Utazás kisállattal (?)

Nyáron gyakran felmerül problémaként, hogy mi a jobb: ha magaddal viszed kedvencedet a nyaraláskor, vagy ha otthon biztosítasz neki megfelelő felügyeletet és ellátást. Nehéz kérdés, sok szempontot kell mérlegelni, és valószínűleg nincs is rá általános recept, hiszen minden állatnak megvannak a maga szokásai, dolgok, amikhez ragaszkodik, és az egyéniségük is különböző. Egyikük jól érzi magát a szomszédnál is két hétig, a másik még 5 percre sem hagyható egyedül, a gazdája nélkül. Olvasd el, mikre kell gondolni, ha magaddal viszed, vagy ha otthon hagyod, aztán dönts felelősséggel! Utána pedig ne legyen lelkifurdalásod, hogy nem a másik lehetőséget választottad, hiszen alaposan utánajártál, és a legjobb tudásod szerint azt választottad, ami mindkettőtök szempontjából a legjobb.

Otthon marad

Ha nem tudod megoldani, hogy magaddal vidd kedvencedet, vagy úgy érzed, nagyon megviselné az utazással járó procedúra, akkor 3 lehetőséged van.

 • Valóban otthon marad a jószág, és egy ismerőst hívsz hozzá, hogy naponta ellássa, etesse, itassa, takarítson utána. Ez minden állatnál szóba jöhet, de kutyánál, görénynél, nyúlnál inkább csak rövidebb távollét esetén, mert nagyon igénylik a foglalkozást.
 • Egy ismerősödhöz adod, hogy ő vigye el otthonába, és vigyázzon rá. Legkevésbé cicáknál alkalmazzák ezt. Fontos, hogy az ismerősödet ilyenkor mindenre felkészítsd: mit eszik, mikre van szüksége, milyen időbeosztás szerint él, mikre érzékeny, és feltétlenül az állatorvosod elérhetősége, ha baj lenne.
 • Panzióba adod. Itt ugyanúgy mindent le kell írni, ahogy az előző esetben. A panziók nagyon változóak árban és szolgáltatásokban. Mindenképp menj el, és nézd meg személyesen, milyen körülmények közt tengetik ott mindennapjaikat az ott üdülő állatok! Tájékozódj, hogy mit tartalmaz az ár, és hogy mit tesznek, ha valami probléma adódna!

Utazás kisállattal

Ha úgy döntöttél, hogy négylábúd (esetleg tollas barátod) is jöhet veled, érdemes átgondolni néhány dolgot. Például nagyon fontos, hogy előre érdeklődj, és eleve úgy foglalj szállást, hogy ott állatot is beengedjenek. Nagyon kellemetlen, ha ott helyben derül ki, hogy csak úgy tűrik el kedvencedet, ha egy külön karanténhelységben van. Ha tengerparti üdülőhelyre mész kutyával, annak is utána kell járni, hogy a strandra bejöhet-e. Nem valószínű, hogy felhőtlenül tudnád élvezni a nyaralást, ha ebed szomorú szemmel néz ki az apartman ablakán, amíg te a hűs tengerben úszkálsz. Ha találsz olyan partot, ahol a négylábúakat is szívesen látják, arra is számítani kell, hogy egyes kutyák érzékenyebbek, a sós víz nagyon irritálhatja a bőrüket. Nem árt tehát, ha keresünk olyan zuhanyt vagy csapot, amelynél fürdés után lemoshatod kedvencedet.

Egészségvédelem

Célszerű kis elsősegélycsomagot összeállítani (egyébként ezt a család ember tagjainak is javaslom, természetesen a nekik megfelelő változatot). Legjobb, ha az állatorvossal konzultálva állítod össze (ő ismeri, mire érzékeny Fifi, vagy mi az, ami veszélyes lehet a számára), de írok egy kis listát, mintának:

