Toklász a kutya fülében, mancsában és egyéb helyeken

VitaPettoklasz1Ha kutyás vagy, majdnem biztos, hogy tudnál felelni erre a kérdésre:

„Mi az – kicsi, szúrós, ragad, és csak befele megy, kifelé nem?”.

Igen, ez a toklász.

Már mindenfelé látni az út szélén, ha kicsit melegebb lesz, teljesen „beérik” – vagyis elsárgul, kiszárad, és még könnyebben ragad egy része kutyád bundájához.

Mi az a toklász?

toklászmező
Ugye ismerős? Toklászmező pipacsokkal

A toklász az egérárpa (Hordeum murinum) nevű növény kalász része. Nagyon elterjedt gaz, szinte bárhol lehet vele találkozni, ahol nem nyírják a füvet, vagy nem tartják karban az út széli területeket. Nem csoda, hogy ilyen „népszerű”: remek stratégiája van a magjai terjesztésére. Az ugyanis, hogy a kalászának szúrós részei tapadnak, pontosan ezt a célt szolgálják, vagyis amint elhalad mellette egy megfelelő áldozat, az máris, a tudta nélkül önként jelentkezik a magok elszállítására és ezáltal a növény terjesztésére.
Nem is lenne ezzel különösebb gond, ha nem okozna sok bosszúságot a hordozójának.

Hol okoz gondot a kutyákban a toklász?

A legváltozatosabb helyeken. Leggyakrabban a fül hallójáratában, és az ujjak közti bőrbe fúródva találkozunk mi, állatorvosok vele, de volt már dolgom szájba, torokba, szemhéj alá, hasbőrbe, sőt, az ivarszervek nyálkahártyájába (hüvelybe, tasak bőrébe) szúródott példányokkal is. A baj az vele, hogy olyan, mint a horgászok által használt ún. szakállas horog: befelé megy, de kifelé nem, mert a szerkezete révén megakad. Ráadásul nem is marad nyugton, egy helyben, hanem „vándorol” is: ahogy a kutyus mozog, vagy próbálja eltávolítani (pl. nyalogatja a mancsát), úgy halad egyre beljebb. Előfordult már, hogy majdnem a könyök magasságából kellett eltávolítani az ujjak közt befurakodott csirkefogót.

Mit tehetsz ellene?

I. Megelőzés

 1. Kerüld a gondozatlan, nyíratlan útszéleket, és a mezőket! Júniustól szemptemberig mindig vannak olyan részek, ahol a már elszáradt, „érett” kalászok csak arra várnak, hogy beletapadhassanak egy arra tévedő eb bundájába. Oké, most akkor írjak már valami gyakorlatban is használható tanácsot, ugye?  Kb. mintha azt tanácsoltam volna, hogy ne vegyél levegőt a séta alatt a levegőszennyezés elkerülésére… De azért ha választhatsz, akkor olyan részen sétáltass, ahol nincs tömeges toklászmező!
 2. Minden séta után nézd át a kutyát! Főleg az ujjak közti részeket, a fültövet, a combbelsőt és a hónalj-részt ellenőrizd, valamint keféld át a bundát, mert a frissen megtapadt kalászrészek még viszonylag könnyen eltávolíthatóak.
 3. Dús, hosszabb szőrű eb esetén nyírasd ki kozmetikussal, vagy ha ügyes vagy, vágd ki te ollóval az ujjak közti és a fültő körüli szőrt! Ezzel is csökkented a megtapadás lehetőségét a toklász számára. Ha nagyon toklászdús a környék, és nem tudod elkerülni, akkor nem ördögtől való dolog, ha zoknit húzol kis barátod lábaira. Persze utálni fogja, és a járókelők megmosolyognak, de akinek az ebe már megszenvedett a mancsába fúródott toklásszal, szerintem ez nem fogja érdekelni.
 4. Hosszú fülű kutyánál húzz harisnyát a veszélyesebb időszakokban a fülekre!
afgán agár zokniban és kendőben
Nem mondom, hogy így kellene, de ez is megoldás lehet. És még színben is harmonizál…

II. Ha már bekerült a toklász

 1. Fül. Ha nagyon rázza a fülét a kutyád, és gyanús, hogy esetleg toklász miatt, akkor vidd mihamarabb állatorvoshoz! Ha ezt este 11-kor, az esti film utáni séta során szerzi be kedvenced (mikor máskor?), akkor nem azt mondom, hogy tragédia történik, ha nem várod meg vele a reggelt. De azért ha egy 4 napos ünnep első napján történik meg, akkor ne halogasd, hanem keress egy munkára fogható állatorvost a környéken! Ezt akár háznál is meg lehet oldani, de a legjobb, ha beviszed ügyeletre, mert ott azért biztonságosabb a bódítás (az esetek nagy részében csak így lehet mélyen a hallójáratba nyúlni, különben ha megugrik közben a kutya, akkor komoly sérülésekhez vezethet). Épp ezért, ha lehet, éhgyomorra vidd – ugyanis ha bódított állapotban hány, akkor félre is nyelhet. Otthon ne próbálj meg semmilyen eszközzel belenyúlni a fülbe: egyrészt sérülést okozhatsz, másrészt pedig beljebb tolhatod a toklászt! Maximum, ha látod a végét kikandikálni, akkor kézzel megpróbálhatod kiszedni. De még ha ez sikerül is, akkor is ajánlott egy szakemberrel belekukkantatni a fülbe, mert előfordulhat, hogy csak egy darabot sikerül kiszedni, és egy másik rész beljebb hatol közben.
  toklaszfulben
  Bódított állapotban ennyi toklászt távolítottunk el ennek a kutyusnak a bal füléből
 2. Tappancsba fúródott toklász. Ezt általában úgy veheted észre, hogy ebed vadul nyalja a kérdéses részt. Igen, vannak elméletek róla, hogy a nyál gyógyít, de ez esetben rengeteget ronthat a helyzeten, ha hagyod, hogy nyalogassa. Ha ugyanis nem fér hozzá, akkor a szervezet megpróbálja kilökni az idegentestet, és egy gyulladással elhatárolja. Az erős nyelvcsapásokkal azonban inkább azt éri el a kutyus, hogy nem hagyja „kigyűlni” ezt a részt, hanem szétmasszírozza a gyulladást a környező szövetrészekbe. Így aztán már az állatorvos is nehezen leli meg a ludast. Ha látsz egy kis szúrásnyomot az ujjak közt, vagy a mancson valahol, amit kedvenced szorgosan „ápolgat”, inkább öntsd le Betadine oldattal, és húzz rá egy zoknit, amíg elviszed szakemberhez, hogy ne férjen hozzá az a nyughatatlan nyelv! Ha szerencséd van, a doki egy mozdulattal kiszedi a bűnöst, ha nincs, akkor pár napos kötés megfelelő helyzetbe szokta hozni a toklászt a kiszedéshez.
 3. Apró, gennyedző lyuk a bőrön bárhol: igen, sok helyen okozhat ilyet toklász, de más is. Ne barkácsolj otthon, vidd dokihoz! Addig is akadályozd meg a nyalogatást valahogyan, ha lehet.

Dióhéjban ennyit a toklászról. Remélem, nem kell megismerned közelebbről!

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.

Egy gondolat “Toklász a kutya fülében, mancsában és egyéb helyeken” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.