A tüzijáték szép, de az állatok félnek a ropogástól-gondolj erre!

Szilveszter: nekik nem buli…

Valamiért nálunk, embereknél a Gergely-naptár váltása különleges extatikus állapotot vált ki. Persze nagyszerű, hogy egy szakaszt lezárunk, és előttünk az újdonság varázsa, minden fogadalom teljesítésének ígérete (ami aztán 90%-ban már február elejére teljes feledésbe merül), csak azt nem értem, ehhez mi szükség van irtózatos ropogásra… A tüzijáték még oké: szép, fényes, színes. No de a petárda?!

A tüzijáték szép, de az állatok félnek a ropogástól-gondolj erre!

Vélhetőleg a petárda egyetlen látványos hatása a végtelenül humoros felhasználói adrenalinfröccsén kívül az, hogy a kutyákat taccsra teszi. Talán abba is érdemes belegondolni, hogy szegény állatok mennyivel jobban hallanak, mint mi – nem csoda, ha ódzkodnak az efféle szórakozástól. Persze a soraimat most valószínűleg állattartók, állatbarátok olvassák, akiknek ezt nem kell magyaráznom. Pedig valahogy el kéne juttatni a petárdázók összezsugorodott agyáig, hogy mielőtt kedves szórakozásukra adnák a fejüket, próbáljanak már olyat tenni, amit életükben csak ritkán szoktak: GONDOLKODJANAK…

Jó lenne valami statisztikát eléjük tenni, ahol láthatják, hány kutyának vész nyoma az év utolsó napján. megrettent kutyaVagy bemutatni videón, amikor remegő kezű nénikék, könnyes szemű kisgyerekek térnek be a rendelőbe január elsején délelőtt (amikor ők még részeg álmaikat alusszák), hogy a faliújságra kiragaszthassák fényképes hirdetéseiket: „Eltűnt…keressük!”. Esetleg a januárban behozott, koszos, átfagyott, legyengült kedvencek fényképét kéne eléjük kitenni, akik pár hete még meleg otthonokban élvezték gazdáik gondoskodó szeretetét. Már amelyik túlélte, és nem lett autóbaleset áldozata, vagy nem lőtték ki kóbor kutyának nézve a vadászok. Szívem szerint azokat, akiket elkapnak petárdázásért, úgy büntetném, hogy dolgozzanak egy évig egy állatmenhelyen – hátha így jobban megértenék, mit okoznak sok állatnak…

No, de ez meddő elmélkedés – nézzük inkább, mit tehettek ti, állattartók kedvenceitek biztonsága és nyugalma érdekében!

  1. Ha megoldható, ezen az egy éjszakán ne hagyj kint állatot az udvaron. Hadd jöjjön be legalább az előszobába! (Kivéve persze, ha nem szeret bent lenni, és nem is zavarja a ropogás.)
  2. Ha kutyádról tudod, hogy fél az ilyen mulatságoktól, időben szerezz be megfelelő szorongásoldó hatású készítményeket! Nagyon fontos, hogy ne olyat, ami csak szedálja az állatot, mert ettől még a rossz élmény eljut hozzá (sőt!), csak nem tud rá reagálni! Olyanra van szükség, ami relaxáló hatású.
  3. Érdeklődj ezekről a készítményekről már jó előre az állatorvosodnál, mert van olyan is, amit legalább két hétig kell használni ahhoz, hogy hasson. Legjobb december elejéig ezeket beszerezni, mert ha esetleg épp kifogyott a rendelőben vagy a patikában, amikor vásárolnánk, még meg tudják rendelni időben.
  4. Ha epilepsziás hajlama van, készülj fel rohamra is – legyen otthon gyógyszer, tanuld meg, mit kell ilyenkor tenni, és előre írd ki a szóba jöhető ügyeletes állatorvosok elérhetőségét jól látható helyre (akár pár nappal előre szólhatsz nekik, hogy ilyen kutyád, esetleg macskád van – az állatorvos is ember, örülünk neki, ha felkészítenek, mire számítsunk esetleg Szilveszterkor)!
  5. Végül, mert ez is előfordul sajnos: pezsgőt, alkoholt adni állatnak TILOS! Sokkal rosszabbul bontják, mint mi, emberek. Erre azokat is figyelmeztessük, akik esetleg vendégségbe jönnek hozzánk. Nekem már volt kutyám, amelyik rosszul volt, mert a buli hevében valamelyik nagyokos poénosnak tartotta, hogy a tálkájába pezsgőt öntsön…

Remélem, a fenti tanácsok majd felesleges óvintézkedésnek bizonyulnak csak…

De hogy nem csak a levegőbe beszélek, itt egy videó arról, hogy mire képes egy kutya, ha szorong a tüzijáték miatt: Hannibál, a 6 éves berni pásztor például megtanult kimászni az 1,40 m magas kennelkerítésen át. Hmmm, nem semmi!

(Vigyázz, hangos!)

Mindenkinek sikeres, boldog Új Évet, és jó egészséget kívánunk!

A VitaPet.hu csapata

Neked van bevált módszered a petárdafrász kivédésére? Alul oszd meg velünk a hozzászólásoknál!

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

2 hozzászólás “Szilveszter: nekik nem buli…” bejegyzéshez

  1. Eddig egyszerűen bezártuk a kutyát a lakásba a petárdázások idejére.

    1. Igen, ez hasznos megoldás, de ettől még szorong, amelyikük hajlamos rá.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.