 • Betadine oldat – emberi patikában kapható, recept nélkül. Szerves jódkészítmény, ami nem csíp (bár nyilván kellemetlen, ha nyílt sebhez ér, úgyhogy vigyázz a kezelésnél, nehogy odakapjon az amúgy teljesen szelíd kutya, vagy karmoljon a cica). Jó minden sebre, amit fertőtleníteni kell (harapott, vágott, szakított, stb.). Szembe ne kerüljön! Ha mégis ilyen történne, akkor mielőbb mosd ki fiziológiás sóoldattal (pl. kontaktlencse tároló folyadék), vagy ha ez nem áll rendelkezésre, akkor sima vízzel.
 • Kötszerek – steril mullpólya (ebből több tekercset is érdemes), ragtapasz (legjobb a barna, gurigás)
 • Egy közepes méretű, megfelelően éles olló – ha pl. egy seb körül le kell vágnod a szőrt
 • Bolus adstringens tabletta – ez is kapható recept nélkül, hasmenés esetén kiváló „gyorssegély”. Felületaktív anyag, a széntablettához hasonló, azaz megköti a bélben a gázokat, folyadékokat. Nem csökkenti azonban a gyulladást, illetve nem hat a baktériumokra, tehát ha ettől nem múlik 2-3 napon belül, akkor vidd a jószágot rendelőbe! Figyelem! Más emberi hasmenés csillapításra szolgáló gyógyszert semmiképp ne használj, csak, ha állatorvos is ajánlja, mert egyes ilyen készítmények veszélyesek lehetnek!
 • Algopyrin tabletta – láz- és fájdalomcsillapításra, de ez is csak átmeneti megoldásként, mert ha többször adod, a gyomrot irritálja, sőt, hosszú távon gyomorvérzést is okozhat. Más emberi fájdalomcsillapítóval megint csak nem szabad kísérletezni, mert gyomorfekélyt, vagy akár idegrendszeri tüneteket okozhatnak, ami végül halálhoz is vezethet! Cicáknál okozhat nyálzást is, főleg, ha nem hajlandók bevenni, és sokáig próbálozol a beadással. Kutyán, macskán kívül más állatnak ez a gyógyszer nem javasolt.
 • Calcium pezsgőtabletta – allergiás bőrkiütések, viszketegség esetén tehet jó szolgálatot. Érdemes fecskendőt is vinni hozzá, mert maguktól általában nem isszák meg kedvenceink.
 • Nyugtató tabletta és/vagy hányáscsillapító tabletta – ezt az állatorvos írja fel vagy adja oda, kifejezetten állatgyógyászati készítmények. Itt találsz egy olyan nyugtatót kutyáknak, itt pedig cicának, ami nem kábítja el, csak oldja a szorongását. Az utazás idejére, viharban, tüzijátéknál jól jöhet. Emberi gyógyszerek ritkán hatnak ilyen esetekben, és veszélyesek lehetnek.
 • Kullancs – eltávolító kanál itt kapható
 • Bolha és kullancsirtó készítmények – ezekkel már érdemes az utazás előtt kezelni állatodat, de ha hosszabb időre mész, gondolj rá, hogy lejárhat a hatásidejük.
 • Amit otthon szed – pl. ha szívgyógyszert, gyulladáscsökkentőt vagy mást szed rendszeresen otthon, gondoskodj az utazás időtartamára is megfelelő mennyiségről (nem biztos, hogy külföldön kapható ugyanaz a készítmény)!

Letöltötted már az ingyenes kutya-macska elsősegélyfüzetet? Itt megteheted.

Lista nyaralás előtt

Ezeken kívül természetesen olyan listát is érdemes előre készíteni, hogy mi mindent vigyél még magaddal, amikre szükség lehet. Például nagyon fontos, hogy a megfelelő iratokat ne felejtsd otthon! Az oltási könyv mindenképp szükséges, ha külföldre utazol, az útlevél is kutya, macska vagy görény esetében, más állatoknál pedig a hatósági állatorvosi igazolás (erről még lesz szó bővebben). Hasznos, ha a négylábú rendelkezik egyedi azonosítással (van mikrochipje), így ha esetleg elveszne, van esély rá, hogy megtalálják. Ne felejtsd otthon a mindennapi felszerelés darabjait:

Kutya

 • nyakörv (ha lehet, ellátva az otthoni címmel, telefonszámmal),
 • póráz,
 • szájkosár
 • zacskó és kislapát ürülék felszedéséhez
 • pokróc vagy kosár, amiben aludni szokott a kutya
 • kefe, fésű, esetleg kutyasampon, törülköző
 • etető- és itatóedény
 • eledel (legjobb a száraztáp, praktikus és sokáig eláll, de lehet konzerv is)
 • játékok

