodtak az ilyen jellegű szomjoltástól – nem tudom. Ez persze inkább csak amolyan eljátszadozás a gondolattal, mert ötletem sincs, miért olyan vonzó a cirmosoknak a csörgedező csapvíz.

fekete cica iszik a csapból,fejére folyik a víz közben
Mindenre képesek…

Ha tehát ki tudjuk számolni, mennyit iszik a cica, és úgy látjuk, hogy ez kevés, akkor jó lenne arra inspirálni, hogy többet igyon. Na, ezt könnyű mondani! Hogy is tudunk rávenni egy macskát arra, hogy többet igyon?!

Nemrég egy konferencián hallottam pár remek ötletet. Arról van szó, hogy minden cica máshoz ragaszkodik, mást kedvel. Érdemes tehát megpróbálni, hogy többféle módszert alkalmazunk, hátha valamelyik igazán kedvére való lesz.

Lehetőségek a macska vízfogyasztásának növelésére:

– több itatóedényt kitenni

– az egyikben kissé állottabb víz legyen (van, amelyikük azt szereti), a másikban friss

– más anyagúak legyenek (fém, műanyag, kerámia)

– szobaszökőkút szerű itató, vagy csapból itatás naponta többször

– cicavíz (kapható ilyen, bár nem tudom, mennyit ér)

– ízesített víz – pl. egy kis darabka az eleségből, vagy a szaftjából, fagyasztott haldarab, esetleg húslé, stb.

– száraztáp helyett nedves (esetleg hús) etetése

– száraztáp beáztatása

– eleség (enyhe) sózása.

Ez utóbbival persze óvatosan kell bánni, főleg, ha veseproblémákra hajlamos az állat.

A másik véglet, amikor pedig túl sokat iszik (és pisil) a macska. Ha ilyet tapasztalsz, inkább vidd el állatorvoshoz, mert ez sok betegségnek lehet a jele. Lehet cukorbetegség, májprobléma, veseelégtelenség, bármilyen gyulladás a szervezetben, gyomor- és bélrendszeri problémák, hormonzavar, stb.

Ezt tehát érdemes kivizsgáltatni (vér- és vizeletvizsgálatra lehet számítani elsősorban, de ultrahang, röntgen is szóba jöhet).

ÁLLATI JÓ EGÉSZSÉGET!

Dr. Demjén Zsófia

állatorvos, állategészségőr

***

Kihagytam valamit? Kérdésed vagy hozzáfűznivalód lenne? Itt a cikk alatt vagy a Facebookon itt írd meg:

Neked is csapból iszik a cicád? És mennyit?Ha törted már a fejedet ezen, olvasd el a cikket itt: https://vitapet.hu/mennyit-iszik-a-cica/

Posted by Vitapet.hu on 2015. június 2.

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.