nyúl etetése

A nyúl etetése

Mostanában több olyan nyuszi érkezett hozzám a rendelésre, ahol az volt az alap probléma, hogy nem megfelelő volt a táplálék a számukra. A nyúl etetése nem túl bonyolult dolog, viszont szépen el lehet tolni azzal, hogy hajlamosak hozzászokni olyan összetételű táplálékhoz, ami hosszútávon komoly gondokat okozhat.

nyuszietetes2

1. Széna vagy szalma?

a szalma csak alomnak jó
Szalma – alom

A válasz egyértelmű, de azért tettem fel a kérdést, mert sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egyáltalán melyik micsoda. A széna a fűfélék kaszált és szárított változata, a szalma pedig a gabonafélék szára.

Ez utóbbi alomként szolgálhat, bár én nem vagyok híve, mert lehetnek kemény, szúrós részei, amik sérüléseket okozhatnak a házi kedvencként tartott nyulaknál. Tápértéke gyakorlatilag nulla.

Széne_a nyúl etetése szempontjából fontos alap
Széna

Ezzel szemben a széna a nyúlfélék legfontosabb tápláléka. Ez kellene, hogy képezze az étrendjük 80%-át!

Nem jó, ha alomnak is tesszük, mert bélsárral vagy vizelettel szennyeződhet, amit utána elfogyaszthat a nyuszi, és megbetegítheti. Inkább praktikus tartóban fejmagasságba kell helyezni a ketrecbe.

Tehát, ha a nyúl etetése a téma: szalma-nem, széna igen!

Miért fontos a széna?

– magas rosttartalma biztosítja a bélben élő, emésztéshez elengedhetetlen baktériumflóra számára a kedvező feltételeket (így nem szaporodnak el a káros, hasmenést okozó mikróbák)

– megelőzi a bélben felgyülemlő szőrök által okozott bélelzáródást

– segít a béltartalom megfelelő állagának kialakulásában, és ezáltal az ideális sebességű bélmozgások beindításában

– a bélsárnak megfelelő nagyságot (volument) és nedvességet biztosít

– megelőzi a bélmérgezést

– és a vakbélben megfelelő környezetet biztosít a jó összetételű bélflóra kialakulásához és fennmaradásához.

Sokan úgy gondolják, nagyon egyhangú így az étrend, és szeretnék kiegészíteni. Azt azonban fontos tudni, hogy a nyulak a természetben sem arról híresek, hogy nagyon változatosan esznek. Nem is jó, ha folyton változik a táplálék, mert az emésztésükhöz elengedhetetlen bélflóra (= „jó bacik” a bélben) egyensúlya hamar felborulhat, különösen, ha szénhidrátdús eleség kerül rendszeresen terítékre. Nem beszélve arról, hogy a fogkoptatáshoz is nagyon fontos a magas rosttartalom. Nekik ugyanis egész életükben nőnek a fogaik – és nem csak a metsző-, hanem a hátsók, a zápfogak is!

Szóval lehet adni tápot, zöldséget, gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényeket, de csak mértékkel!

2. Milyen a jó táp?

Ma már remek nyúltápok állnak rendelkezésre, de sajnos ezen a piacon is sok az olyan áru, amivel inkább a tulajdonos szívére igyekeznek hatni, nem pedig a nyuszinak ideális. Mert vannak müzliszerű, színes-szagos csodák, amikből aztán a tapsifüles kénye-kedve szerint válogathat. Ebből aztán az lesz, hogy valószínűleg NAGYON fog válogatni, és megint borul az egyensúly. A jó választás tehát az olyan táp, ami pelletált, és homogén (egyféle) darabokból áll – vagyis nincs mit válogatni belőle.

Mi ezeket a nyuszitápokat szeretjük: http://bolt.vitapet.hu/nyultap

3. Mit adhatsz még?

Zöldségeket, gyümölcsöket, gyógy-, gyom- és fűszernövényeket. Nagyon fontos, hogy ezek vegyszermentesek legyenek!! El lehet képzelni, hogy mi a testtömegünkhöz viszonyítva mennyi vegyszert/méreganyagot fogyasztunk el mondjuk egy kis saláta megevésekor, és ugyanez egy nyuszi esetében több tízszerese lehet! Tehát a fent felsoroltakat nagyon óvatosan, alaposan lemosva (de nem vizesen, hanem lecsöpgtetve, megszárítva!) add.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy lassan, fokozatosan szabad csak bevezetni egy-egy új fajta eleséget. Tehát ha még sosem kapott a nyulad spenótot, akkor ne úgy indíts, hogy egy csokornyival megkínálod! Persze, persze, tudja, mi a jó neki, de azért nem feltétlenül tud mértéket tartani. Tehát ahogy egy gyerek is lehet hogy megeszi a Mikulástól kapott 2 tábla csokoládét egy ültő helyében, a nyúl is „rákaphat” valamire, ami ugyan nincs tiltólistán, de mégsem tesz jót a túlzott mértékű fogyasztása.

