Szőrforgók – egy érdekes kutatás

Gondoltad volna, hogy
– ha a kutyád szőrzetében forgó van a fej bal oldalán és a mellkason, akkor valószínűleg a jobb szemével nézelődik szívesebben?
– órairányú mellkasi forgójú kutyák szívesebben lépnek ki induláskor a jobb lábukkal?
– rosszabbul dolgoznak azok a vakvezető kutyák, amelyek mellkasán órairányú a szőrforgó?

szorforgo

További váratlan felfedezésekhez várjuk az egy évesnél idősebb magyar vizslákat tesztjeinkre február 4 és március 17 között! Helyszín: ELTE Etológia Tanszék, 1117, Pázmány P. s. 1/c. Jelentkezés: floraceae@gmail.com ( Flóra Szánthó)

Ezt pedig minden kutyás kitöltheti, aki szeretne segíteni egy igencsak érdekes kutatásban:

Norvég-magyar kooperációban elkészült egy új kérdőívünk, amely a kutyák viselkedése (elősorban reaktivitása) és szőrforgóinak jellegzetességei között keres kapcsolatot.
Kérlek, segítsétek a kutatást – és korábbi kollégánk, Judit Bánfiné Vas norvég szakdolgozójának munkáját – azzal, hogy megvizsgáljátok kutyátok bundáját, majd kitöltitek ezt a kérdőívet:
https://response.questback.com/sofie/hcvmkxoenl/

A témával kapcsolatban februárban és március elején a tanszéken is tesztelünk kutyákat – ehhez felnőtt magyar vizslák jelentkezését várjuk (Jelentkezés Szánthó Flóránál – lásd fentebb). Aki teheti, kérem értesítse ismerőseit is a lehetőségről, és küldje tovább a kérdőív linkjét.

A kutatás ötletét egy ausztrál cikk adta, amelyről itt olvasható rövid ismertető: http://kutyakutatas.blogspot.hu/2012/06/jobblabas-balszemes-becsavarodott.html

Köszönöm a segítségeteket!
dr. Kubinyi Enikő

ELTE Etológia Tanszék

 

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

2 hozzászólás “Szőrforgók – egy érdekes kutatás” bejegyzéshez

 1. Tisztelt Doktornő !
  A szőrforgókkal kapcsolatban. Igaz csak két kutyám (Beagle fajtáról van szó) oldalán volt ilyen forgó, tehát csak gyanakszom az örökletességre .
  Az egyik nyugdíjas alapító szuka kutyám aki már 13. évét tapossa és (hál isten jó egészségnek örvend) a jobb oldalán van egy forgó és 1-3 alomszámokat produkált minden szülésénél, különböző vérvonalú kanoktól ezért gondoltam a szuka „hibájára” Dédszülői ágon u.a. az a kutya szerepel, mint az egyik fedezőkanom dédszülői ágában, az alomból hagytam meg egy kant .
  Majd vásároltam mellé egy szukát akinek Ükszülői ágon szerepel u.a. kutya .
  Aztán az ő pároztatásukból született 11-es alomszám és meghagytam 2 szukát Cherfult és Cristált.
  Észrevettem, hogy az egyik meghagyott szuka mindkét oldalán szőrforgó van .
  Teltek a hónapok, a testvére Cherful már ivarérett lett és a harmadik tüzelésekor befedeztettem, minden rendben zajlott, 9-es alomszám.
  Cristál azonban 2 éves kora ellenére még egyszer sem tüzelt, így megváltam tőle és ment családi kedvencnek . Ennél a fajtánál gyakran már 8-9 hónaposan lezajlik az első tüzelés .
  Elképzelhető, hogy a Déd és Ükszülői ágban szereplő közös kutyának köszönhető ez ? Hozzáteszem azóta nem született szőrforgós kölyök kennelemben .
  Tisztelettel, Czap László .

  1. Kedves László!
   A rokonnal való pároztatás növeli a genetikai hibák előfordulásának lehetőségét, hiszen ha két oldalról is hibás gént örököl, akkor jelentkezik a hiba, míg egy hibás-egészséges gén párosnál az egészséges gén jó eséllyel elnyomja a hibást.
   A szörforgók öröklődéséről nem tudok sokat nyilatkozni, érdemes esetleg megkeresni a cikkben említett etológusokat, akik a témában kutattak.

   Üdvözlettel,

   dr. Demjén Zsófia

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.