Ha tüzijátéktól fél a kutya

Ha tüzijáték, petárdaropogás vagy esetleg vihar közelít, összeugrik a gyomrod, mert kutyád rosszul viseli? Remeg? Liheg? Folyik a nyála? Elbújik a kanapé alá?

Vitapettuzijatek

Sajnos nem vagy egyedül. Sok kutyagazdi éli ezt meg minden évben augusztus 20-án vagy szilveszterkor, de gyakran még egy vihar esetén is a mennydörgések miatt.

Sokan kutatták a hátterét ennek a viselkedési problémának – már ha lehet annak nevezni. Hiszen ha abból indulunk ki, hogy ha egy, a természetben élő farkas bújik el a villámláskor, végül is valószínűleg senki nem kapná fel a fejét – ugyanis ez hasznos neki. Más kérdés, amikor saját szíved csücskét látod reszketni, mint a kocsonya, nyilván szeretnél rajta segíteni (nem beszélve arról, ha pl. ez olyan súlyos méreteket ölt, hogy mondjuk epilepsziás rohamot is kap). Nyugtatod, simogatod, babusgatod. Na, itt nagy hibát követsz el!

Nem nyugtathatom?!

Vitapetkutyanyugtatas

Nem erről van szó. Csak míg egy embergyereknél az a jó megoldás, hogy ha valamitől megijedt vagy fél, akkor vigasztalod, addig a négylábú gyerekekre ez nem igaz. Ő ugyanis – bármennyire beépült is már a civilizált világba – falkaállat. Jelenleg az ő falkája te vagy és a családod.

Ezért fontos, hogy úgy viselkedj, mint egy jó falkavezér: maradj nyugodt, és lehetőleg ne vegyél tudomást arról, hogy miket produkál a „ropogós” helyzetekben! Így lehet ugyanis elkerülni, hogy a bolhából elefántot csinálj. Gondolj bele: az első alkalommal, amikor a kutyus találkozik egy ilyen helyzettel, és elkezd aggódni, ha te megölelgeted, simogatod, „együttérzel” vele, akkor frankón megerősíted. Nem olyan értelemben, hogy segítesz neki elviselni a durrogást, hanem a reakcióját, a viselkedését hagyod jóvá. Azt tanulja meg ebből, hogy ha ilyen van – akkor így kell viselkedni, és tényleg aggódni kell, hiszen a gazdi, a nagy falkavezér (jó esetben) jutalmazta érte.

Első lépés tehát: fogd vissza magad! Ne vegyél róla tudomást, ha a fent leírt tüneteket mutatja a jószág, hanem viselkedj úgy, mintha nem is lenne semmi vészhelyzet – hiszen nincs is. Te sem bújsz be az asztal alá, ha dörög az ég, vagy tüzijáték ropog, nem?

De mit lehet tenni?

Azt gondolhatod, könnyen beszélek, látnám csak én a saját kutyámat ilyen állapotban! Láttam. Az én kiskutyám mindent előadott ilyenkor, amit csak lehetett. Remegett, lihegett, nyálzott, végül pedig a kádba bújt, és ott várta ki a „katasztrófa” végét. És igen, én is nyugtatgattam, simogattam, még a redőnyöket is lehúztam, hogy minél kevésbé érjék a hatások. El is rontottam. Csakhogy azóta már sokat olvastam erről a témáról, sőt, magam is vizsgáltam ezt a kérdéskört.

Hogy mit tehetsz mégis?

1. Kerüld a hosszú sétát ilyenkor!

A lehető legtermészetesebben kell viselkedni, de azért ne  forszírozd a nehéz helyzeteket. Mindenképp pórázon sétáltasd, mert ha hirtelen zajtól megijed, úgy elszaladhat, hogy esetleg el is vész. Augusztus 20-án vagy szilveszterkor, ha tüzijátéktól fél a kutya, érdemes kora délután sétáltatni nagyobbat (persze csak, ha nem 40 fok van árnyékban augusztusban), az esti sétát pedig nagyon leredukálni egy rövid pisi-kaki ürítésre.

2. Viselkedésterápia.

Megfelelő szakember segítségével hozzá lehet szoktatni a félős ebet a zajokhoz. Persze ez nem gyors megoldás, nem úgy működik, hogy mondjuk augusztus 19-én eszedbe jut, hogy oldjuk meg másnapra a dolgot… Ha nem ismersz olyan kutyakiképzőt, aki segíteni tudna, nézd meg itt, az ajánlónkban.

3. Nyugtatók.

Ez megint egy nagy hibázási lehetőség, hogy milyen készítményt választasz. Megfelelő gyógyszer segít, hogy a kutyus ellazuljon, és oldja a szorongását. A nem megfelelő pedig tovább súlyosbítja a problémát.

Régebben én magam is Sedalin pasztát vagy tablettát adtam az aggódó gazdiknak, de ma már tudom, hogy ez hiba volt. Ez a készítmény ugyanis rendkívül jó, erős szedatívum (nyugtató, csillapító szer, ami eltompítja a reakciókat). Akkor érdemes használni, ha mondjuk egy agresszív állatot (nem csak kutyának jó) kell beoltani, karmát levágni, befogni, stb. Amikor azonban szorongás, félelem ellen adnád, hibát követsz el. Ez ugyanis nem rendelkezik relaxáló, szorongásoldó hatással. Tehát a kutya tompult állapotba kerül, akár el is alszik, de a zajokat ugyanúgy hallja, érzékeli, viszont nem tud rá reagálni (pl. elbújni). Az alábbi filmrészlettel szeretném érzékeltetni, milyen érzés lehet, amikor valakinek a teste nem reagál, noha fél.

Ez a videó a Temetetlen múlt c. film egy jelenetének az újraforgatott változata (Az eredeti filmet megnézni házi feladat, nagyon fordulatos kis mozi!). A filmben halotánnal kábítják el a főszereplőnőt, s emiatt – bár tudatánál van -, nem tud mozdulni. A Sedalin hatóanyaga, az acepromazin teljesen máshogy működik, mint a halotán, a videót csak azért tettem be ide, hogy át tudd érezni, milyen élmények maradhatnak valakiben, ha nem tud reagálni a félelmét okozó ingerekre. Ha csak szedálod a kutyád, az évek során egyre súlyosbodhat a félelmi reakciója! Tehát, ha eddig ezt használtad a megsegítésére, azt javaslom, hogy válts olyan készítményre, ami szorongásoldó hatással bír!

Ilyen pl. a Relaxis tabletta, vagy a Kalm Aid. Mindkettőnek theanin a hatóanyaga, és az a nagy előnyük sok más készítménnyel szemben, hogy 1 órán belül hatnak (de a biztosabb hatás érdekében érdemes előtte 1 héttel elkezdeni szedetni az állattal). Itt tudsz rendelni: http://bolt.vitapet.hu/relaxkutya

Ha petárdától, tüzijátéktól fél a kutyád, szerezd be időben a megfelelő nyugtatókat!

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.