Ha új zöldfélék kerül kipróbálásra, érdemes egyszerre csak egyfélét kínálni. Majd, ha az már zökkenőmentesen megy, akkor jöhet 5-7 nap múlva csak a következő fajta.

Felnőtt, „bejáratott” nyúlnál már lehet egyszerre többféle megszokottat adni, de a mérték itt is fontos. Testtömegkilogrammonként (vagyis ahány kiló a nyuszi) kb. 10 deka legyen összesen a zöldféle naponta.

SZABÁLY: új zöldféle bevezetésénél csak egyfélét, és egy kis darabot adj, majd várj 24 órát legalább, és csak akkor ismételd, ha nem okozott gondot!

Nézzük, mit ehet, és ezen belül mivel kell különösen óvatosnak lenni.

a, zöldségek:

zöldségek

– répa (ésszel, mert magas a szénhidráttartalma, ami nem csak elhízáshoz vezethet, de puffadáshoz, és az unalomig ismételt bélflóra felboruláshoz is – ezért inkább a zöldje, kevésbé a gyökérrész)

– saláta

– zellerszár, zellergumó

– petrezselyemzöld

– paprika

– rukkola

– cikória

– spárga

– borsóhéj

– spenót (óvatosan az oxaláttartalom miatt)

– retek (keveset, mert puffaszthat!)

– cukkini

– sütőtök (vigyázat, szénhidrát!)

– paradicsom (itt is magas ám a szénhidráttartalom)

b, gyümölcsök (itt azért mindegyikkel vigyázni kell a magas szénhidrát-tartalom miatt!)

gyümölcsök

– alma (mag nélkül)

– áfonya

– szeder

– málna

– eper

– körte (mag nélkül)

– barack

– sárgadinnye (max. egy apró falatkát!)

– friss ananász (nem konzerv!!) – nálunk ritka, de nagyon jó a magas rossttatalma miatt, valamint enzimet is tartalmaz, ami szorulásos nyuszikon is segíthet (pl. elakadt szőrlabda feloldásában). Talán azért nem ajánlanám mégsem, mert ki tudja, milyen vegyszerekkel kezelik, amíg Magyarországra ér…

– friss papaja (lásd ananász)

– banán (szintén kérdéses a vegyszertartalom miatt – ezért inkább ne.)

c, egyéb növények

– pitypanglevélnovenyek

– körömvirág

– lucernalevél

– bazsalikom

– búzafű

– kakukkfű

– kamilla

– fű – igen, némi szoktatási idő után legelhet is kedvenced.

4. Kerülendők

Tiltólistán van a hagyma, az aszalt gyümölcsök, a konzerv gyümölcsök, az olajos magvak (pl. dió), a hüvelyesek (bab, borsó), a burgonya.

Összefoglalva tehát:

Legyen mindig friss, porszegény, penészmentes széna tapsifülesed előtt, és kis mértékben kiegészítheted jó minőségű táppal, illetve a fenti listából az idény jellegű zöldséggel, gyümölccsel, egyéb növényi részekkel. A mérték és a fokozatosság létfontosságú. Friss víz is álljon mindig rendelkezésre (legjobb a golyós itató) – a nyulak elég sokat isznak.

Minden új eledel bevezetésekor, vagy stresszes időszakban érdemes probiotikum kiegészítést adni nyuszidnak, hogy a bélflóra ne tolódjon el rossz irányba.

Sok kellemes, együtt töltött időt kívánok kedvenceddel, és persze: ÁLLATI JÓ EGÉSZSÉGET!

Dr. Demjén Zsófia

állatorvos, állategészségőr

***

Kihagytam valamit? Kérdésed vagy hozzáfűznivalód lenne? Itt a cikk alatt vagy a Facebookon itt írd meg:

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.