Macska, görény

 • szállítóbox
 • alomtálca
 • alom
 • etető- és itatóedény
 • eledel (legjobb a száraztáp, praktikus és sokáig eláll, de lehet konzerv is)
 • játékok
 • (póráz, ha otthon sétáltatáshoz szokott)

Nyúl, rágcsálók

 • szállítóbox
 • ketrec
 • alomtálca
 • alom
 • etető- és itatóedény
 • eledel (száraztáp+széna)
 • nyúlnál póráz, ha otthon sétáltatáshoz szokott
 • csincsillánál fürdőhomok, tálcával

Utazás közben

Gyakran mi magunk is nehezen viseljük egy fárasztó utazás körülményeit, hát még egy állat, aki azt sem tudja, hova megyünk, miért tettük be őt egy szűk helyre, ami még ráadásul mozog is…A legnyugodtabb kis kedvenc is kifordulhat önmagából, és pánikolhat egy ilyen ismeretlen helyzetben. Ennek tünetei az ideges fészkelődéstől kezdve a vonításon át a bélsárürítésig vagy hányásig nagyon változatosak lehetnek, de az biztos, hogy még ha enyhébbek is a reakciók, azért a stresszhelyzet nem tesz jót. Ha ilyet tapasztalsz kutyádnál akár egy rövidebb autóút során is, akkor időben készülj fel erre a témára. Autóhoz szép fokozatosan hozzá lehet szoktatni a félős ebet is: először álló autóban, dícsérve, ha nyugodtan viselkedik, aztán egy másik alkalommal már beindítva a motort, de egy helyben maradva, később kisebb utakat is meg lehet kockáztatni. A lényeg, hogy mindig csak akkor dícsérd, vagy adj jutalomfalatot, ha már megnyugodott. Ne ezzel akard lenyugtatni, mert akkor nem fogja megérteni, mit vársz tőle (Sőt, megerősíted abban, hogy helyes, amit csinál).

Ha nem akar működni a szoktatás a türelmes próbálkozások ellenére sem, akkor állatorvosodnál érdeklődhetsz olyan készítmény iránt, ami nyugtató hatású. Fontos, hogy ne olyan legyen, ami elbódítja, elkábítja őt, mert ettől még ugyanúgy érzékeli az őt nyugtalanító ingereket, hanem olyan, ami a feszültséget oldja. Például ez.

Hosszabb utakon nagyon fontos, hogy maximum 2 óránként állj meg, pórázon sétáltasd meg a kutyát, hogy elvégezhesse a dolgát, és kínáld meg vízzel is (kaphatók már összehajtható, goretex anyagból készült itatóedények, amit könnyű szállítani, vagy olyan itatók, amik már eleve palackkal vannak összeszerelve: nézz körül itt)! Eledelt ragadozóknak nem érdemes adni, mert autóban könnyebben hányhatnak, így már az utazás megkezdése előtt pár órával vegyél el minden tápot, jutalomfalatot! A cukorbetegeket kivéve ez nem jelenthet gondot, még ha egy napi etetés teljes egészében kimarad is. Nyulaknak, rágcsálóknak főleg szénát kell adni, inkább kevesebb zöldséget, gyümölcsöt. A stressz kivédésére érdemes bélflórastabilizáló készítményt is adni minden nap, már az utazás előtti napokól kezdve, mert ezzel kellemetlen hasmenést előzhetsz meg.

Külföld

Az Európai Unió tagállamaiba való beutazáshoz kutya, macska valamint vadászgörény esetében kötelező a szabványban előírt állatútlevél, a pet passport. Ha nem uniós országba utazunk, akkor is meg kell csináltatni az útlevelet, mert különben nem engedik vissza az országba kedvencünket. (lásd a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 147/2004. (X. I.) FVM rendelete a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgásának állategészségügyi szabályairól).

Állatútlevelet kizárólag arra jogosult állatorvos állíthat ki, feltétele az állat egyedi megjelölése (mikrochip).

