Trovet Insect Rovaros táp kutyának

Hypoallergén táp – Trovet Insect (rovaros táp)

Ha azt mondom, rovaros táp – elsőre biztosan fintorogsz! De ha kicsit belegondolsz, valójában ez egy igencsak hiánypótló fejlesztés, több szempontból is.

A Trovet cég rovaros tápja értékes tápanyagokat tartalmaz, semmi szintetikus vagy génmódosított nincs benne, mégsem kell hozzá semmilyen gerinces állatot levágni. Abszolút hypoallergén, hiszen ezzel a fehérjével még egészen biztosan nem találkozott a kutyád!

Sokaknak igencsak nehézséget jelent kedvencük táplálása, mert az allergiateszteken majdnem minden fehérjeféleségre allergiás reakciót mutat a kutyájuk. Ilyenkor olyan táplálékot kell találni, ami nyomokban sem tartalmaz pl. csirkefehérjét, mert egy falat elég hozzá, hogy újra allergiás tüneteket mutasson az eb. A legtöbb tápnál ezt nem lehet kizárni, hiszen hiába írják rá, hogy „bárányos” táp, ha megnézed a részletes elemzést, ott már látszik, hogy 4% bárány eredetű fehérjét tartalmaz. (Ebbe most nem mennék bele, de ugye érzed, hogy ezt nem lehet egy napon emlegetni egy minőségi állatorvosi diétás táppal, ami fehérjeforrásként 100% bárányhúst, illetve szénhidrátforrásként 100% rizst tartalmaz.)

Mások pedig rossz érzéssel vesznek olyan tápot, ahol mondjuk nyúl, bárány, esetleg ló a fehérjeforrás, mert sajnálják ezeket az állatokat.

Ugyanakkor azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy aki kutyát tart, az ragadozót tart, vagyis nem szoktathatja vegán életmódra, még ha ő maga így étkezik is. (Illetve szoktathatja, csak azt állatkínzásnak nevezzük, mert nem biztosítja állata alapvető szükségleteit, és hosszabb távon durva hiánybetegségek alakulhatnak ki.)

Azt is sokat halljuk, hogy egyre túlnépesedő bolygónkon mennyire luxus (embernek is) a húsfogyasztás, hiszen mennyi energia- és alapanyagpazarlás, mire egy kiló húst előállítanak.

Ázsiában, Afrikában, és ahol szűkös a tápanyagellátás, már régóta bevált dolog a rovarok fogyasztása – nem is csak kényszerből. Csak egy példa: a főtt rizzsel kevert főtt darázslárva (hachi-no-ko) volt Hirohito japán császár kedvenc étele. Emlékszem, annak idején  Friderikusz Sándor valamelyik műsorában is volt egy ilyen rész, ahol valami szöcskéket kóstoltak meg.

Ez első olvasásra az európai gyomornak felforgató információ lehet, azonban el kell fogadni a tényt, hogy előbb-utóbb bizony rászorulhatunk erre a forrásra is. Az évszázad végére 10-11 milliárd (!) lehet a Föld lakossága. Az alultápláltság csökkentésére és világ népességének ellátására számos ötlet merült már fel, de valódi alternatívát jelenthet-e a laboratóriumban előállított műhús, a rovarok, az algák vagy a 3D nyomtatóval előállított ételek – teszi fel a kérdést a ReceptNeked.hu. Én a magam részéről akkor már a rovar és alga irányt választanám!

Egy szónak is száz a vége: egy egyedülálló új táp jelenik meg hamarosan a piacon, amelynek fehérjetartalma 100%-ig egy bizonyos légyfajta lárvájából származik. (Természetesen a gyártó steril körülmények közt tenyészti a rovarokat, és HACCP minősítéssel rendelkező laboratóriumban vonják ki belőlük a fehérjét.) Ez új lehetőség a tápallergiás kutyák gazdáinak.

Trovet Insect Rovaros táp kutyának

Ha felmerülnek még kérdéseid, írj emailt a trovet@gmail.com-ra!

Dr. Demjén Zsófia

állatorvos, állategészségőr

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.