A mikrochip egy kb. rizsszem alakú és nagyságú kis jeladó (transzponder), amelyet a nyak bal oldalán bőr alá kell beültetni (ezt is csak állatorvos végezheti, megfelelő higiéniás körülmények közt). A beültetés nem különösebben fájdalmas, nem rosszabb, mint egy védőoltás. Az állat élete végéig ottmarad, de nem okoz semmiféle irritációt, mert szövetbarát anyagokból készült. Azonosításnál a leolvasó készülék kb. fél méteren belül aktiválja ezt a kis jeladót elektromágneses hullámok segítségével, és így tudja leolvasni azt a 15 számjegyű kódot, amely a központi adatbázisban az állathoz van rendelve. Ez alapján bármelyik állatorvos, aki hozzáfér ehhez az adatbázishoz (külföldön is) be tudja azonosítani az állatot és tulajdonosát.

A mikrochipen és az érvényes útlevélen kívül előírás még, hogy az utolsó veszettségoltás ne legyen egy évnél régebbi. Ezeken kívül nagyjából országonként változó, mit írnak még elő, érdemes jóval az utazás előtt érdeklődni az adott úticélnak megfelelő nagykövetségen.

Szigorúbb helyeken nem kevés az előírás, és ha csak egyet is nem tartunk be, nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetünk (fordítottak már úgy vissza kutyát a határon, hogy csak annyi hibádzott, hogy a mikrochip berakása előtt kapta a veszettség elleni oltását)!

Nem feltétlenül kötelező, de nagyon érdemes szúnyogok ellen is ható spot on (rácseppentős) készítményeket alkalmazni az állatokon, ha mediterrán térségbe utazol. Oda kell figyelni, hogy ezek hatóideje bolha ellen 1 hónap, szúnyog ellen azonban csak kb. 3 hét. Mivel a szúnyogok ezeken a helyeken kutyákra terjesztenek olyan férgeket, mint a szívférgesség kórokozója, a Dirofilaria immitis, illetve a bőr-dirofilariózis okozója, a Dirofilaria repens, ezért érthető, miért kell inkább költséget nem kímélve megelőzni a csípést. Az előbbi ebeknél a szív üregébe költözik, és komoly problémákat okozhat, utóbbi még embernél is képezhet kis, viszketeg csomókat a bőrben, vagy akár a szemben (ez csak műtéttel távolítható el)!

Ahogy embernél természetes, ha utazni megyünk, kötünk biztosítást, úgy háziállatoknál ez nem bevett szokás. Baleset azonban mindig előfordulhat, ezért még fokozottabban figyelj oda, mint otthon, hogy csak pórázon sétáltass kutyát, (esetleg cicát, nyuszit vagy görényt)! A nyaralás költségvetésébe azt is bele kell kalkulálni, hogy ha arra kerül a sor, hogy állatorvoshoz kell fordulnod, bizony külföldön akár a többszöröse is lehet a számla, mint itthon! Épp ezért vidd magaddal állatorvosod telefonszámát, esetleg e-mail elérhetőségét, hogy ha tanácstalan vagy, hogy sürgős-e kedvenced orvosi ellátása, vagy kivárhatja-e azt a két napot, ami a hazaútig még hátravan, akkor el tudd érni.

Utazás repülővel, hajóval

Mindig időben fel kell deríteni, hogy az adott légitársaság/hajózási vállalat milyen követelményeket támaszt az állatszállítással szemben. Repülőn általában macskát, 5-7 kg alatti kutyát felengednek az utastérbe is, természetesen zárható szállítódobozban. A doboz fala merev kell, hogy legyen, nem eresztheti át alul a vizet. Felül pedig biztosítania kell a szellőzést. Maximális mérete 45x35x20 cm lehet. A nagyobb súlyú állatok a raktérben utazhatnak. Itt is előírás a zárt szállítóketrec, amely ütésálló. Mivel ez esetben a gazda nem érintkezhet állatával az út folyamán, megfontolandó az előzőleg említett nyugtató hatású készítmény alkalmazása.

Összefoglalva érdemes nagyon előre gondolkodni a nyaralás körülményeiről, illetve hogy milyen iratokra, felszerelésekre lesz szüksége kedvencednek, hogy időben beszerezhesd őket. Állatorvosoddal is célszerű konzultálni, mit ajánl az adott országba vagy régióba való utazáskor. Így remélhetőleg elkerülhetők a nagyobb problémák, kellemetlen meglepetések, és állatoddal élvezheted a felhőtlen nyaralást.

Dr. Demjén Zsófia

Állatorvos

[fbcomments]